Ispiši ovu stranicu

Na području županije registrirano 26 osoba oboljelih od gripe

Na području županije registrirano 26 osoba oboljelih od gripe Foto: HRV

U Hrvatskoj je službeno registrirano oko 3140 osoba oboljelih od kliničke gripe, a na području naše županije oko 26.

S obzirom da se gripa u prvim tjednima intenzivno razvija, taj će broj vjerojatno i kod nas uskoro postati znatno veći.  Stoga dr Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije upozorava kako gripa nije bezopasna bolest te se treba pridržavati svih propisanim liječničkih uputa.

- Gripa je za sada još jedina neukroćena pošast iz prošlosti kada je riječ o zaraznim bolestima i doista je nepredvidiva. Treba ju uvijek ozbiljno shvatiti i pridržavati se liječničkih uputa, ali ne treba dramatizirati. Gripa počinje naglo s visokom temperaturom i bolovima u svim mišićima, a nakon dva dana javlja se curenje iz nosa, grlobolja, kašalj i slično. Za gripu nema specifične terapije, već je potrebno mirovati, snižavati temperaturu, uzimati dovoljno tekućine i svježeg voća te se ne izlagati dodatnim opterećenjima. Ukoliko simptomi gripe uz povišenu temperaturu potraju 4 do 5 dana, svakako treba potražiti i liječničku pomoć jer je možda došlo do mogućih komplikacija. Liječniku se ranije trebaju obratiti i kronični bolesnici kod kojih gripa može dovesti do komplikacija osnovne bolesti ili novih komplikacija, trudnice i djeca mlađa od dvije godine, upozorava dr Krešić .

Dodala je kako je nezahvalno prognozirati kakva će biti ovogodišnja epidemija.

-U posljednjih nekoliko godina broj oboljelih na razini države oscilirao je od svega nekoliko tisuća do čak 65.000 pošle godine. Kod nas je broj oboljelih protekle godine iznosio oko 1.700 dok je prije deset godina bilo oko 5.000 oboljelih. Ove godine prevladava virus tipa A koji ima najveći epidemijski potencijal pa možemo očekivati epidemiju većih razmjera, naglašava dr Krešić dodajući kako je najučinkovitija zaštita protiv gripe cijepljenje koje se prvenstveno preporučuje starijim osobama, kroničnim bolesnicima i zdravstvenim djelatnicima.

S obzirom da su ovo prvi tjedni epidemije, a ona može potrajati i do travnja, još nije kasno cijepiti se.

Pročitano 940 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić