Ispiši ovu stranicu

Proslavljen Dan Vukovarsko-srijemske županije

Ovogodišnji dobitnici priznanja Vukovarsko-srijemske županije Ovogodišnji dobitnici priznanja Vukovarsko-srijemske županije Foto: Valerija Lozančić

Povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije koji se tradicionalno obilježava  11. studenoga,  na blagdan svetoga Martina, njenog zaštitnika u Iloku, na Ladanjskom imanju Principovac, održana je svečana sjednica Županijske skupštine kojoj su nazočili visoki dužnosnici Republike Hrvatske, gosti iz susjednih država, hrvatskih  županija i gradova, predstavnici vojske i policije, crkveni veledostojnici, čelnici naše županije, njenih gradova i općina te ostali predstavnici javnog, kulturnog i društvenog života.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom je govoru poručila da moramo riješiti pitanje procesuiranja ratnih zločina, razvoja Slavonije te demografsko pitanje.
-Ratni zločini ne zastarijevaju i moraju se do kraja istražiti i procesuirati. To će pomoći ljudima koji su prošli ratne strahote da se lakše nose s prošlošću, a time će ujedno biti olakšan i suživot na nekad ratom zahvaćenim područjima. Ali  moramo imati na umu kako je odgovornost za zločine osobna, a ničija osobna krivnja ne može i ne smije biti razlog za kolektivnu stigmatizaciju. Postigli smo napredak u suživotu nakon reintegracije i moramo ga nastaviti graditi ne samo na razini političkih prava, nego prije svega izgradnje međuljudskih odnosa i napretka za sve, rekla je predsjednica dodajući  kako je  budućnost Hrvatske ugrožena demografskom depopulacijom  i da smo iseljavanjem u proteklih nekoliko godina izgubili 20 puta više stanovnika nego u Domovinskome ratu.
Poduprla je najavljene izmjene Zakona o državljanstvu, koje će, kako je rekla, uvelike olakšati stjecanje državljanstva potomcima hrvatskih iseljenika, te je dodala kako je nužno razraditi i uvjete useljavanja iz drugih država. Pohvalila je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, zauzela se za financijsku decentralizaciju i osnaživanje uloge županija u privlačenju novca iz EU fondova te poručila mladima da ne odustaju od vlastitih ideala te da budu uporni u gradnji uspješnog osobnog i profesionalnog života.

U ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića obratila se saborska zastupnica Marijana Balić koja je rekla kako „unatoč ozračju pesimizma koje je prisutno u našemu društvu i činjenici da problemi postoje moramo biti optimistični jer postoji realna nada da će život u našim krajevima biti bolji i kvalitetniji“.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac čestitala je Dan Vukovarsko-srijemske županije u ime premijera Andreja Plenkovića i Vlade. Govoreći o neravnomjernom razvoju Hrvatske rekla je da je donijeta kriva odluka o podjeli Hrvatske na dvije NUTS 2 statističke regije i da se to mora promijeniti.  
-Potpuno je pogrešno da iste uvjete imaju ulagači u Zagrebu i u Iloku. Do veljače 2019. poslat ćemo Europskoj komisiji izmjenu za koju očekujemo da će 2023. dati veliku perspektivu ovome kraju, rekla je Žalac te dodala kako su dosad u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem samo za Vukovarsko-srijemsku županiju ugovoreni projekti vrijedni 2,3 milijarde kuna. 

Uvodno su sve goste pozdravili i predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković i župan Božo Galić. Župan Galić izrazio je nezadovoljstvo iseljavanjem stanovništva, ali vjeruje kako će mjere koje poduzimaju županijske vlasti kroz realizaciju mnogih razvojnih projekta dati rezultate.
-Usvojili smo Strategiju razvoja naše županije na kojoj temeljimo budući razvoj.  Ona je realna. Moramo ići u pravcu razvoja poljoprivrede, drvnog sektora,  turizmi obnovljivih izvora energije. Razvili smo i ljudski potencijal i spremni smo za nastavak aktivnosti, naglasio je župan.

 I prvi zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Damir Barna vjeruje u bolju budućnost kako Vukovarsko-srijemske županije tako i grada Vukovara, posebice stoga što su sada tri županijska pročelnika iz grada Vukovara.
-S osobitim zadovoljstvom mogu reći da je ostvareno ono što sam obećavao i čemu sam se nadao, a to je da neću biti jedini predstavnik Vukovara u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Grad Vukovar sada je zastupljen s tri pročelnika i to u tri važna područja – zdravstvu, socijali i turizmu te očekujem od tih ljudi velike pomake i rezultate, rekao je Barna te dodao da će osobno poduzeti sve  mjere kako bi se otklonili nedostaci i što prije raspisao natječaj za obnovu Osnovne škole Nikole Andrića.

 

Dan zupanije 18


Na svečanoj su sjednici dodijeljena i ovogodišnja priznanja Vukovarsko-srijemske županije.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Antunu Turdi za izniman doprinos u području sporta i rada s mladima.
Nagradu županije primili su Drago Žagar za iznimna postignuća u području znanosti i visokog obrazovanja, Grad-Export Vinkovci i Pekarsko-trgovačko-ugostiteljski obrt Stjepanović Vukovar za doprinos razvitku gospodarstva te Ivan Ćosić – Bukvin za doprinos i postignuća u području povijesti i kulture.
Povelja županije pripala je Antunu Ivankoviću za doprinos i postignuća u području znanosti i kulture, Ivanu Petrinoviću za iskazani doprinos u Domovinskom ratu, Vlasti Vučevac za izniman doprinos u području zdravstva i socijalne skrbi, Juri (Juki) Striniću za doprinos u području sporta i kulture, Lovačkoj udruzi Vepar Strošinci povodom obilježavanja 50 godina uspješnog rada, Matici udruga umirovljenika Vukovarsko-srijemske županije za doprinos u području humanitarnog rata, tvrtki Dilj d.o.o. Vinkovci za doprinos razvitku gospodarstva te DVD Nuštar za postignute uspjehe i doprinos razvitku vatrogastva.

Prije  svečane sjednice podno spomen obilježja u parku u iločkoj staroj gradskoj jezgri vijence su položilai svijeće upalila brojna izaslanstva, a svetu je misu u Župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana predvodio đakovački i osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić.

Pročitano 1172 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić