NAJNOVIJE
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Ponavljanje izbora u Ostrovu

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:17)
U Sabor ušli Penava, Mažar, Matić i Pavliček

Nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, neslužbeni podatci Državnoga izbornoga povjerenstva pokazuju da je na parlamentarnim izborima održanima jučer 17. travnja najviše mandata osvojila Hrvatska demokratska zajednica – 61, SDP 42 , Domovinski pokret 14, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. U petoj izbornoj jedinici pobijedio je HDZ s 42,77 posto. Slijedi SDP 19,58. Treći je Domovinski pokret 17,38, a prošla je i koalicija Most – Hrvatski suverenisti s 8,48 posto. Mjesto u Saboru su u našoj izbornoj jedinici osigurali vukovarsko-srijemski političari Ivan Bosančić, Nikola Mažar i Josip Šarić iz HDZ-a, Ivan Penava i Josip Dabro iz DP-a, Predrag Matić i Mario Milinković iz SDP-a te Marijan Pavliček iz koalicije Most – Hrvatski suverenisti. I u Vukovaru je najviše glasova dobio HDZ – 35,17 posto. Drugi je Domovinski pokret s 29,51 posto, treći SDP 14,95 posto, a koalicija Most – Hrvatski suverenisti ima 11,83 posto glasova birača. Iz pete izborne jedinice u Sabor ulaze Vukovarci Nikola Mažar iz HDZ-a, Ivan Penava iz DP-a, Predrag Matić iz SDP-a i i Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

(Četvrtak, 18 Travanj 2024 14:40)

Započela konferencija o akvakulturi

Akvakultura prepoznata kao strateška gospodarska grana Akvakultura prepoznata kao strateška gospodarska grana Foto: Marija Molnar

U Vukovaru se održava dvodnevna 13.međunarodna konferencija o akvakulturi pod nazivom Suradnja proizvodnje i znanosti - temelj uspješnog održivog razvoja. Organizatori su Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom Ruđer Bošković i Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom. Kao i prethodne i ova je konferencija posvećena prikazu trenutnoga stanja i utvrđivanju bitnih tehnoloških, gospodarskih i znanstvenih spoznaja i rješenja u području genetike, patologije, nutricionizma, tehnologije proizvodnje itd., a nužnih za uspješan razvoj akvakulture. Konferencijom se ujedno želi potaknuti i unaprjeđenje proizvodnje i učinkovitije iskorištenje raspoloživih sredstava i budućih alokacija europskih strukturnih i investicijskih fondova.

-Cilj je ove konferencije evidentirati probleme i u suradnji sa znanstvenim institucijama i državnom upravom te probleme pokušati dovesti u red i riješiti. Ova se naša konferencija u početku bavila samo slatkovodnim ribarstvom, u međuvremenu je prerasla u konferenciju o uzgoju riba općenito u Hrvatskoj i EU. Paralaleno s našom konferencijom u ova dva dana proslavljamo i 50 godina postojanja i rada Europskog udruženja uzgajivača ribe. Razgovaramo o načinima na koji bismo mogli dostići proizvodnju ribe za potrebe EU koja uvozi čak 65 posto ribe iz trećih zemalja Samo je 35 posto proizvodnje ribe i ribolova u EU iz vlastitoga uzgoja i izvora. Poanta je da se proizvodnja ribe podigne kako bi zadovoljila potrebe EU i time spriječi odljev kapitala u treće zemlje - pojasnio je predsjednik organizacijskog odbora konferencije Milan Božić i poduzetnik u slatkovodnom ribarstvu.

Želimir Fišić, znanstvenik, poduzetnik u ribarstvu i dugogodišnji predstavnik u nacionalnim i međunarodnim institucijama akvakulture istaknuo je kako se Hrvatska mora uklopiti u postojeće standarde Europske unije kada je u pitanju razvoj ovoga sektora.

Inače, akvakultura je proglašena strateškom gospodarskom granom RH, naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura

-Akvakultura je jako važan dio ribarstva a ono je prihvaćeno kao strateška gospodarska grana. Kao država smo prepoznali važnost akvakulture tako da je ove godine donesen novi zakon koji posebno regulira akvakultura i po kojemu je ona proglašena kao strateška grana RH. Išlo se na što veće smanjenje administrativnih obveza da se što lakše pristupa europskim fondovima i što lakše dođe do potrebnih dozvola za akvakulturu. Sada nam predstoji i rad sa drugim ministarstvima kako bi se uklopili u taj dio Ministarstva okoliša i uprava za vodno gospodartsvo tako da uzgajivači mogu što lakše doći do potrebnih dokumenata i da se što lakše mogu prijaviti na europske fondove. Prvo je bilo važno stvoriti preduvjete, osiguralo se da ribnjaci dobiju zakup na 50 godina da mogu imati sigurnu proizvodnju, da mogu sigurno investirati u taj dio i da se mogu javiti na naše europske fondove. Osigurana su značajna sredstva. Do sada je već bilo nekoliko natječaja ugovoreno je preko 211 milijuna kuna za investicije u akvakulturi i trenutno imamo treći natječaj preko 100 milijuna kuna. Očekujemo da će te investicije povećati proizvodnju u nekoliko idućih godina jer nacionalni strateški plan akvakulture predviđa povećanje od 24 tisuće tona, a trenutno smo negdje na 17 tisuća. U uzgoju bijele ribe i tune smo dostigli i prešli potrebne kapacitete, međutim moramo u slatkovodnom ribarstvu dostići zadane gabarite. Nadamo se uz ove preduvjete i uz ulaganja da ćemo dostići taj dio. Osim kapitalnih ulaganja u samu proizvodnju vrlo je važna i diverzifikacija, inovacija i edukacija. Za dobru i kvalitetnu prozivodnju potrebno je znanje, kvaliteta i tehgnologija tako da akvakultura ima svjetlu budućnost, posebno zato jer u EU postoji nedostatak, ribolov je sve više ograničen i jedino akvakultura može nadoknaditi taj dio – istaknuo je Mišura.

Na konferenciji sudjeluju proizvođači, znanstvenici i predstavnici državne administracije kako bi u međusobnom dijalogu potaknuli bolju suradnju i sinergiju u rješavanju problema te stvaranja boljih uvjeta za razvoj ovoga sektora. 

Pročitano 938 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija