Ispiši ovu stranicu

U Vukovar stiže cijela Inženjerijska bojna HV-a

Proširenje je planirano do 2020. godine Proširenje je planirano do 2020. godine Foto: R. Rac

U vukovarskoj vojarni "204. brigade Hrvatske vojske" održana je prezentacija o proširenju vojarne i inženjerijskim radovima raščišćavanja ruševina na području grada. 

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković rekao je kako je plan da se 2020. godine proširi vukovarska vojarna u koju bi se smjestila cijela inženjerijska bojna.

 VOJARNA ZGRADA

- To znači da će ovdje biti smješteno 300 vojnika, dočasnika, časnika i njihovih obitelji. Zahvaljujući Gradu Vukovaru i Ministarstvu obrane radi se na projektu stambenoga zbrinjavanja pripadnika HV-a - rekao je Jurković, dodajući kako je njihov konačni cilj da imaju motiviranog, zadovoljnog i spremnog vojnika za izvršenje zadataka, a Vukovar će s druge strane imati nove pripadnike zajednice. Suradnju s Gradom Vukovarom, Jurković je ocijenio izvrsnom te je zahvalio svima koji su u tome dali svoj doprinos.

Hrvatska vojska u kontinuitetu od 2011. godine provodi inženjerijske radove, a jedna od aktivnosti im je uklanjanje i raščišćavanje objekata koji su razrušeni tijekom Domovinskoga rata. General bojnik Jurković je ispričao kako je vojska u proteklih sedam godina raščistila preko 500 objekata i lokacija te da to puno znači za ovaj grad i njegove stanovnike.

BAGER RUSI

- Radili smo na prilaznoj cesti do spomen obilježja na Ovčar, na komunalnoj infrastrukturi, uredili smo zemljište na svim mjestima gdje su se nekada nalazili razrušeni objekti, a u suradnji s Gradom Vukovarom tako ćemo nastaviti i u budućnosti.  Hrvatska vojska želi dati svoj doprinos Vukovaru, kako bi svi njegovi stanovnici među kojima su i hrvatski vojnici imali što uređeniji grad i što bolji prosperitet - zaključio je Jurković.

Uklonjeno preko 500 ruševnih objekata

Brigadir Mijo Validžić, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade je ispričao kako je na preko 400 lokacija uklonjeno preko 500 ruševnih građevina i objekata.

- Riječ je o približno 120.000 prostornih metara raznoga materijala i otpada kojega smo odvezli na zbrinjavanje. Poravnali smo preko 40.000 četvornih metara zemljišta na kojemu su se nalazile ruševine te smo uklonili divlje raslinje s preko 25.000 četvornih metara zemljišta - rekao je Validžić, naglašavajući kako ovi podaci dovoljno govore o vremenu, trudu i žaru s kojim su hrvatski vojnici pristupili ovome poslu.

BAGER OTPAD


Bojnik Ivan Lijović, zapovjednik Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade je rekao kako Inženjerijska bojna uz svoje redovne zadaće kontinuirano radi na uklanjanju starih i oštećenih objekata iz vremena Domovinskoga rata.

- U trenutnoj fazi, u idućih tri do četiri mjeseca planiramo ukloniti 47 objekata, a ukoliko Grad Vukovar iskaže potrebu, nastavit ćemo suradnju i tijekom proljeća. Na radovima je trenutno angažirano 15-ak vojnika i jedna desetina inženjerijskih strojeva - rekao je Lijović.

Što bolji uvjeti za hrvatske vojnike

Na tome je vojsci zahvalio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuvši kako je Ministarstvo obrane  najbolje ministarstvo, odnosno kako bi volio da njegov put slijede i druga ministarstva kada je u pitanu skrb o Vukovaru. Rekao je kako će Vukovar nastojati osigurati što bolje uvjete za rad i život novih vojnika i njihovih obitelji izražavajući zadovoljstvo što se povećava broj stanovnika u gradu.

NOVE ZGRADE

-  Ratna razaranja na području Vukovara i dalje predstavljaju problem te ih je potrebno sanirati. Njihovim raščišćavanjem povećat će se sigurnost naših sugrađana, ali i spriječiti mogućnost nastajanja staništa različitih životinjskih vrsta - rekao je Penava.

Od svih zajedničkih projekata Grad Vukovar s Ministarstvom obran, Penava posebno ističe dolazak Hrvatske vojske u Vukovar.

- To je bila dugogodišnja želja svih Vukovaraca te posebno zahvaljujem potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je velikim naporima doveo do realizacije tog projekta u izrazito kratkom vremenu. U tome su svoj veliki doprinos dali i predsjednica Republike Hrvatske te vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske Kolinda Grabar Kitarović, kao i Glavnom stožeru OS RH - naglasio je gradonačelnik.

PENAVA U SIBENSKOJ

Penava je najavio i kako su još mnogi projekti planirani u bliskoj budućnosti.

- Ono što nas čeka i što nas veseli je formiranje Inženjerijske bojne u Vukovaru. Grad Vukovar će nastojati omogućiti što bolje uvjete svim vojnicima u našem gradu kako bismo im u maksimalnoj mjeri približili grad i omogućili maksimalno kvalitetne uvjete za život u Vukovaru - zaključio je Penava.

Trenutno su u vukovarskoj vojarni smještena 83 vojnika, odnosno jedna satnija Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Vojarna će biti proširena za 11 tisuća četvornih metara i bit će površinom dvostruko veća nego sada.

Pročitano 1639 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac