Ispiši ovu stranicu

Skupština Vukovarsko-srijemske županije usvojila proračun za 2019. godinu u iznosu 868,2 milijuna kuna

Skupština Vukovarsko-srijemske županije  usvojila proračun za 2019. godinu u iznosu 868,2 milijuna kuna Foto: HRV

U Vinkovcima je održana 14. sjednica Županijske skupštine. Na prvoj točki dnevnog reda našao se prijedlog proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu i projekcije za 2020.-2021. godinu, kao i odluka o izvršavanju proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu.

Sandra Adžaga, v.d. pročelnice Službe za poslove proračuna i javnih financija rekla je kako se proračun Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu sastoji od prihoda u iznosu od 868.265.000 kuna, rashoda u iznosu od 825.464.000 kuna te viška prihoda u iznosu od 42.800.000 kuna. Višak prihoda odnosi se na višak prihoda zdravstvenih ustanova koji će njime pokriti svoje manjkove koje su ostvarili u prethodnoj godini.

-Kada analiziramo proračun, vidimo da čak 65% proračuna, odnosno 534 milijuna kuna, otpada na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika, na decentralizirana sredstva otpada 9%, odnosno 77 milijuna kuna, a na čisti županijski proračun otpada 30%, odnosno 256 milijuna 580 tisuća kuna. Za iduću godinu i dalje smo osigurali sredstva za prijevoz učenika srednjih škola u iznosu od 21.900.000 kuna, sredstva za stipendije i pomoći obiteljima, sredstva za razvoj gospodarstva i poljoprivrede, poticajne mjere u demografiji, a osigurali smo sredstva i za energetsku obnovu škola u iznosu od 14.500.000 kuna. I dalje imamo sredstva za sufinanciranje projekata i izradu projektne dokumentacije iz EU fondova te za strateške projekte Vukovarsko-srijemske županije u iznosu od 88.300.000 kuna i to za Drvno-tehnološki centar VSŽ 10 milijuna kuna i Agrotehnološki centar VSŽ 38.500.000 tisuća kuna. Nastavlja se strateški projekt koji je počeo u ovoj godini, a to je sustav javnog navodnjavanja, Sopot i Blata-Cerna u iznosu preko 37 milijuna kuna. Tu su i drugi strateški projekti kao što su poduzetnička zona Vuka, geotermalni izvori i Transportno-logistički centar, istaknula je Adžaga, dodavši kako je za mjere u demografiji izdvojeno nešto više od 2 milijuna kuna i to za stanogradnju, prijevoz studenata, izgradnju dječjih igrališta i ostale pomoći obiteljima.

HNS-ova mjera sufinanciranja studenata s područja Vukovarsko-srijemske županije, javnosti najavljena prije mjesec dana, dobila je potporu većine vukovarsko-srijemske Županijske skupštine tijekom izglasavanja proračuna za 2019. godinu. HNS-ov Duško Simić, autor predložene mjere, izrazio je zadovoljstvo njenim uvrštenjem u županijski proračun u visini 300 000 kuna.
-Očekujemo da Upravni odjel za obrazovanje pokrene postupak za izradu pravilnika kojim će detaljnije razraditi kriterije i mjerila kojima će se sufinancirati prijevoz studenata s područja županije. Nakon što se napravi projekcija o ukupnom broju studenata koji će ostvarivati pravo, vidjet ćemo na koji će način samo sufinanciranje biti provedeno, pojasnio je Simić. U HNS-u očekuju da će potpora olakšati studiranje, posebice u obiteljima slabijeg socio-ekonomskog statusa, prvenstveno uzimajući u obzir visoke cijene javnog linijskog prijevoza, bilo željezničkog, bilo autobusnog.

Na dnevnom redu našli su se još i prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka iz proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu, prijedlog Odluke o davanju suglasnosti OŠ Zrinskih Nuštar za stjecanje nekretnine, prijedlog Odluke o poništenju Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu decentraliziranog financiranja domova za starije i nemoćne osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 2018. godinu, rješenja o izmjeni Rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Vinkovci, rješenja o izmjeni Rješenja o imenovanju članova Upravnog vijeća Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, odluke o izmjeni Odluke o imenovanju članova/ica Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, prijedlog Odluke o dopuni Odluke o izboru članova Odbora za branitelje i braniteljske udruge te prijedlog Rješenja o imenovanju predsjednika, zamjenice predsjednika i članova Antikorupcijskog povjerenstva.

Pročitano 1391 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić