Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježena 27. obljetnica stradanja na Veleprometu

Kroz Velepromet je prošlo 10.000 ljudi, a njih 700 je ubijeno Kroz Velepromet je prošlo 10.000 ljudi, a njih 700 je ubijeno Foto: J. Kery

U dvorištu Veleprometa obilježena je 27. obljetnica stradanja Vukovaraca na tome mjestu.Riječ je o najvećem koncentracijskome logoru u Europi poslije Drugoga svjetskoga rata u kojemu su mučeni i ubijani vukovarski branitelji i civili koji su bili zatočeni na tome mjestu nakon pada Vukovara 1991. godine.

Posebno teško je bilo za zatočenice, jer su mnoge od njih preživjele mučenja i silovanja. Veliki broj njih danas o tome šuti i ne želi se prisjećati tih strašnih dana. Među zatočenicama je bila i Ružica Barbarić koja se danas vidno potresena prisjeća tih strašnih trenutaka, ali kako sama kaže ne želi šutjeti nego reći istinu o strahotama koje su se na ovome mjestu događale.

Nije bilo lako preživjeti svakodnevna mučenja i ponižavanja, a danas kaže o tome priča jer joj je lakše kada to izbaci iz sebe, ali i zbog toga da se čuje istina. Svoju je patnju Ružica podijelila s drugim ženama iste ratne sudbine koje je okupila Zaklada Sunčica i kroz koju ove nesretne žene pokušavaju izboriti pravdu.

-Mene je prokazao moj prvi susjed kojemu ja nisam nikada do tada ništa nažao učinila. Valjda mu je zasmetalo to što sam Hrvatica, ali do danas nitko od tih zločinaca nije kažnjen, kaže Ružica. Nažalost ona ne očekuje,  neku veću pozitivnu promjenu kada je zakonska regulativa u pitanju niti da će ikada žrtve silovanja i mučenja u Veleprometu dobiti satisfakciju kažnjavanjem počinitelja tih strašnih zločina.

Kroz Koncentracijski logor Velepromet 1991. godine prošlo je 10.000 ljudi a 700 ih je ubijeno na tome mjestu. Sjećanje na stradanje Vukovaraca   na tome mjestu upriličilo je HDLSKL. Svetu misu u hangaru Veleprometa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile služio je fra Ivica Jagodić, gvardijan vukovarski, a vijence su položili Mato i Kata Gombović. Komemoraciji su nazočili  i predstavnici grada Vukovara  na čelu gradonačelnikom Ivanom Penavom.

 

Pročitano 990 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI