NAJNOVIJE
Počela proslava Vinkova u Iloku

Povodom blagdana svetoga Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara koji se obilježava 22. siječnja, u Iloku je održano pokladno jahanje gradskim ulicama.

(Subota, 19 Siječanj 2019 23:25)
Bandić podržao projekt Kuća sjećanja u Vukovaru

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao je potporu projektu "Kuća sjećanja" u Vukovaru.

(Subota, 19 Siječanj 2019 21:40)
Zlatko Dalić u Vinkovcima na predstavljanju knjige

U Vinkovcima u organizaciji Rotary kluba Vinkovci 1937. predstavljena je knjiga "Zlatko Dalić - Rusija naših snova".

(Petak, 18 Siječanj 2019 21:20)
Penava osudio sukob maloljetnih navijača

U izjavi za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je sukob nekoliko maloljetnih osoba pripadnika dviju navijačkih skupina.

(Petak, 18 Siječanj 2019 17:40)
Ovogodišnje Vinkovačke jeseni pod sloganom “Tri nam drage riječi”

Održana je prva sjednica Organizacijskog odbora vinkovačkih jeseni na kojoj su članovi jednoglasno prihvatili ideju scenaristice svečanosti otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni Ane Cvenić koja je za slogan predložila naziv “Tri nam drage riječi” rekavši kako se iza toga naziva kriju Slavonija, Srijem i Baranja.

(Petak, 18 Siječanj 2019 14:43)
PU vukovarsko-srijemska: Sukob dvije navijačke skupine

Nakon dojave o fizičkom sukobu više osoba na vukovarskom autobusnom kolodvoru, 16. siječnja, oko 19,20 sati djelatnici PU vukovarsko-srijemske na mjestu događaja zatekli su nekoliko sudionika.

(Petak, 18 Siječanj 2019 13:42)
Raspušteno Gradsko vijeće grada Iloka

Vlada RH prihvatila je rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Iloka zbog nepravovremenog donošenja proračuna, javlja Hina.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 15:10)

Potiče se legalizacija proizvodnje tradicijskih suhomesnatih proizvoda

Potpisani ugovori s pet proizvođača Potpisani ugovori s pet proizvođača Foto: Marija Molnar

U Palači Srijem u Vukovaru, župan vukovarsko-srijemski Božo Galiž i pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić potpisali su ugovore o dodjeli potpora za izradu tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda s pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Radi se o OPG-ovima Ćuk iz Vođinaca, Prkić iz Gradišta, Peulić iz Cerne te Antinac i Pavković iz Starih Mikanovaca koji su ovim ugovorima dobili bespovratna novčana sredstva.

Kako je naglasio župan Galić, kakvoća tradicijskih suhomesnatih proizvoda nikad nije bila upitna, međutim jasno je da proizvodnju treba odraditi u uvjetnim prostorima na siguran, zakonom i pravilnicima određen način.

- Cilj nam je zadržati tradicionalnu, karakterističnu i izvornu proizvodnju te istovremeno pomoći obiteljskim i drugim malim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi proširili svoje aktivnosti. U konačnici, potrošači prepoznaju i cijene proizvodnju autohtonih proizvoda proizvedenih primjenom specifičnih postupaka i receptura – istaknuo je Galić.

Sudjelujući u financiranju tehničko-tehnološkog projekta uređenja prostora za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije želi pomoći pri svladavanju prvog koraka ka legalizaciji i stvoriti uvjete za uspješno kandidiranje na neku od Mjera iz Programa ruralnoga razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. ili drugih javnih izvora, moglo se čuti od pročelnika Matića.

- Danas smo potpisali ugovore s pet proizvođača koji kane svoju proizvodnju uskladiti sa zakonskim aktima na način da su ugovorili poslove stjecanja tehničkog elaborata s fakultetom iz Zagreba ili za neku drugu projektnu dokumentaciju. Dobivamo novih pet ljudi koji će imati dostatnu podlogu za valjano kandidranje za europske novce i mmožemo reći kako će iduća sezona u njihovoj proizvodnji biti legalna. Inače raste broj onih koji su skloni legalizaciji ove proizvodnje i uskoro ćemo ih u našoj županiji imati više od 20. Pozivamo i ohrabrujemo sve da nam se obrate jer im možemo pomoći da steknu dokumentaciju i da se kao takvi kandidiraju na EU fondove – istaknuo je Matić.

Goran Prkić iz Gradišta potpisao je ugovor za bespovratna sredstva kako bi proširio svoju proizvodnju, a koja trenutno iznosi 70-tak komada kulena godišnje.

- Želimo povećati kapacitete i ovo će nam svakako pomoći. Od proizvodnje kulena se može lijepo živjeti međutim puno je tu posla i dosta se mora ulagati - rekao je Prkić.

Legalizacija proizvodnje, na većini poljoprivrednih gospodarstava, provesti će se tako da se postojeći objekti rekonstruiraju, prenamjene ili nadograde u skladu sa zakonskim odredbama.

Pročitano 200 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija