NAJNOVIJE
Grad Vukovar i predstavnici Hrvatske vojske obilježili Dan državnosti RH

Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata počast svima onima koji su svoj život utkali u oltar Domovine te omogućili samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je izaslanstvo Grada Vukovara i pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman".

(Utorak, 25 Lipanj 2019 13:03)
Polaganjem vijenaca i svečanim prijemom Županija obilježila Dan državnosti RH

Povodom obilježavanja 25. lipnja - Dana državnosti Republike Hrvatske izaslanstvo  Vukovarsko-srijemske županije i Policijske uprave vukovarsko-srijemske položilo je vijence i upalilo svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Svijeću su upalili i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.

(Utorak, 25 Lipanj 2019 12:56)
Čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan državnosti. Državni blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je odluka građana Republike Hrvatske iskazana referendumom, koji je održan 19. svibnja, 1991. godine. Više od 93 posto građana izjasnilo se za samostalnost Hrvatske. Sabor je tako 25.lipnja, na današnji dan prije 28 godina donio i odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.Tom odlukom se utvrdilo da “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

- Objavljujem cijelome svijetu suverenu volju hrvatskoga naroda i svih građana Republike da se današnjim danom RH proglašuje samostalnom i suverenom državom- rekao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. 
Međunarodna zajednica nije odmah prihvatila raspad Jugoslavije, te je cijeloj bivšoj Jugoslaviji nametnula embargo na uvoz oružja, a s obzirom na vojnu premoć tadašnje JNA, to je značilo prepuštanje Hrvatske i Slovenije na milost i nemilost velikosrpskoj agresiji.

Svim čitateljima portala hrv.hr, slušateljima HRV-a i čitateljima Vukovarskih novina čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske.    

(Utorak, 25 Lipanj 2019 11:53)
Četvrti Dani smijeha u Vukovaru

Od 25. do 29. lipnja u Hrvatskom domu Vukovar održat će se Dani smijeha. Na toj manifestaciji, koja se u organizaciji Hrvatskog doma Vukovar održava četvrti put, gostovat će pet izvrsnih komedija.
Program:
25.6. HNK Mostar: SVIRAJ TO PONOVNO, SAM
26.6. Histrion: TAJKUNI
27.6. Hit teatar: METODA ZA BRAK
28.6. KNAP: KAKO UBITI SUPRUGU ILI SUPRUGA BEZ SUVIŠNOG ZAŠTO
29.6. Teatroman/Kerempuh: 5ŽENA.COM
Manifestacija je dijelom financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Županije vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 18:00)
Dječja folklorna skupina HKGD “DUNAV“ i ove godine najbolja na Županijskoj smotri dječjeg folklora

Dječja folklorna skupina HKGD“DUNAV“  i ove je godine najbolja na Županijskoj smotri dječjeg folklora.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 17:54)
U Vukovaru se nastavlja suzbijanje komaraca

Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. obavljat će  tretman suzbijanja komaraca sa zemlje i zraka na području Grada Vukovara, Sotina i Lipovače.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 17:13)
Župan primio aktualnu miss VSŽ i prvu pratilju miss supranational Hrvatske

Župan Božo Galić primio je u palači Srijem u Vukovaru miss Vukovarsko-srijemske županije za 2019. Ivonu Gradečak iz Ivankova i Paulu Čaić iz Vukovara, prvu pratilju Miss Supranational Hrvatske i Miss Supranational Slavonije i Baranje za 2019. godinu.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2019 14:23)

U Vukovaru održana večer dobročinitelja Inicijative "40 dana za život"

Večer dobročinitelja okupila veliki broj sudionika Večer dobročinitelja okupila veliki broj sudionika Foto: R. Rac

U Vukovaru je održana treća Večer dobročinitelja Inicijative "40 dana za život" koja je održana pod sloganom „Izgrađujmo zajedno kulturu života!“, a koja je okupila oko 120 sudionika.

Lidija Dugan, koordinatorica Inicijative 40 dana za život za Slavoniju, nam je ispričala kako je Udruga "Hrvatska za život" u sklopu koje djeluje spomenuta Inicijativa, neprofitna udruga, te da djeluju isključivo uz pomoć donacija građana. 

- Svjedoci smo sve većeg angažmana javnosti oko zaštite nerođenog života i svjesni smo kako su molitva i aktivno djelovanje sada još potrebniji. A plodovi Inicijative govore sami za sebe. Naime,riječ je o najvećoj međunarodno koordiniranoj molitvenoj inicijativi za život, koja u svijetu okuplja više od 750 000 sudionika. Tijekom kampanja, u svijetu je od osnutka Inicijative u proteklih 10-ak godina, spašeno više od 15.256 djece, a u Hrvatskoj sa sigurnošću znamo za 58 spašenih života. To je 58 novih priča koje će učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom - ispričala je Dugan, koja je tijekom večeri predstavila i plodove njihovoga dosadašnjega rada.

Tijekom večeri čula su se i svjedočanstva onih kojima je ova Inicijativa pomogla. A predstavljeni su i novi programi i planirani ciljevi te daljnji rad u koji ulaze i 2 velika projekta od značaja za cijelu Hrvatsku.

- Prvi se odnosi na izgradnju centra za život na području Vukovara, gdje bi aktivisti Udruge "Hrvatska za život" mogli provoditi svoje aktivnosti. Plan je da u Hrvatskoj postoje tri takva centra. Prvi je u Zagrebu i on tamo već djeluje, drugi bi se izgradio u Splitu, a treći u pravo ovdje u Vukovaru - pojasnila je Dugan.

Ispričala nam je kako je i kako su članovi Udruge i Inicijative u suradnji s braniteljskim udrugama iz Hrvatske pokrenule inicijativu izgradnje spomenika gospođi Ružici Markobašić u Vukovaru u neposrednoj blizini vukovarske OŽB i bolnice hrvatskih veterana.

02 LIDIJA DUGAN
Lidija Dugan, koordinatorica Inicijative za Slavoniju

- Ružica Markobašić je bila supruga hrvatskoga branitelja, koja se 1991. godine nalazila u skloništu ratne vukovarske bolnice u visokom stupnju trudnoće. Slomom obrane grada i ulaskom neprijateljskih snaga u bolnicu, trudna Ružica je odvedena u logor Velepromet, a potom na Ovčaru, gdje je proživjela strašna mućenja i maltretiranja, a nakon čega je brutalno smaknuta na Ovčari - ispričala je Dugan, dodajući da je kao takva, zaslužila primjereno obilježje u našem gradu koje će biti postavljeno u blizini vukovarske bolnice, iz koje je 1991. godine sa svojim nerođenim djetetom odvedena u smrt.

Večeri dobročinitelja ispred Grada Vukovara nazočili su zamjenici gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić i Marijan Pavliček.

- Svesrdno podržavamo djelovanje Inicijative "40 dana za život", iako znamo da Inicijativa danas ima jako veliki broj onih koji ju podržavaju, ali i onih koji se protive njihovim aktivnostima. U Hrvatskoj je dana svaki spašeni život iznimno važan, posebice ukoliko smo svjesni demografske situacije s kojom smo suočeni. Činjenica je da je stopa mortaliteta veća u odnosu na stopu nataliteta, tim više je svaki novorođeni život nešto najvrjednije, to je dar od Boga - rekla je Mujkić, koja je pozdravila sve napore koje Udruga "Hrvatska za život" čini ne samo na lokalnoj nego i na nacionalnoj razini.

03 MARIJAN IVANA
Na večeri dobročinitelja sudjelovali i zamjenici gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i Ivana Mujkić

Mujkić je također izrazila veliko zadovoljstvo najavljenom izgradnjom centra za život upravo u našemu gradu, a u ime Grada Vukovara izrazila je podršku inicijativi ove Udruge za izgradnjom spomenika Ružici Markobašić, koji bi postao jedan od trajnih simbola stradavanja u Domovinskome ratu, ali i snažna poruka da se nikada ne ponovi ali i ne zaboravi. 

Pročitano 366 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija