NAJNOVIJE
Sindikati zdravstva ne odustaju od sporazuma o povećanju plaća

Uoči sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je da sindikati ne odustaju od povećanja plaća koje je dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora, inače će pokrenuti sindikalne akcije.

(Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 14:19)
Muškarac i dijete ispali iz čamca u Dunav

Pravodobnim postupanjem vukovarsko-srijemske granične policije iz Dunava su  izvučene dvije osobe koje su ispale iz čamca.

(Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 10:32)
Jandroković i Plenković uputili izraze sućuti zbog smrti novinara Denisa Kuljiša

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Kuljiš u povodu smrti novinara, pisca i publicista Denisa Kuljiša, ističući kako je svojim radom u novinarstvu ostavio trajan i neizbrisiv trag.

(Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 09:05)
Znanstvenice potvrdile istinitost poruke nadbiskupa Hranića

Istraživanje koje su provele znanstvenice Instituta za društvena istraživanja pokazalo je da mladi traže uređenije društvo i potvrđuje riječi đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića koji je tijekom propovjedi u Aljmašu rekao da mladi "odlaze tražeći svjetlo uređenijega društva", piše Večernji list.

(Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 09:02)
Kazne za zatajenje informacija o nestalima do 300.000 kuna

Ovih je dana na snagu stupio novi Zakon o osobama nestalima u Domovinskome ratu budući da do sada Hrvatska nije imala jedinstven zakon koji bi uređivao ovu problematiku.

(Petak, 16 Kolovoz 2019 16:39)
Osniva se Kulturno vijeće Grada Vukovara

Na temelju odluke o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Vukovara u Gradu Vukovaru objavili su javni poziv za predlaganje članova toga tijela, odnosno pozivaju ustanove i udruge s područja Vukovara, a koje u svojem djelovanju imaju programe u područjima iz nadležnosti Kulturnog vijeća Grada Vukovara, da podnesu svoje prijedloge za članove. 

(Petak, 16 Kolovoz 2019 14:51)
U protekla 24 sata 7 prometnih nesreća

Jučer, oko 6,35 sati, 71-godišnjak iz Vinkovaca upravljao je osobnim vozilom krećući se cestom D-46, iz smjera Orolika u smjeru Tovarnika.

(Petak, 16 Kolovoz 2019 12:00)

Obrazovna reforma od 2019. ulazi u sve hrvatske škole - jeftiniji udžbenici i lakše torbe

Nenad Bučko, oordinator V. izborne jedinice i predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a Nenad Bučko, oordinator V. izborne jedinice i predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a Foto: arhiva HRV

Nedavno izglasanim Zakonom o udžbenicima omogućen je ulazak obrazovne reforme u sve škole iduće školske godine. Konkretno, čak preko 30 000 osnovnoškolaca i petnaestak tisuća srednjoškolaca iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije imat će lakše torbe, jeftinije udžbenike i digitalizirani pristup učenju što se među današnjim, novim 'internet' generacijama školaraca, pokazuje učinkovitijom i zanimljivijom metodom usvajanja novih znanja.

- Zakonom o udžbenicima HNS se izborio za lakše i jeftinije udžbenike, a učiteljima otvorio široke mogućnosti sukreiranja sadržaja i digitalnu transformaciju škola. To u praksi znači da naša djeca dobivaju metode i alate prikladne uzrastu i vremenu u kojem živimo, a najvažnije je da će biti rasterećeni nepotrebnih sadržaja. Škola za život nakon više od dvadeset godina HNS-ova je politička podrška struci da provede reformu po mjeri trendova i potreba 21.stoljeća - podsjeća Koordinator V. izborne jedinice i predsjednik vukovarsko-srijemskog HNS-a Nenad Bučko.

Hrvatska se ovim Zakonom približila modernim europskim trendovima koji potiču veću autonomiju škola, a svoje preporuke dala je i Svjetska zdravstvena organizacija.

- Udžbenici za niže razrede osnovnih škola neće biti teži od 3 kg, odnosno 5 i 6 kg za više razrede. Sve udžbenike koji nisu radni moći će nasljeđivati braća i sestre čime želimo dodatno financijski rasteretiti roditelje. Cjenovno, bit će puno realnije jer iznos za niže razrede neće prelaziti 10% odnosno 14 i 15,5% medijalne netto plaće u RH. Ovo je još jedna u nizu demografskih mjera kojom se potiče ostanak u naše tri slavonske županije - rekao je Bučko.

Pročitano 264 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija