Ispiši ovu stranicu

Grad Vukovar će isplatiti božićnice za 4613 umirovljenika, kao i za 240 korisnika prava na naknadu za troškove stanovanja

Grad Vukovar nastavlja s tradicionalnom mjerom isplate božićnica vukovarskim umirovljenicima Grad Vukovar nastavlja s tradicionalnom mjerom isplate božićnica vukovarskim umirovljenicima Foto: R. Rac

U gradskoj vijećnici konferenciju za novinare održali su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, pročelnik Upravnoga odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević te stručni suradnik za socijalnu skrb Dalibor Žigić na kojoj su govorili o isplati božićnica umirovljenicima s prebivalištem na području grada Vukovara te  korisnicima zajamčene minimalne naknade i troškova stanovanja kao i o prigodnim paketima za korisnike Pučke kuhinje u Vukovaru.

Božićnica će biti isplaćena za 4.613 umirovljenika, a za što su sredstva osigurana u gradskom proračunu u iznosu od 700.000 kuna.

- Božićnica će se isplatiti umirovljenicima s prebivalištem na području Vukovara čija ukupna mirovinska primanja, tuzemna i/ili inozemna mirovina sa svim dodacima u mjesecu prije isplate ove pomoći ne prelaze iznos od 2.500 kuna - pojasnio je gradonačelnik Penava. Dodao je kako je ovo tradicionalna mjera kojom Grad Vukovar nastoji uljepšati ovo predblagdansko vrijeme umirovljenicima.

Pročelnik Kobašević rekao više o iznosima božićnica koje će se isplatiti umirovljenicima koji na istu ostvaruju pravo.  

- Božićnica u iznosu od 250 kuna isplatit će se umirovljenicima čija su mirovinskog primanja do 1.000 kuna. Božićnica od 200 kuna isplatit će se umirovljenicima čija mirovina iznosi od 1.000,01 do 1.500 kuna, 150 kuna božićnice sljeduje umirovljenike čije mirovine kreću u rasponu od 1.500,01 do 2.000 kuna, dok će 100 kuna božićnice primiti oni umirovljenici čije su mirovine u rasponu od 2.000,01 do 2.500 kuna - objasnio je pročelnik Kobašević.

Stručni suradnik za socijalnu skrb Dalibor Žigić pojasnio je kako umirovljenici koji ne budu mogli podignuti božićnicu u FINA-i ukoliko se ne nalaze na popisu središnje službe u Zagrebu Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje, trebaju se javiti u Gradsku upravu u ured br. 20 kako bi se utvrdilo imaju li status za ostvarivanje prava na ovu naknadu.

- Na ovo se najviše odnose oni umirovljenici koji uz hrvatsku, primaju i inozemnu mirovinu jer su oni dužni doći u Gradsku upravu i podnijeti zahtjev gdje će se ustanoviti po kojim kriterijima mogu ostvariti božićnicu ukoliko im mirovina ne prelazi 2.500 kuna - izjavio je Žigić, dodajući kako se ovo odnosi i na one umirovljenike koji su u međuvremenu ostvarili status umirovljenika, pa se samim time ne nalaze na spisku, pojašnjavajući kako će takvim umirovljenicima Grad Vukovar izaći u susret prilikom ostvarivanja ovoga prava.

Umirovljenicima u smislu ovoga prava smatraju se svi korisnici starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina, korisnici invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a koji nisu u radnom odnosu - hrvatske mirovine, korisnici mirovina priznatih uz primjenu međunarodnih ugovora - inozemne mirovine, te korisnici invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad ili djelomičnog gubitka radne sposobnosti, a nalaze se u radnom odnosu i korisnici mirovine koji rade s nepunim radnim vremenom – hrvatske mirovine i u radnom odnosu.

Isplata prava na božićnicu za umirovljenike vršit će se u poslovnicama FINA-e u razdoblju od 6. prosinca 2018. do 31. siječnja 2019. godine.   

Božićnica za korisnike prava na naknadu za troškove stanovanja

Grad Vukovar, kao i prethodnih godina, a povodom nadolazećeg blagdana Božića, isplatit će jednokratnu novčanu naknadu (božićnicu) korisnicima prava na naknadu za troškove stanovanja Grada Vukovara u iznosu od 250 kuna po korisniku (samac/obitelj) za 240 korisnika.

- Iz proračunskih sredstava Grada Vukovara za ovu vrstu pomoći izdvojeno je 60.000 kuna, a navedeno pravo isplatit će se u poslovnicama FINA-e u razdoblju od 17. prosinca 2018. do 31. siječnja 2019. godine - pojasnio je gradonačelnik Penava.

Prigodni paketi za korisnike pučke kuhinje

Korisnici Pučke kuhinje jedni su od najugroženijih skupina ljudi te će Grad Vukovar u vrijeme božićnih blagdana darivati navedene korisnike u vidu prigodnih poklon paketa hrane i osnovnih higijenskih potrepština.

- U Pučkoj kuhinje u Vukovaru ima 90 korisnika u mjesecu studenom. Kako broj korisnika Pučke kuhinje nije stalan i varira iz mjeseca u mjesec, naručit će se 100 prigodnih paketa za božićne blagdane u vrijednosti od 180 kuna, a ukoliko se dogodi da ostane viška paketa, ravnomjerno će se raspodijeliti svim korisnicima Pučke kuhinje - rekao je Penava, dodajući  kako je iz proračunskih sredstava za ovu vrstu pomoći izdvojeno 18.000 kuna, te kako je ova mjera uvedena prošle godine, a nastojat će ju provoditi i u godinama pred nama.

Podjela navedenih paketa vršit će se u prostorijama Pučke kuhinja u Vukovaru u razdoblju od 17. do 22. prosinca ove godine.

Pročitano 988 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac