NAJNOVIJE
Počela proslava Vinkova u Iloku

Povodom blagdana svetoga Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara koji se obilježava 22. siječnja, u Iloku je održano pokladno jahanje gradskim ulicama.

(Subota, 19 Siječanj 2019 23:25)
Bandić podržao projekt Kuća sjećanja u Vukovaru

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao je potporu projektu "Kuća sjećanja" u Vukovaru.

(Subota, 19 Siječanj 2019 21:40)
Zlatko Dalić u Vinkovcima na predstavljanju knjige

U Vinkovcima u organizaciji Rotary kluba Vinkovci 1937. predstavljena je knjiga "Zlatko Dalić - Rusija naših snova".

(Petak, 18 Siječanj 2019 21:20)
Penava osudio sukob maloljetnih navijača

U izjavi za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je sukob nekoliko maloljetnih osoba pripadnika dviju navijačkih skupina.

(Petak, 18 Siječanj 2019 17:40)
Ovogodišnje Vinkovačke jeseni pod sloganom “Tri nam drage riječi”

Održana je prva sjednica Organizacijskog odbora vinkovačkih jeseni na kojoj su članovi jednoglasno prihvatili ideju scenaristice svečanosti otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni Ane Cvenić koja je za slogan predložila naziv “Tri nam drage riječi” rekavši kako se iza toga naziva kriju Slavonija, Srijem i Baranja.

(Petak, 18 Siječanj 2019 14:43)
PU vukovarsko-srijemska: Sukob dvije navijačke skupine

Nakon dojave o fizičkom sukobu više osoba na vukovarskom autobusnom kolodvoru, 16. siječnja, oko 19,20 sati djelatnici PU vukovarsko-srijemske na mjestu događaja zatekli su nekoliko sudionika.

(Petak, 18 Siječanj 2019 13:42)
Raspušteno Gradsko vijeće grada Iloka

Vlada RH prihvatila je rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Iloka zbog nepravovremenog donošenja proračuna, javlja Hina.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 15:10)

Žestoki aktualni sat posljednje sjednice Gradskoga vijeća u ovoj godini

Aktualni sat gradonačelnika bio je burna uvertira u sjednicu Gradskoga vijeća Aktualni sat gradonačelnika bio je burna uvertira u sjednicu Gradskoga vijeća Foto: V.Lozancic

Iako se očekivalo kako će posljednja sjednica Gradskoga vijeća u ovoj godini proteći u blagdanskome ozračju, aktualni sat gradonačelnika protekle sjednice gradskoga vijeća bio gotovo najžešći do sada.

Sve je pokrenulo je pitanje vijećnika Borislava Nikolića iz redova Demokratskoga saveza Srba upitao gradonačelnika Ivana Penavu bi li imao nešto protiv da se  postavi spomenik srpskim žrtvama u Vukovaru, a na inicijativu Udruženja srpskih civilnih žrtava rata.  Nikolić se pozvao na Penavine izjave u javnosti o tome kako je za njega svaka žrtva u Domovinskome ratu jednaka.

Penava je odgovorio kako ovo pitanje doživljava kao provokaciju, te dodao kako se o srpskim žrtvama 1991. može govoriti samo ukoliko Nikolić otvoreno govori o velikosrpskoj agresiji na Vukovar i RH.

-Ja sam ovdje mislio o civilnim žrtvama, što su činjenice, a ne na ono što ste vi sada rekli, nastavio je Nikolić, a Penava uzvratio:

-Iznesite imena. Podsjetio  bih Vas kako je sva tragedija Vukovara krenula puno ranije i stvarala se u glavama srpskih političara i na temelju čuvene SANU koja je promovirala san o velikoj Srbiji, od Virovitice do Karlobaga. To su činjenice, kao što su i činjenice da su brojni Hrvati ali i Srbi, civili, žene i djeca stradavali od srpskih granata u Vukovaru. U ime takve ideologije mučki ubijen na Ovčari i Branko Polovina tehničar  tadašnjega radija Vukovar iako je bio Srbin. Ubijeni su zarobljeni civili i ranjenici odvedeni iz vukovarske bolnice. Pokrenite  tu priču pa da razotkrijemo sve i o tim civilima i pokažemo priloge o tome kako su ti ljudi uhićivani u podrumima s tonama oružja u njima, a kako ste vi rekli, bili su civili i sve je to po Vama zapravo krenulo s tim. Vi, ovdje, gospodine vijećniče, ne znam jeste li toga svjesni, mijenjate i pokušavate  manipulirati poviješću ove države, upitao je Penava Nikolića koji je odgovorio da su to činjenice.

-To su za vas činjenice. Molim Vas  u ime grada Vukovara dajte mi to službeno kao stranka, objavite te činjenice vaše povijesti kako bih ja mogao postupati prema Vama ispred upravnih tijela ove države. Vrlo vjerojatno  prvi korak koji bi mi bio zabraniti Vas kao političku opciju. Samo iznesite te činjenice koje su na tragu veliko srpske politike i suprotno svemu onome što je relevantno  i doneseno u ovoj državi, kazao je Penava.

Vojno redarstvena akcija Oluja za Milakovića je bila etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj

Vijećnik Filip Sušac (HKS) postavio je pitanje zamjeniku gradonačelnika, Srđanu Milakoviću slijedom Milakovićevoga priopćenja vezanog uz uhićenje dvojice pripadnika srpske nacionalne manjine iz Vukovara optuženih za počinjenje zločina nad civilima 1991. godine u Vukovaru u kojemu on o vojno-redarstvenoj akciji Oluja govori kao o etičkome čišćenju Srba u Hrvatskoj?

Milaković je ostao pri svojoj tvrdnji da je vojno-redarstvena akcija Oluja zapravo bila etničko čišćenje Srba iz Hrvatske.

Gradonačelnik Ivan Penava ogradio se od Milakovićevih stavova izjavivši kako njegovu izjavu sluša sa zgražanjem.

-Apsolutno mislim da  takvim velikosrpskim razmišljanjima  nema mjesta ni u gradu Vukovaru ni u RH.  To nije politika koju vodim kao gradonačelnik niti političke opcije koje zastupam ovdje, kazao je Penava.

Predrag Mišić, vijećnik HKS-a, potom je pitao Milakovića koju on to cijelu srpsku zajednicu predstavlja u Vukovaru kada je dobio na izborima svega 794 glasa birača te da ne može govoriti u ime svih Srba u Vukovaru, pa ni u njegovo ime.

Milaković je odgovorio kako mu to pravo daju pozitivni zakoni u RH.

-Milaković otkako je postao zamjenik gradonačelnika stalno proteže tezu kako predstavlja veliku većinu Srba, što nije točno, a to potvrđuju izborni rezultati. Prema njima, on ne može predstavljati ni sve Srbe u Vukovaru, a kamo li šire. Svojim izjavama on stalno pokušava prikazati nekakvu ugroženost Srba u Vukovaru, što uopće nije točno, rekao je Mišić, a Milaković odgovorio kako je on „ između ostalog s nekim svojim kolegama osnivač Demokratskoga saveza Srba na nacionalnoj razini pa između ostaloga iznosi i stavove  državne razine, postojanja i opstanka Srba u državi, ali se većinom bavi pitanjima koji se odnose na srpsku zajednicu u Vukovaru“.

Domagoja Bilića, vijećnika HDZ-a, zanimalo je ima li još osoba u gradskoj upravi za koje se sumnja da su počinili rati zločin u Vukovaru 1991.

Gradonačelnik je odgovorio da je i cilj samoga prosvjeda u Vukovaru upravo  i bio kazniti počinitelje, nazvati zločin imenom i prezimenom, procesuirati ratne zločine. Upravo je dosadašnje neprocesuiranje rezultiralo određenim nezadovoljstvom unutar Vukovara, kazao je Penava te naglasio kako prosvjed nije organiziran s ciljem promoviranja bilo  kakve harange niti lova na vještice, nego je cilj prosvjeda fokusirati se na sam zločin i konkretno ime i prezime, poštujući presumpciju nevinosti i čekajući pravomoćnost presuda.

-Nažalost danas smo imali priliku čuti kako u našoj neposrednoj blizini stranke koje zastupaju srpsku nacionalnu manjinu, teret teških ratnih zločina koji su se dogodili u Vukovaru  ne žele baciti na stvarne počinitelje, nego pokušavaju p teret tih zločina staviti cijeloj jednoj zajednici, kazao je Penava. 

Na istupe Srđana Milakovića referirao se vijećnik  SDP-a, Goran Bošnjak koji ih osuđuje i smatra neprimjerenim pogotovo kad se zna da su „sve te teme toliko poznate i rasvijetljene u RH da ih više nije potrebno komentirati“, jer je Domovinski rat priznat je  kao obrambeni rat i kroz presude međunarodnih sudova,  drži Bošnjak i pita se kome treba takvo dizanje tenzija?

Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na budućnost Hotela Dunav o čemu je više htio doznati Goran Bošnjak.  Doznao je od zamjenika gradonačelnika Marijana Pavličeka kako će se uskoro objaviti natječaj za prodaju ove nekretnine u vlasništvu Grada Vukovara, dok je njegovog stranačkoga kolegu Darka Buljana zanimalo što se može učiniti sa sve češćom  pojavom lisica u gradu.

Dobio je odgovor od gradonačelnika da do sada nisu mogli učiniti puno jer ih je sprječavao Zakon o lovstvu, ali da se poduzimaju koraci u dogovoru s lovačkim udrugama te s izradom programa koji će biti gotov do proljeća u kojem će biti evidentirane sve životinje s područja Grada Vukovara, pa će se taj problem rješavati u okviru toga. Pavao Josić upitao je koliko sudskih tužbi protiv građana ima tvrtka Tehnostan, o čemu će odgovor dobiti u pisanome obliku.

Sjednici Gradskoga vijeća nisu nazočili vijećnici SDSS-a, ali se nisu opravdali predsjedniku vijeća. Tomislav Šota predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara kazao je kao je ove godine, upravo zbog njihove prošlogodišnje primjedbe da sjednice vijeća ne bi trebale biti na njihove blagdane, sazvao sjednicu imajući to u vidu, ipak nije dobio obrazloženje zbog njihovoga nepojavljivanja. Govoreći o današnjem aktualnom satu gradonačelnika, osudio je izjave zamjenika gradonačelnik Srđana Milakovića, na temu Domovinskoga rata u RH i vojno redarstvene akcije Oluja, držeći ih totalno uvrjedljivim, neprimjerenim i neutemeljenim.

-Možda je zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković već započeo predizbornu kampanju-zaključio je Šota.

 

Pročitano 317 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija