Ispiši ovu stranicu

Deset nezaposlenih osoba završilo prekvalifikaciju za vozače motornih vozila i C kategoriju

Podjela svjedodžbi polaznicima prekvalifikacije Podjela svjedodžbi polaznicima prekvalifikacije Foto: Valerija Lozančić

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar proveo je u suradnji s Učilištem Dabro prekvalifikaciju nezaposlenih osoba za vozače motornih vozila i C kategoriju. Nakon gotovo godinu dana obrazovanja u prostorijama Zavoda uručene su svjedodžbe desetero nezaposlenih osoba.  

-Obrazovanje za ovo zanimanje provedeno je kroz mjere aktivne politike zapošljavana, kroz mjeru obrazovanje nezaposlenih osoba kojoj je cilj povećati  zapošljivost nezaposlenih osoba kroz uključivanje u različite oblike obrazovanja bilo da se radi o osposobljavanju, prekvalifikaciji ili usavršavanju na način da nezaposlenima podižemo kompetencije ili dajemo neka nova zvanja i time podižemo kompetencije kako bi osigurali njihov što brži povratak na tržište rada, rekla je Jasna Kolar, predstojnica HZZ PU Vukovar dodajući kako je vozač jedno od traženijih zanimanja.
-U protekle dvije godine na području naše županije zaposleno je oko 350 vozača od kojih 260 preko Zavoda za zapošljavanje, pojašnjava Kolar.

Darko Okanović završio je jednogodišnju prekvalifikaciju.
-Srednju Ekonomsku školu završio sam još 2005. godine i od tada nisam uspio pronaći stalan posao. Zadovoljan sam prekvalifikacijom, sve je bilo odlično i nadam se da ću uskoro pronaći posao vozača, naglašava Okanović.

HZZ PU Vukovar u tekućoj će i idućoj godini u  različite programe obrazovanja uključiti oko 590 nezaposlenih osoba.
-Riječ je zanimanjima u djelatnostima poput graditeljstva, ugostiteljstva, prometa,  zdravstva i socijalne skrbi u kojima nedostaje oko 30 zanimanja, a među njima su zavarivač TIG postupkom, tesar, zidar, jednostavni poslovi u zanimanju fasader, rukovatelj bagerom, rukovatelj viličarom, monter suhe gradnje, soboslikar-ličilac, rukovatelj CNC strojem, konobar, slastičar, pekar,  barmen i priprematelj koktela, njegovatelj starih i nemoćnih, CAD specijalist, web programer PHP aplikacija, ECDL operater, voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, suradnik u izradi i provedbi EU projekata,  šivač odjeće, šivač gornjišta obuće i vozač motornih vozila + C kategorija. Sva zanimanja odabrali smo temeljem naših analiza podataka o traženim zanimanjima koja dobivamo od poslodavaca, rekla je Kolar i pozvala sve nezaposlene da sa svojim savjetnicima razgovaraju te sukladno  sposobnostima pronađu obrazovanje koje će ih najbrže vratiti na tržište rade.  Naglasila je kako je obrazovanje besplatno, a polaznik dobiva  mjesečnu novčanu pomoć do 1.500 kuna te plaćeni putni trošak.

Prema evidenciji Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje PU Vukovar krajem prosinca 2018. godine na području Vukovarsko-srijemske županije bilo je 7.860 nezaposlenih osoba, a u isto vrijeme na području PU Vukovar 2.310 što je za 30% manje nego u prosincu 2017. godine. Grad Vukovar je u prosincu 2018. imao 1.203 nezaposlene osobe.

Pročitano 1324 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić