Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Proces elektrifikacije Vukovara započeo je 1909. godine

Vukovar je već te 1909. bio ispred mnogih gradova Vukovar je već te 1909. bio ispred mnogih gradova Foto: M. Đermadi

U sklopu programskog ciklusa Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar održano je predavanje pod nazivom „110 godina elektrifikacije Vukovara: Hrvoje Požar i energetski sustavi“.

Predavanje je održao mr. sc. Ivan Hubalek, a uvodno ga je predstavila ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Jelena Miškić.

-Odlučio sam se za predavanje na ovu temu upravo na početku ove godine  kako bih ukazao na 110. obljetnicu elektrifikacije Vukovara, kazao je Hubalek te dodao kako je Vukovar zahvaljujući naprednim ljudima već tada bio isprede gradova u okruženju koji su imali plinsko osvjetljenje.

Predavanje 1

Kroz predavanje je Hubalek je kronološki izložio događanja od početka dogovora o elektrifikaciji Vukovara, izgradnji električne centrale u  vukovarskoj Kudeljari i električne razvodne mreže u Vukovaru te uključenja električne rasvjete u Vukovar (19. prosinca 1909. godine), izgradnji električnih centrala u „Bata“ Borovo, kao i izgradnji elektrotransformatorskih stanica i priključenju Vukovara na visokonaponske dalekovode.

Dio predavanja bio je  posvećen Vukovarcima i drugim zaslužnim pronalazačima koji su kao sudionici procesa elektrifikacije (izumitelji, projektanti, rukovoditelji, profesori i ostali) doprinijeli da danas uživamo u blagodatima nezaobilazne električne energije.

Pročitano 1017 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI