Ispiši ovu stranicu

Državno poljoprivredno zemljište: Novim programima do konačnog rješenja niza problema

Sastanak u tijeku Sastanak u tijeku Novosti.hr

Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske bila je tema sastanka održanog danas u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima.

Sastanak je organizirao Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije na inicijativu predstavnika 14 jedinica lokalne samouprave koji su se susreli s određenim nejasnoćama vezanima uz donošenje novog programa, a poziv je upućen svim gradonačelnicima i načelnicima s područja županije. Na upite o ovoj problematici odgovarale su predstavnice Ministarstva poljoprivrede Snježana Kraml i Silvija Runje. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Andrija Matić je rekao da je lokalna i regionalna samuprava ponovno došla u priliku gospodariti prirodnom osnovom i provoditi svoju lokalnu i regionalnu razvojnu strategiju, ali u izradi programa pokazalo se da dobar dio programa koji datiraju u bližu ili dalju prošlost ima nedostataka i problema. U smislu neusklađenosti katastra i gruntovnice, nasljeđivanja, statusa onih čestica koje su javno vodno dobro, a dio su neke arheo parcele, davanja suglasnosti nadležnih tijela, dakle Hrvatskih šuma, Hrvatskih cesta ili urbanizma i drugih u smislu što je u građevinskoj zoni što nije, što je neizgrađeno građevinsko zemljište pa može biti poljoprivredno, postupaka denacionalizacije koji nisu provedeni do kraja.

Podsjetimo, novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, koji je na snagu stupio početkom ove godine, raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem vraća se jedinicama lokalne samouprave, odnosno općinama i gradovima, koje su dužne donijeti program raspolaganja u roku od tri mjeseca od dana stupanja zakona na snagu.

Pročitano 1105 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI