NAJNOVIJE
Grad Vukovar i predstavnici Hrvatske vojske obilježili Dan državnosti RH

Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata počast svima onima koji su svoj život utkali u oltar Domovine te omogućili samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je izaslanstvo Grada Vukovara i pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman".

(Utorak, 25 Lipanj 2019 13:03)
Polaganjem vijenaca i svečanim prijemom Županija VSŽ obilježila Dan državnosti RH

Povodom obilježavanja 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske izaslanstvo  Vukovarsko-srijemske županije i Policijske uprave vukovarsko-srijemske položilo je vijence i upalilo svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata.

(Utorak, 25 Lipanj 2019 12:56)
Čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti. Državni blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je odluka građana Republike Hrvatske iskazana referendumom, koji je održan 19. svibnja, 1991. godine. Više od 93 posto građana izjasnilo se za samostalnost Hrvatske. Sabor je tako 25.lipnja, na današnji dan prije 28 godina donio i odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.Tom odlukom se utvrdilo da “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

- Objavljujem cijelome svijetu suverenu volju hrvatskoga naroda i svih građana Republike da se današnjim danom RH proglašuje samostalnom i suverenom državom- rekao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. 
Međunarodna zajednica nije odmah prihvatila raspad Jugoslavije, te je cijeloj bivšoj Jugoslaviji nametnula embargo na uvoz oružja, a s obzirom na vojnu premoć tadašnje JNA, to je značilo prepuštanje Hrvatske i Slovenije na milost i nemilost velikosrpskoj agresiji.

Svim čitateljima portala hrv.hr, slušateljima HRV-a i čitateljima Vukovarskih novina čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske.    

(Utorak, 25 Lipanj 2019 11:53)
Četvrti Dani smijeha u Vukovaru

Od 25. do 29. lipnja u Hrvatskom domu Vukovar održat će se Dani smijeha. Na toj manifestaciji, koja se u organizaciji Hrvatskog doma Vukovar održava četvrti put, gostovat će pet izvrsnih komedija.
Program:
25.6. HNK Mostar: SVIRAJ TO PONOVNO, SAM
26.6. Histrion: TAJKUNI
27.6. Hit teatar: METODA ZA BRAK
28.6. KNAP: KAKO UBITI SUPRUGU ILI SUPRUGA BEZ SUVIŠNOG ZAŠTO
29.6. Teatroman/Kerempuh: 5ŽENA.COM
Manifestacija je dijelom financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Županije vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 18:00)
Dječja folklorna skupina HKGD “DUNAV“ i ove godine najbolja na Županijskoj smotri dječjeg folklora

Dječja folklorna skupina HKGD“DUNAV“  i ove je godine najbolja na Županijskoj smotri dječjeg folklora.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 17:54)
U Vukovaru se nastavlja suzbijanje komaraca

Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. obavljat će  tretman suzbijanja komaraca sa zemlje i zraka na području Grada Vukovara, Sotina i Lipovače.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 17:13)
Župan primio aktualnu miss VSŽ i prvu pratilju miss supranational Hrvatske

Župan Božo Galić primio je u palači Srijem u Vukovaru miss Vukovarsko-srijemske županije za 2019. Ivonu Gradečak iz Ivankova i Paulu Čaić iz Vukovara, prvu pratilju Miss Supranational Hrvatske i Miss Supranational Slavonije i Baranje za 2019. godinu.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 14:23)

Žestoki aktualni sat posljednje sjednice Gradskoga vijeća u ovoj godini

Aktualni sat gradonačelnika bio je burna uvertira u sjednicu Gradskoga vijeća Aktualni sat gradonačelnika bio je burna uvertira u sjednicu Gradskoga vijeća Foto: V.Lozancic

Iako se očekivalo kako će posljednja sjednica Gradskoga vijeća u ovoj godini proteći u blagdanskome ozračju, aktualni sat gradonačelnika protekle sjednice gradskoga vijeća bio gotovo najžešći do sada.

Sve je pokrenulo je pitanje vijećnika Borislava Nikolića iz redova Demokratskoga saveza Srba upitao gradonačelnika Ivana Penavu bi li imao nešto protiv da se  postavi spomenik srpskim žrtvama u Vukovaru, a na inicijativu Udruženja srpskih civilnih žrtava rata.  Nikolić se pozvao na Penavine izjave u javnosti o tome kako je za njega svaka žrtva u Domovinskome ratu jednaka.

Penava je odgovorio kako ovo pitanje doživljava kao provokaciju, te dodao kako se o srpskim žrtvama 1991. može govoriti samo ukoliko Nikolić otvoreno govori o velikosrpskoj agresiji na Vukovar i RH.

-Ja sam ovdje mislio o civilnim žrtvama, što su činjenice, a ne na ono što ste vi sada rekli, nastavio je Nikolić, a Penava uzvratio:

-Iznesite imena. Podsjetio  bih Vas kako je sva tragedija Vukovara krenula puno ranije i stvarala se u glavama srpskih političara i na temelju čuvene SANU koja je promovirala san o velikoj Srbiji, od Virovitice do Karlobaga. To su činjenice, kao što su i činjenice da su brojni Hrvati ali i Srbi, civili, žene i djeca stradavali od srpskih granata u Vukovaru. U ime takve ideologije mučki ubijen na Ovčari i Branko Polovina tehničar  tadašnjega radija Vukovar iako je bio Srbin. Ubijeni su zarobljeni civili i ranjenici odvedeni iz vukovarske bolnice. Pokrenite  tu priču pa da razotkrijemo sve i o tim civilima i pokažemo priloge o tome kako su ti ljudi uhićivani u podrumima s tonama oružja u njima, a kako ste vi rekli, bili su civili i sve je to po Vama zapravo krenulo s tim. Vi, ovdje, gospodine vijećniče, ne znam jeste li toga svjesni, mijenjate i pokušavate  manipulirati poviješću ove države, upitao je Penava Nikolića koji je odgovorio da su to činjenice.

-To su za vas činjenice. Molim Vas  u ime grada Vukovara dajte mi to službeno kao stranka, objavite te činjenice vaše povijesti kako bih ja mogao postupati prema Vama ispred upravnih tijela ove države. Vrlo vjerojatno  prvi korak koji bi mi bio zabraniti Vas kao političku opciju. Samo iznesite te činjenice koje su na tragu veliko srpske politike i suprotno svemu onome što je relevantno  i doneseno u ovoj državi, kazao je Penava.

Vojno redarstvena akcija Oluja za Milakovića je bila etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj

Vijećnik Filip Sušac (HKS) postavio je pitanje zamjeniku gradonačelnika, Srđanu Milakoviću slijedom Milakovićevoga priopćenja vezanog uz uhićenje dvojice pripadnika srpske nacionalne manjine iz Vukovara optuženih za počinjenje zločina nad civilima 1991. godine u Vukovaru u kojemu on o vojno-redarstvenoj akciji Oluja govori kao o etičkome čišćenju Srba u Hrvatskoj?

Milaković je ostao pri svojoj tvrdnji da je vojno-redarstvena akcija Oluja zapravo bila etničko čišćenje Srba iz Hrvatske.

Gradonačelnik Ivan Penava ogradio se od Milakovićevih stavova izjavivši kako njegovu izjavu sluša sa zgražanjem.

-Apsolutno mislim da  takvim velikosrpskim razmišljanjima  nema mjesta ni u gradu Vukovaru ni u RH.  To nije politika koju vodim kao gradonačelnik niti političke opcije koje zastupam ovdje, kazao je Penava.

Predrag Mišić, vijećnik HKS-a, potom je pitao Milakovića koju on to cijelu srpsku zajednicu predstavlja u Vukovaru kada je dobio na izborima svega 794 glasa birača te da ne može govoriti u ime svih Srba u Vukovaru, pa ni u njegovo ime.

Milaković je odgovorio kako mu to pravo daju pozitivni zakoni u RH.

-Milaković otkako je postao zamjenik gradonačelnika stalno proteže tezu kako predstavlja veliku većinu Srba, što nije točno, a to potvrđuju izborni rezultati. Prema njima, on ne može predstavljati ni sve Srbe u Vukovaru, a kamo li šire. Svojim izjavama on stalno pokušava prikazati nekakvu ugroženost Srba u Vukovaru, što uopće nije točno, rekao je Mišić, a Milaković odgovorio kako je on „ između ostalog s nekim svojim kolegama osnivač Demokratskoga saveza Srba na nacionalnoj razini pa između ostaloga iznosi i stavove  državne razine, postojanja i opstanka Srba u državi, ali se većinom bavi pitanjima koji se odnose na srpsku zajednicu u Vukovaru“.

Domagoja Bilića, vijećnika HDZ-a, zanimalo je ima li još osoba u gradskoj upravi za koje se sumnja da su počinili rati zločin u Vukovaru 1991.

Gradonačelnik je odgovorio da je i cilj samoga prosvjeda u Vukovaru upravo  i bio kazniti počinitelje, nazvati zločin imenom i prezimenom, procesuirati ratne zločine. Upravo je dosadašnje neprocesuiranje rezultiralo određenim nezadovoljstvom unutar Vukovara, kazao je Penava te naglasio kako prosvjed nije organiziran s ciljem promoviranja bilo  kakve harange niti lova na vještice, nego je cilj prosvjeda fokusirati se na sam zločin i konkretno ime i prezime, poštujući presumpciju nevinosti i čekajući pravomoćnost presuda.

-Nažalost danas smo imali priliku čuti kako u našoj neposrednoj blizini stranke koje zastupaju srpsku nacionalnu manjinu, teret teških ratnih zločina koji su se dogodili u Vukovaru  ne žele baciti na stvarne počinitelje, nego pokušavaju p teret tih zločina staviti cijeloj jednoj zajednici, kazao je Penava. 

Na istupe Srđana Milakovića referirao se vijećnik  SDP-a, Goran Bošnjak koji ih osuđuje i smatra neprimjerenim pogotovo kad se zna da su „sve te teme toliko poznate i rasvijetljene u RH da ih više nije potrebno komentirati“, jer je Domovinski rat priznat je  kao obrambeni rat i kroz presude međunarodnih sudova,  drži Bošnjak i pita se kome treba takvo dizanje tenzija?

Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na budućnost Hotela Dunav o čemu je više htio doznati Goran Bošnjak.  Doznao je od zamjenika gradonačelnika Marijana Pavličeka kako će se uskoro objaviti natječaj za prodaju ove nekretnine u vlasništvu Grada Vukovara, dok je njegovog stranačkoga kolegu Darka Buljana zanimalo što se može učiniti sa sve češćom  pojavom lisica u gradu.

Dobio je odgovor od gradonačelnika da do sada nisu mogli učiniti puno jer ih je sprječavao Zakon o lovstvu, ali da se poduzimaju koraci u dogovoru s lovačkim udrugama te s izradom programa koji će biti gotov do proljeća u kojem će biti evidentirane sve životinje s područja Grada Vukovara, pa će se taj problem rješavati u okviru toga. Pavao Josić upitao je koliko sudskih tužbi protiv građana ima tvrtka Tehnostan, o čemu će odgovor dobiti u pisanome obliku.

Sjednici Gradskoga vijeća nisu nazočili vijećnici SDSS-a, ali se nisu opravdali predsjedniku vijeća. Tomislav Šota predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara kazao je kao je ove godine, upravo zbog njihove prošlogodišnje primjedbe da sjednice vijeća ne bi trebale biti na njihove blagdane, sazvao sjednicu imajući to u vidu, ipak nije dobio obrazloženje zbog njihovoga nepojavljivanja. Govoreći o današnjem aktualnom satu gradonačelnika, osudio je izjave zamjenika gradonačelnik Srđana Milakovića, na temu Domovinskoga rata u RH i vojno redarstvene akcije Oluja, držeći ih totalno uvrjedljivim, neprimjerenim i neutemeljenim.

-Možda je zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković već započeo predizbornu kampanju-zaključio je Šota.

 

Pročitano 406 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija