NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Održan XIV. Znanstveno-stručni simpozij „Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro“

Osim brojnih stručnih predavanja, simpozij je prilika za susrete liječnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu Osim brojnih stručnih predavanja, simpozij je prilika za susrete liječnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu Foto: R. Rac

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. – županijski ogranak Vukovar te vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana održan je XIV. Znanstveno-stručni simpozij: “Ratna bolnica Vukovar 1991. godine – dr. Juraj Njavro”, koji je i ove godine okupio eminentne stručnjake iz područja zdravstva. 

Nakon otvaranja simpozija, uslijedila su stručna predavanja na razne teme: "Dvadeseto stoljeće - stoljeće medicinskoga napretka, 90 godina penicilina", "Sjećanje na poginule i nestale medicinske sestre / tehničare Ratne bolnice Vukovar 1991.", "Plinska gangrena u Ratnoj bolnici Vukovar 1991.", "Laboratorijska dijagnostika jučer i danas", "Organizacija rada operacijskog trakta u Županijskoj bolnici Čakovec", bile su teme ovogodišnjega simpozija nakon kojega je prikazan dokumentarni film dr. med. Petra Loze "Ratna bolnica Šiška".

Na ratni značaj vukovarske bolnice podsjetio je i resorni ministar, prof. dr. sc. Milan Kujundžić
- Vukovar i vukovarska bolnica su simbol hrvatske patnje, stradanja i hrabrosti, ali i obilježje hrvatske državnosti koji će zauvijek ostati u sjećanju svih Hrvata. Niti jedan Hrvat ne smije zaboraviti Vukovar, njegovu žrtvu i heroje koji su stvarali Republiku Hrvatsku kao ni ono što je dala Vukovarska bolnica, odnosno njezini djelatnici radom u nemogućim uvjetima - rekao je Kujundžić.

Prema podacima iz OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, tijekom agresije na Vukovar zbrinuto je 3.474 ranjenika i obavljeno oko 2.500 operacija. Najmlađi ranjenik imao je šest i pol mjeseci, a najstariji 88 godina. Ratna i sadašnja ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana dr. Vesna Bosanac prisjetila se stradanja bolnice 1991. godine.
-  17. studenoga 1991. pripremali smo ranjenike za evakuaciju, očekivali smo dolazak Međunarodnoga Crvenoga križa i europskih promatrača te smo se nadali da ćemo 18. studenoga uistinu krenuti u bolje uvjete nakon svega što smo prošli. Nažalost, znate i sami što se dogodilo, ponovno je nastala nova kalvarija za sve nas. Našim povratkom u Vukovar odlučili smo svake godine uoči 18. studenoga ovakvim znanstveno-stručnim simpozijem oživjeti naša sjećanja na sva nemila događanja kojima smo svjedočili u Ratnoj bolnici 1991. godine - rekla je Bosanac.

Bosanac je rekla kako već 27 godina tragamo za našim zatočenima, nestalima i ranjenicima i osobljem.  Pojasnila je kako su 2011. godine podignuli kaznenu prijavu na Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, istraga još uvijek traje i do danas nemaju informacija jesu li prikupili dovoljno dokaza i hoće li odvjetništvo prihvatiti ili odbaciti kaznenu prijavu.

- Ukupno sam šest puta svjedočila na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, međutim izgubila sam vjeru u međunarodno pravosuđe zbog svih dosadašnjih presuda koje su išle na teret Hrvatske, a svjedoci smo i na koji način radi naše pravosuđe - rekla je Bosanac, dodajući kako zbog svega veće polako gubi nadu, ali se nada kako će se upravo ovakvim znanstveno - stručnim simpozijima širiti istina o stradanju na mlađe generacije.

02 MINISTRI

 Pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo u OŽB Vukovar dr. sc. Agneza Aleksijević ispričala je kako je do Domovinskoga rata u Medicinskom centru Vukovar radilo 350 ljudi, od toga u Ratnoj bolnici njih 120, od toga 10 u skloništima.
- Ubijeni i nestali uvijek su teška tema i meni je trebalo punih 27 godina da smognem snage kako bih o tome progovorila.  Riječ je o tri kolegice koje su mučki ubijene sa svojim supružnicima i o dvojici kolega koji se i danas vode kao nestali. O njima je riječ u mome predavanju i molim Boga da mi da snagu jer mi sigurno neće biti lako - rekla je Aleksijević.

Organizatori simpozija su Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. i Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana, a pokrovitelji su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Akademija medicinskih znanosti, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska komora medicinskih sestara, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovara.

Simpoziju su među brojnim uzvanicima i stručnjacima nazočili i ministri zdravstva i hrvatskih branitelja Milan Kujundžić i Tomo Medved, ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, a ispred Grada Vukovara zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

- Vukovarska bolnica je 1991. godine uistinu bila srce Vukovara. Svi ti liječnici ne samo da su liječili ranjenike s prve crte bojišnice i civile nego su im često puta bili i moralna potpora u nastojanju u obrani grada. Drago mi je što se i na ovakav način promovira sve ono što se dogodilo 1991. godine kako se nikada ne bi zaboravilo - rekao je zamjenik gradonačelnika Pavliček.  

Osim brojnih stručnih predavanja, simpozij je prilika za susrete liječnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, ali i za promicanje istine o ulozi i važnosti vukovarske ratne bolnice kao simbola hrvatske patnje, stradanja, ali i hrabrosti.

Pročitano 1119 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija