Ispiši ovu stranicu

Obrazovna reforma od 2019. ulazi u sve hrvatske škole - jeftiniji udžbenici i lakše torbe

Nenad Bučko, oordinator V. izborne jedinice i predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a Nenad Bučko, oordinator V. izborne jedinice i predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a Foto: arhiva HRV

Nedavno izglasanim Zakonom o udžbenicima omogućen je ulazak obrazovne reforme u sve škole iduće školske godine. Konkretno, čak preko 30 000 osnovnoškolaca i petnaestak tisuća srednjoškolaca iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije imat će lakše torbe, jeftinije udžbenike i digitalizirani pristup učenju što se među današnjim, novim 'internet' generacijama školaraca, pokazuje učinkovitijom i zanimljivijom metodom usvajanja novih znanja.

- Zakonom o udžbenicima HNS se izborio za lakše i jeftinije udžbenike, a učiteljima otvorio široke mogućnosti sukreiranja sadržaja i digitalnu transformaciju škola. To u praksi znači da naša djeca dobivaju metode i alate prikladne uzrastu i vremenu u kojem živimo, a najvažnije je da će biti rasterećeni nepotrebnih sadržaja. Škola za život nakon više od dvadeset godina HNS-ova je politička podrška struci da provede reformu po mjeri trendova i potreba 21.stoljeća - podsjeća Koordinator V. izborne jedinice i predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a Nenad Bučko.

Hrvatska se ovim Zakonom približila modernim europskim trendovima koji potiču veću autonomiju škola, a svoje preporuke dala je i Svjetska zdravstvena organizacija.

- Udžbenici za niže razrede osnovnih škola neće biti teži od 3 kg, odnosno 5 i 6 kg za više razrede. Sve udžbenike koji nisu radni moći će nasljeđivati braća i sestre čime želimo dodatno financijski rasteretiti roditelje. Cjenovno, bit će puno realnije jer iznos za niže razrede neće prelaziti 10% odnosno 14 i 15,5% medijalne netto plaće u RH. Ovo je još jedna u nizu demografskih mjera kojom se potiče ostanak u naše tri slavonske županije - rekao je Bučko.

Pročitano 847 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac