Ispiši ovu stranicu

Brojni domoljubi stižu u Vukovar, odaju počast na Memorijalnom groblju

Ilustracija Ilustracija Foto: croative.net

Vukovarsko Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem se pokapaju poginuli i preminuli hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, od ranog dopodneva posjećuje velik broj domoljuba iz cijele Hrvatske i okolnih država koji pristižu kako bi u nedjelju nazočili obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu. 

Najveći broj ljudi dolazi u skupnim posjetima te su se tako na groblju u subotu mogle zapaziti skupine domoljuba iz Dubrovačko-neretvanske županije, Ljubuškog i Gruda iz BiH, Međimjurja i Gospića. Oni će se u nedjelju pridružiti tisućama onih koji će doći u Vukovar kako bi odali počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara 1991. godine. U Koloni sjećanja svi će oni proći 5,5 kilometara dugi put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

U spomen na stradanje Vukovara i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu Hrvatski sabor je 1999. proglasio 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja počeo je u utorak, 13. studenoga, a u nedjelju 18., ponedjeljak 19. i utorak 20. studenoga se održavaju središnji komemorativni programi.

U nedjelju, 18. studenoga, na 27. obljetnicu sloma obrane Vukovara, nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa (10 sati), sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Vukovara, krenut će u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje će najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast poginulima u obrani Vukovara (12,30 sati). Misu zadušnicu na groblju će u 13 sati predvoditi željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković.

U večernjim satima (17 sati) niz Dunav će biti pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona, "Svjetlosna rijeka sjećanja" u spomen na ubijene u nestale branitelje Vukovara.

Stradanje žrtava iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje obilježit će se 19. studenoga polaganjem vijenaca podno Spomen-ploče na ruševinama poduzeća "Borovo Commerce" (9,30 sati), a zatim će sudionici u Koloni sjećanja krenuti prema crkvi Gospe Fatimske u kojoj će biti služena misa zadušnica (11 sati). Nakon mise predviđen je odlazak u Borovo (12,30 sati), a potom i na farmu "Lovas" (13 sati), gdje će biti odana počast hrvatskim braniteljima stradalima na tim mjestima.

Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." završava u utorak, 20. studenoga, odavanjem počasti žrtvama koncentracijskog logora u "Veleprometu" (9,30 sati) te žrtvama ubijenima na Ovčari (13 sati) dok će u večernjim satima biti održani Novinarsko-književnički susreti "Grad - to ste vi"  u spomen na urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar, Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari (18 sati).

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. (Hina)

Pročitano 894 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac