Ispiši ovu stranicu

U tijeku tradicionalna MUP-ova akcija "Mir i dobro"

Oprezno s pirotehnikom Oprezno s pirotehnikom Foto: novosti.hr

Tradicionalna MUP-ova akcija “Mir i dobro”, koja se uvijek održava od 15. prosinca tekuće do 8. siječnja iduće godine, bila je temom konferencije za novinare Policijske uprave Vukovarsko-srijemske.

Govorili su Ante Zovak, voditelj Odjela za javni red i mir, Josip Colarić, voditelj Protueksplozijske zaštite, Mato Žulj, voditelj inspektorata i Mirna Marić iz Odjela prevencije. Istaknuto je kako je osnovni cilj osigurati povoljno stanje javnog reda i mira za vrijeme blagdana.

- Zato ćemo sve segmente službe staviti u punu aktivnost kako bi svi ti dani protekli bez velikih problema. Zadnje godine pokazuju da je kod nas pucnjave i petardi sve manje i manje, ali i dalje toga imamo. Za naše područje specifično je da imamo i općine i mjesta s većinskim srpskim stanovništvom, koje slavi Božić po julijanskom kalendaru te ćemo također pokriti i ta mjesta kako bi sve proteklo u najboljem redu - istaknuo je Ante Zovak.

Josip Colarić rekao je kako je još uvijek u tijeku i akcija “Manje oružja, manje tragedija” te je uputio i apel građanima da ne koriste eksplozivna sredstva i zaostala eksplozivna sredstva, eksplozivne tvari, oružje i streljivo, u svrhu “veselja”. Posebno upozorenje uputio je odraslima vezano uz dob djece i prema njoj dopušteno korištenje pirotehničkih sredstava te nadzor pri korištenju.

- Pirotehnička sredstva nisu dozvoljena za djecu mlađu od 14 godina, a djeca dobi od 14 do 18 godina određena pirotehnička sredstva mogu koristiti samo uz nadzor roditelja i staratelja. Stariji od 18 godina mogu koristiti sva dopuštena pirotehnička sredstva, ali se svakako moraju pridržavati pravila, koja su i naznačena na samim sredstvima te ih isključivo koristiti za one namijene za koje i služe, a to je za zabavu. Jer sva ova pirotehnička sredstva mogu izazvati, pored eksplozije i glasnog pucnja, i probleme od ozljeda do požara i drugih šteta -  naglasio je Colarić ukazujući i na razliku između pirotehničkih sredstava koja se mogu kupiti od 15. prosinca do 8. siječnja, a koristiti samo od 27. prosinca do 1. siječnja, te onih koja služe za vatromete i mogu se koristiti tijekom cijele godine.

Mato Žulj, između ostaloga, upozorio je na veliku odgovornost odraslih.

- Mi nismo prošle godine imali slučajeva ozljeđivanja, ali smo imali slučaj da su djeca ispod 14 godina koristila pirotehnička sredstva i prijavili smo troje roditelja koji su išli su na sud - rekao je Žulj.

Inače, kazne za roditelje odnosno skrbnike su od 1.000 do 3.000 kuna, a pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjene od 10.000 do 30.000 kuna.

Pročitano 1111 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac