NAJNOVIJE
Zlatko Dalić u Vinkovcima na predstavljanju knjige

U Vinkovcima u organizaciji Rotary kluba Vinkovci 1937. predstavljena je knjiga "Zlatko Dalić - Rusija naših snova".

(Petak, 18 Siječanj 2019 21:20)
Penava osudio sukob maloljetnih navijača

U izjavi za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je sukob nekoliko maloljetnih osoba pripadnika dviju navijačkih skupina.

(Petak, 18 Siječanj 2019 17:40)
Ovogodišnje Vinkovačke jeseni pod sloganom “Tri nam drage riječi”

Održana je prva sjednica Organizacijskog odbora vinkovačkih jeseni na kojoj su članovi jednoglasno prihvatili ideju scenaristice svečanosti otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni Ane Cvenić koja je za slogan predložila naziv “Tri nam drage riječi” rekavši kako se iza toga naziva kriju Slavonija, Srijem i Baranja.

(Petak, 18 Siječanj 2019 14:43)
PU vukovarsko-srijemska: Sukob dvije navijačke skupine

Nakon dojave o fizičkom sukobu više osoba na vukovarskom autobusnom kolodvoru, 16. siječnja, oko 19,20 sati djelatnici PU vukovarsko-srijemske na mjestu događaja zatekli su nekoliko sudionika.

(Petak, 18 Siječanj 2019 13:42)
Raspušteno Gradsko vijeće grada Iloka

Vlada RH prihvatila je rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Iloka zbog nepravovremenog donošenja proračuna, javlja Hina.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 15:10)
Šoljić: Neka Milaković prestane sijati mržnju ili neka odstupi iz javnoga života Hrvatske

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara održala je konferenciju za medije na kojoj je upozorila da događaje koji se proteklih dana u Vukovaru te ustvrdili kako nisu dobri ni za grad heroj niti za hrvatsku državu.

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 13:36)
David Boban treći u Samoboru

U Samoboru je održan međunarodni karate turnir Grand Prix Croatia. Nastupilo je 1618 natjecatelja, 213 klubova iz 25 država. Karate klub Vukovar '91 predstavljalo je 6 natjecatelja u pratnji trenera Igora Štalmajera. Od natjecatelja, David Boban je osvojio 3. mjesto u borbama. Nastupili su još i Dorotea Plavšić, Maria Zera, Asja Štalmajer, Vitto Furundžija i Ivano Bajrak, ali ovaj put bez plasmana.David Boban i Igor Šatmajer

(Četvrtak, 17 Siječanj 2019 11:45)

Proslavljen Dan Vukovarsko-srijemske županije

Ovogodišnji dobitnici priznanja Vukovarsko-srijemske županije Ovogodišnji dobitnici priznanja Vukovarsko-srijemske županije Foto: Valerija Lozančić

Povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije koji se tradicionalno obilježava  11. studenoga,  na blagdan svetoga Martina, njenog zaštitnika u Iloku, na Ladanjskom imanju Principovac, održana je svečana sjednica Županijske skupštine kojoj su nazočili visoki dužnosnici Republike Hrvatske, gosti iz susjednih država, hrvatskih  županija i gradova, predstavnici vojske i policije, crkveni veledostojnici, čelnici naše županije, njenih gradova i općina te ostali predstavnici javnog, kulturnog i društvenog života.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom je govoru poručila da moramo riješiti pitanje procesuiranja ratnih zločina, razvoja Slavonije te demografsko pitanje.
-Ratni zločini ne zastarijevaju i moraju se do kraja istražiti i procesuirati. To će pomoći ljudima koji su prošli ratne strahote da se lakše nose s prošlošću, a time će ujedno biti olakšan i suživot na nekad ratom zahvaćenim područjima. Ali  moramo imati na umu kako je odgovornost za zločine osobna, a ničija osobna krivnja ne može i ne smije biti razlog za kolektivnu stigmatizaciju. Postigli smo napredak u suživotu nakon reintegracije i moramo ga nastaviti graditi ne samo na razini političkih prava, nego prije svega izgradnje međuljudskih odnosa i napretka za sve, rekla je predsjednica dodajući  kako je  budućnost Hrvatske ugrožena demografskom depopulacijom  i da smo iseljavanjem u proteklih nekoliko godina izgubili 20 puta više stanovnika nego u Domovinskome ratu.
Poduprla je najavljene izmjene Zakona o državljanstvu, koje će, kako je rekla, uvelike olakšati stjecanje državljanstva potomcima hrvatskih iseljenika, te je dodala kako je nužno razraditi i uvjete useljavanja iz drugih država. Pohvalila je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, zauzela se za financijsku decentralizaciju i osnaživanje uloge županija u privlačenju novca iz EU fondova te poručila mladima da ne odustaju od vlastitih ideala te da budu uporni u gradnji uspješnog osobnog i profesionalnog života.

U ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića obratila se saborska zastupnica Marijana Balić koja je rekla kako „unatoč ozračju pesimizma koje je prisutno u našemu društvu i činjenici da problemi postoje moramo biti optimistični jer postoji realna nada da će život u našim krajevima biti bolji i kvalitetniji“.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac čestitala je Dan Vukovarsko-srijemske županije u ime premijera Andreja Plenkovića i Vlade. Govoreći o neravnomjernom razvoju Hrvatske rekla je da je donijeta kriva odluka o podjeli Hrvatske na dvije NUTS 2 statističke regije i da se to mora promijeniti.  
-Potpuno je pogrešno da iste uvjete imaju ulagači u Zagrebu i u Iloku. Do veljače 2019. poslat ćemo Europskoj komisiji izmjenu za koju očekujemo da će 2023. dati veliku perspektivu ovome kraju, rekla je Žalac te dodala kako su dosad u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem samo za Vukovarsko-srijemsku županiju ugovoreni projekti vrijedni 2,3 milijarde kuna. 

Uvodno su sve goste pozdravili i predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković i župan Božo Galić. Župan Galić izrazio je nezadovoljstvo iseljavanjem stanovništva, ali vjeruje kako će mjere koje poduzimaju županijske vlasti kroz realizaciju mnogih razvojnih projekta dati rezultate.
-Usvojili smo Strategiju razvoja naše županije na kojoj temeljimo budući razvoj.  Ona je realna. Moramo ići u pravcu razvoja poljoprivrede, drvnog sektora,  turizmi obnovljivih izvora energije. Razvili smo i ljudski potencijal i spremni smo za nastavak aktivnosti, naglasio je župan.

 I prvi zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Damir Barna vjeruje u bolju budućnost kako Vukovarsko-srijemske županije tako i grada Vukovara, posebice stoga što su sada tri županijska pročelnika iz grada Vukovara.
-S osobitim zadovoljstvom mogu reći da je ostvareno ono što sam obećavao i čemu sam se nadao, a to je da neću biti jedini predstavnik Vukovara u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Grad Vukovar sada je zastupljen s tri pročelnika i to u tri važna područja – zdravstvu, socijali i turizmu te očekujem od tih ljudi velike pomake i rezultate, rekao je Barna te dodao da će osobno poduzeti sve  mjere kako bi se otklonili nedostaci i što prije raspisao natječaj za obnovu Osnovne škole Nikole Andrića.

 

Dan zupanije 18


Na svečanoj su sjednici dodijeljena i ovogodišnja priznanja Vukovarsko-srijemske županije.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Antunu Turdi za izniman doprinos u području sporta i rada s mladima.
Nagradu županije primili su Drago Žagar za iznimna postignuća u području znanosti i visokog obrazovanja, Grad-Export Vinkovci i Pekarsko-trgovačko-ugostiteljski obrt Stjepanović Vukovar za doprinos razvitku gospodarstva te Ivan Ćosić – Bukvin za doprinos i postignuća u području povijesti i kulture.
Povelja županije pripala je Antunu Ivankoviću za doprinos i postignuća u području znanosti i kulture, Ivanu Petrinoviću za iskazani doprinos u Domovinskom ratu, Vlasti Vučevac za izniman doprinos u području zdravstva i socijalne skrbi, Juri (Juki) Striniću za doprinos u području sporta i kulture, Lovačkoj udruzi Vepar Strošinci povodom obilježavanja 50 godina uspješnog rada, Matici udruga umirovljenika Vukovarsko-srijemske županije za doprinos u području humanitarnog rata, tvrtki Dilj d.o.o. Vinkovci za doprinos razvitku gospodarstva te DVD Nuštar za postignute uspjehe i doprinos razvitku vatrogastva.

Prije  svečane sjednice podno spomen obilježja u parku u iločkoj staroj gradskoj jezgri vijence su položilai svijeće upalila brojna izaslanstva, a svetu je misu u Župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana predvodio đakovački i osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić.

Pročitano 290 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija