Ispiši ovu stranicu

Potiče se legalizacija proizvodnje tradicijskih suhomesnatih proizvoda

Potpisani ugovori s pet proizvođača Potpisani ugovori s pet proizvođača Foto: Marija Molnar

U Palači Srijem u Vukovaru, župan vukovarsko-srijemski Božo Galiž i pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić potpisali su ugovore o dodjeli potpora za izradu tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda s pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Radi se o OPG-ovima Ćuk iz Vođinaca, Prkić iz Gradišta, Peulić iz Cerne te Antinac i Pavković iz Starih Mikanovaca koji su ovim ugovorima dobili bespovratna novčana sredstva.

Kako je naglasio župan Galić, kakvoća tradicijskih suhomesnatih proizvoda nikad nije bila upitna, međutim jasno je da proizvodnju treba odraditi u uvjetnim prostorima na siguran, zakonom i pravilnicima određen način.

- Cilj nam je zadržati tradicionalnu, karakterističnu i izvornu proizvodnju te istovremeno pomoći obiteljskim i drugim malim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi proširili svoje aktivnosti. U konačnici, potrošači prepoznaju i cijene proizvodnju autohtonih proizvoda proizvedenih primjenom specifičnih postupaka i receptura – istaknuo je Galić.

Sudjelujući u financiranju tehničko-tehnološkog projekta uređenja prostora za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije želi pomoći pri svladavanju prvog koraka ka legalizaciji i stvoriti uvjete za uspješno kandidiranje na neku od Mjera iz Programa ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. ili drugih javnih izvora, moglo se čuti od pročelnika Matića.

- Danas smo potpisali ugovore s pet proizvođača koji kane svoju proizvodnju uskladiti sa zakonskim aktima na način da su ugovorili poslove stjecanja tehničkog elaborata s fakultetom iz Zagreba ili za neku drugu projektnu dokumentaciju. Dobivamo novih pet ljudi koji će imati dostatnu podlogu za valjano kandidranje za europske novce i mmožemo reći kako će iduća sezona u njihovoj proizvodnji biti legalna. Inače raste broj onih koji su skloni legalizaciji ove proizvodnje i uskoro ćemo ih u našoj županiji imati više od 20. Pozivamo i ohrabrujemo sve da nam se obrate jer im možemo pomoći da steknu dokumentaciju i da se kao takvi kandidiraju na EU fondove – istaknuo je Matić.

Goran Prkić iz Gradišta potpisao je ugovor za bespovratna sredstva kako bi proširio svoju proizvodnju, a koja trenutno iznosi 70-tak komada kulena godišnje.

- Želimo povećati kapacitete i ovo će nam svakako pomoći. Od proizvodnje kulena se može lijepo živjeti međutim puno je tu posla i dosta se mora ulagati - rekao je Prkić.

Legalizacija proizvodnje, na većini poljoprivrednih gospodarstava, provesti će se tako da se postojeći objekti rekonstruiraju, prenamjene ili nadograde u skladu sa zakonskim odredbama.

Pročitano 1178 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar