NAJNOVIJE
Otvoreno parkiralište s 19 parkirnih mjesta

Ispred sjedišta udruge Vukovarski leptirići u Velebitskoj ulici u Vukovaru otvoreno je novo uređeno parkiralište s 19 parkirnih mjesta za potrebe članova udruge i roditelja djece s poteškoćama u razvoju.

(Subota, 21 Rujan 2019 14:35)
Penava objavio da će na izborima podržati Kolindu Grabar Kitarović

Na otkrivanju Gonga svjetskoga mira u Vukovaru gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je novinarima da će na predsjedničkim izborima dati podršku predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

(Subota, 21 Rujan 2019 14:26)
Svjetski gong mira svečano otkriven u Vukovaru

Na Olajnici u Vukovaru svečano je otkriven Gong svjetskoga mira čime je Vukovar postao jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima.

(Subota, 21 Rujan 2019 14:19)
Premijer Plenković otvorio Vinkovačke jeseni

Sinoć su u Vinkovcima svečano otvorene završne svečanosti na ovogodišnjim 54. po redu Vinkovačkim jesenima koje se održavaju pod sloganom Tri nam drage riječi.

(Subota, 21 Rujan 2019 10:54)
Ministrica Bedeković u Vukovaru održala sastanak sa županom i ravnateljima Centara za socijalnu skrb

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv.prof.dr.sc.Vesna Bedeković posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju i održala radni sastanak sa županom Božom Galićem, njegovim suradnicima te ravnateljima socijalnih ustanova s našeg područja.

(Petak, 20 Rujan 2019 16:06)
U Vinkovcima obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Odlukom Hrvatskoga sabora, dan 22.rujna u Hrvatskoj se obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom sazvana je zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije i Županijske koordinacija za ljudska prava, a na kojoj je obilježen ovaj važan datum u znak sjećanja na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskome sudu 22. rujna 1999. godine.

(Petak, 20 Rujan 2019 15:54)
U Vinkovcima predstavljen Crni sendvič

U Vinkovcima upriličena promocija crnog sendviča.

(Petak, 20 Rujan 2019 15:02)

U Vukovaru održana večer dobročinitelja Inicijative "40 dana za život"

Večer dobročinitelja okupila veliki broj sudionika Večer dobročinitelja okupila veliki broj sudionika Foto: R. Rac

U Vukovaru je održana treća Večer dobročinitelja Inicijative "40 dana za život" koja je održana pod sloganom „Izgrađujmo zajedno kulturu života!“, a koja je okupila oko 120 sudionika.

Lidija Dugan, koordinatorica Inicijative 40 dana za život za Slavoniju, nam je ispričala kako je Udruga "Hrvatska za život" u sklopu koje djeluje spomenuta Inicijativa, neprofitna udruga, te da djeluju isključivo uz pomoć donacija građana. 

- Svjedoci smo sve većeg angažmana javnosti oko zaštite nerođenog života i svjesni smo kako su molitva i aktivno djelovanje sada još potrebniji. A plodovi Inicijative govore sami za sebe. Naime,riječ je o najvećoj međunarodno koordiniranoj molitvenoj inicijativi za život, koja u svijetu okuplja više od 750 000 sudionika. Tijekom kampanja, u svijetu je od osnutka Inicijative u proteklih 10-ak godina, spašeno više od 15.256 djece, a u Hrvatskoj sa sigurnošću znamo za 58 spašenih života. To je 58 novih priča koje će učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom - ispričala je Dugan, koja je tijekom večeri predstavila i plodove njihovoga dosadašnjega rada.

Tijekom večeri čula su se i svjedočanstva onih kojima je ova Inicijativa pomogla. A predstavljeni su i novi programi i planirani ciljevi te daljnji rad u koji ulaze i 2 velika projekta od značaja za cijelu Hrvatsku.

- Prvi se odnosi na izgradnju centra za život na području Vukovara, gdje bi aktivisti Udruge "Hrvatska za život" mogli provoditi svoje aktivnosti. Plan je da u Hrvatskoj postoje tri takva centra. Prvi je u Zagrebu i on tamo već djeluje, drugi bi se izgradio u Splitu, a treći u pravo ovdje u Vukovaru - pojasnila je Dugan.

Ispričala nam je kako je i kako su članovi Udruge i Inicijative u suradnji s braniteljskim udrugama iz Hrvatske pokrenule inicijativu izgradnje spomenika gospođi Ružici Markobašić u Vukovaru u neposrednoj blizini vukovarske OŽB i bolnice hrvatskih veterana.

02 LIDIJA DUGAN
Lidija Dugan, koordinatorica Inicijative za Slavoniju

- Ružica Markobašić je bila supruga hrvatskoga branitelja, koja se 1991. godine nalazila u skloništu ratne vukovarske bolnice u visokom stupnju trudnoće. Slomom obrane grada i ulaskom neprijateljskih snaga u bolnicu, trudna Ružica je odvedena u logor Velepromet, a potom na Ovčaru, gdje je proživjela strašna mućenja i maltretiranja, a nakon čega je brutalno smaknuta na Ovčari - ispričala je Dugan, dodajući da je kao takva, zaslužila primjereno obilježje u našem gradu koje će biti postavljeno u blizini vukovarske bolnice, iz koje je 1991. godine sa svojim nerođenim djetetom odvedena u smrt.

Večeri dobročinitelja ispred Grada Vukovara nazočili su zamjenici gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić i Marijan Pavliček.

- Svesrdno podržavamo djelovanje Inicijative "40 dana za život", iako znamo da Inicijativa danas ima jako veliki broj onih koji ju podržavaju, ali i onih koji se protive njihovim aktivnostima. U Hrvatskoj je dana svaki spašeni život iznimno važan, posebice ukoliko smo svjesni demografske situacije s kojom smo suočeni. Činjenica je da je stopa mortaliteta veća u odnosu na stopu nataliteta, tim više je svaki novorođeni život nešto najvrjednije, to je dar od Boga - rekla je Mujkić, koja je pozdravila sve napore koje Udruga "Hrvatska za život" čini ne samo na lokalnoj nego i na nacionalnoj razini.

03 MARIJAN IVANA
Na večeri dobročinitelja sudjelovali i zamjenici gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i Ivana Mujkić

Mujkić je također izrazila veliko zadovoljstvo najavljenom izgradnjom centra za život upravo u našemu gradu, a u ime Grada Vukovara izrazila je podršku inicijativi ove Udruge za izgradnjom spomenika Ružici Markobašić, koji bi postao jedan od trajnih simbola stradavanja u Domovinskome ratu, ali i snažna poruka da se nikada ne ponovi ali i ne zaboravi. 

Pročitano 417 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija