Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Održan skup proizvođača grožđa i vina

U Iloku je održan skup  proizvođača  grožđa i vina na kojemu su se vukovarsko-srijemski vinari upoznali s novim Nacrtom Zakona o vinu te mjerama programa ruralnoga razvoja, a u sklopu Nacionalnoga programa pomoći sektoru vina za od 2019. do 2023.

Koje novine vinarima  bi trebao donijeti novi zakon o vinu doznajemo od Sandre Banožić, više stručne savjetnice u Upravnome odjelu za voćarstvo i vinogradarstvo Vukovarsko-srijemske županije.

-Novi prijedlog Zakona o vinu u sustav vinarstva i vinogradarstva unosi neke nove elemente. Ukidaju se naknade za kontrole stavljanja vina u promet, ukidaju se evidencijske markice, uspostavlja se marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije te se priznaje četiri regionalne organizacije vinara. Također decentralizira se postupak organoleptičkoga ocjenjivanja vina po vinogradarskim regijama te osigurava pojačanu kontrolu proizvodnje i prometa grožđa i vina, kazala je Sandra Banožić.

Govorilo se i o izmjenama u provedbi  Mjere 10 i 17 Programa ruralnoga razvoja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 510 poljoprivrednih gospodarstava koji imaju vinograde na ukupno 1.533 hektara, a ukupno je u našoj županiji 61 podnositelj prijave proizvodnje vina.

Pročitano 1076 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI