Ispiši ovu stranicu

U borbu protiv nasilja nad ženama trebaju se uključiti svi segmenti društva

Obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji Obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji Foto: Marija Molnar

Zajedničkom sjednicom Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Županijske koordinacije za ljudska prava u Palači Srijem u Vukovaru obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji pada na 25.studenoga kao i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koji se provode od tog datuma do 10.prosinca – Međunarodnoga dana ljudskih prava. Sjednica je održana pod predsjedanjem dožupana vukovarsko-srijemskoga i predsjednika povjerenstva Đorđa Ćurčića.

-I ovoga puta želimo skrenuti pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama i u obitelji u čije se rješavanje moraju uključiti svi segmenti društva, a o ovoj se temi mora neprestano govoriti, upozoravati i djelovati. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije aktivno podržava sve oblike prevencije i suzbijanja ovoga problema – istaknuo je Ćurčić.

-Nasilje nad ženama i u obitelji je kontinuirano, stoga je ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – tzv.Istanbulska konvencija i njezino stupanje na snagu u Hrvatskoj od 1.listopada iznimno važno, a provedba bi trebala značajno doprinijeti smanjenju ovoga problema – istaknula je između ostaloga članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Ivana Sučić, voditeljica Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije.

-Ova konvencija predstavlja važan okvir za učinkovitiju međuresornu suradnju i implementaciju politika koje će sadržavati mnoštvo mjera koje trebaju poduzeti različiti dionici i tijela a koje, u cijelini, nude potpun odgovor na nasilje nad ženama – naglasila je Sučić, naglasivši da je ova konvencija iznad svih postojećih zakona i drugih podzakonskih akata i da smo kao država sada u obvezi postojeće zakone prilagoditi ovoj konvenciji.

Na sjednici je obilježena i deseta godišnjica od osnutka Sigurne kuće kroz koju je u tome razdoblju prošlo 396 žrtava nasilja u obitelji ili partnerskim vezama. Ovo je sklonište osnovala 2008. godine udruga B.a.b.e. u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom.

Skloniste proslava

Pročitano 917 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar