NAJNOVIJE
Nasukao se brod na Dunavu

Na pješčani sprud na Dunavu kod Vukovara nasukao se teretni brod Lovnica koji je plovio pod srpskom zastavom.

(Srijeda, 22 Svibanj 2019 14:32)
Dječja olimpijada održana u Vinkovcima

Na stadionu Cibalije u Vinkovcima održan je  Olimpijski  festival osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije.

(Srijeda, 22 Svibanj 2019 13:49)
Maturanti Quadrilom obilježili završetak srednjoškolskoga obrazovanja

Maturanti vukovarskih srednjih škola, Gimnazije, Ekonomske škole, Tehničke škole Nikole Tesle i Strukovne škole Marko Babić već tradicionalno su Norijadom obilježili kraj srednjoškolskoga obrazovanja.

(Srijeda, 22 Svibanj 2019 13:19)
U Lipovcu obilježena 26. obljetnica prve velike razmjene logoraša

Okupljanjem preživjelih logoraša u Lipovcu je u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježena 27. godišnjica prve velike razmjene ratnih zarobljenika, kada je po načelu „svi za sve“ razmijenjeno 288 logoraša.

(Srijeda, 22 Svibanj 2019 13:15)
RH darovala Gradu Vukovaru još jednu nekretninu

Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u  Gradskoj vijećnici Ugovor o darovanju nekretnine.

Republika Hrvatska  darovala je Gradu Vukovaru nekretninu vrijednosti 2,8 milijuna kuna koju je namijenio za izgradnju Poljoprivredno – prehrambenog centra „Agro Vukovar“, a koji će služiti finalizaciji poljoprivrednih proizvoda. Riječ je o nekretnini na Sajmištu, površine 52.000 četvornih metara.

Ministar Marić tom je prigodom naglasio kako je najvažnije što će se ovim ugovorom darovana nekretnina staviti u funkciju.
-Imovina je klica života, a još uz to ako je u funkciji poljoprivrede koja je također najvažnija za revitalizaciju života onda je još i važnija. Veselimo se svakom projektu Grada Vukovara i gradonačelnika Penave kojega možemo poduprijeti jer on znači nove investicije, nova zapošljavanja i obnovu života grada Vukovara – naglasio je ministar Marić.

Gradonačelnik Penava zahvalio je ministru na kvalitetnoj suradnji i predaji nekretnina, naglasivši kako građani Vukovara uistinu od njih imaju koristi.
-Zahvaljujem ministru i Vladi RH na darovanoj nekretnini i nadam se da ćemo vrlo brzo uspjeti povući sredstva iz EU fondova kako bismo izgradili Poljoprivredno – prehrambeni centar „Agro Vukovar“  na zadovoljstvo svih stanovnika Vukovara i okolice – rekao je gradonačelnik pojasnivši kako je riječ o centru u kojem će se poljoprivrednicima omogućiti stvaranje dodatnih vrijednosti, odnosno obrađivati proizvode, pakirati, skladištiti i analizirati
ih, a predviđeno je i 7 proizvodnih hala za najam po povlaštenoj cijeni.

U proteklih godinu i pol RH je Gradu Vukovaru darovala  7 nekretnina ukupne vrijednosti 113 milijuna kuna.

(Utorak, 21 Svibanj 2019 15:17)
U Lovasu iduće godine grade Spomen područje Minsko polje

U Lovasu je otvorena izložba radova pristiglih na likovni i arhitektonsko-urbanističko-krajobrazni natječaj za izradu idejnoga rješenja Spomen područja Minsko polje sa spomenikom i interpretacijskim centrom u Lovasu.

(Utorak, 21 Svibanj 2019 14:59)
Na Olajnici 172 nova parkirna mjesta

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa svojima zamjenicima Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom otvorio je novo izgrađeno parkiralište u naselju Olajnica.

(Utorak, 21 Svibanj 2019 14:26)

Zločin u Vukovaru 1991. ima svoje ime i prezime

Kažnjavanje zločina 1991. preduvjet je budućnosti Vukovara Kažnjavanje zločina 1991. preduvjet je budućnosti Vukovara Foto Arhiva HRV

Povodom jučerašnjih uhićenja  pet osoba u gradu Vukovaru od kojih su dvije optužene da su počinile rati zločin u Vukovaru 1991.godine, a tri su privedene na obavijesni razgovor izjavu za medije dao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

On je rekao kako svi zločini koji su se dogodili u vrijeme velikosrpske agresije na grad Vukovar 1991. moraju biti razriješeni, a zločinci kažnjeni:

-          U tome smislu pozdravljam svaki korak koji će dovesti do razrješenja određenih slučajeva, privođenja zločinaca licu pravde a onda i pravedne presude. To je jedino što može donijeti mir u Vukovaru i kakav-takav mir svim obiteljima stradalnika koje su izgubile svoje članove obitelji ili je nad njima izvršeno nasilje, kazao je Penava.

Pojedini predstavnici srpske nacionalne manjine kako na državnoj tako i na lokalnoj razini povodom ovoga čina žele kroz perfidne izjave u ovu priču uvući cijelu srpsku zajednicu u RH, dodao je Penava:

-          S gnušanjem slušam te tvrdnje pojedinih predstavnika srpske nacionalne manjine koji na taj način žele staviti taj teret na cijelu srpsku zajednicu, što uopće ne držim korektnim, dodao je gradonačelnik.

On je naglasio kako konačno treba reći da su zločini u Vukovaru 1991. počinjeni u ime velikosrpske agresije na republiku Hrvatsku i Vukovar:

-Svaki taj zločinac ima ime i  prezime, a kojoj nacionalnosti on pripada je sasvim nebitno. Nitko ne može garantirati da među tim zločincima ne može biti i jedan Hrvat ili Mađar ili osoba bilo koje nacionalnosti, a ono što je zajednički naziv jeste da su počinili zločin u ime velikosrpske politike. Ako to nekome u ovome gradu i ovoj državi smeta onda bih ga molio neka javno istupi da ga se smeta zakonom učini nepoželjnim u javnom prostoru RH. – zaključio je Penava.

Gradonačelnik je građanima grada Vukovara poručio da zbog ovih zločina svi koji imaju čistu savjest mogu mirno spavati te da  je dobro  da se ovaj problem što prije razriješi jer je  pitanje ratnih zločina u Vukovaru 1991. godine i kažnjavanje počinitelja preduvjet budućnosti grada Vukovara.

Pročitano 323 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija