Ispiši ovu stranicu

Obilježena 27. godišnjica stradanja Lušca

Brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće Brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće Foto: Valerija Lozančić

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja obilježena je 27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac.


Okupacija Lušca 2. studenoga 1991. smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane Vukovara jer njegovim je padom srpski agresor izbio na Priljevo i obalu Dunava, razlomio do tada jedinstvenu i uspješnu obranu grada te presjekao komunikaciju između branitelja Borova naselja i Vukovara, posebno Sajmišta i Mitnice.  U obrani Lužca stradalo je 69 mještana, a dvadesetak ih toga  2. studenoga izvedeno iz podruma u kojima su se skrivali od ratnih strahota i ubijeno kod školskoga zida. Za njih 30 još se uvijek traga, a taj je pokolj ostao gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti.

Svi nazočni s ogorčenjem ističu kako nitko za te zločine nije kažnjen.

 

Luzac 18 Penava


U ime organizatora nazočne je pozdravio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić poručivši kako se krivci za te zločine moraju kazniti kako ne bismo našoj djeci ostavili taj teret.

 

Luzac 18 djeca


Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je kako nikada ne smijemo odustati od traženja istine i pravde za Vukovar i one koji su se žrtvovali za našu budućnost.
-Okupljanjem na ovakvim mjestima i obilježavanjem važnih obljetnica, podsjećamo cjelokupnu javnost kako je Hrvatska nastala na krvi mnogih žrtava koje nas i danas obvezuju na širenje istine o Domovinskome ratu i vrijednostima koje su iz njega proizašle. Iako smo iz toga nametnutog rata izašli kao pobjednici, ni 27 godina poslije nema pravde za Vukovar. Svjesni smo da je to jako puno vremena i da mjerodavne službe nisu bile dovoljno snažne da riješe problem kažnjavanja zločinaca. Stoga svi mi, prvo kao pojedinci, a onda kao društvo u cjelini imamo ogroman zadatak da riješimo taj problem. Frustracija zbog nerješavanja problema kažnjavanja zločinaca zatomljuje sve ono dobro što smo kao država i društvo učinili i postigli u tih 27 godina, a što nije malo. Moramo se na ispravan način odužiti svim ovim ljudima za koje smo svi svjesni da su za nas dali najviše što su mogli, naglasio je gradonačelnik Penava.

Župan Božo Galić zahvalio je svima koji su svoje živote ugradili u temelje države, ali je naglasio kako bi oni bili još čvršći daje u njima istina.
-Istina je da je ovaj naš prostor okupiran, da je učinjen zločin, da još uvijekima nestalih i da za taj zločin još nitko nije odgovarao, naglasio je župan

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik Vlade Republike Hrvatske naglasio je kako ovakvi strašni zločini, poput pokolja mještana u Lušcu, nikada ne zastarijevaju i stoga kao društvo moramo smoći snage i intenzivirati procesuiranje i kažnjavanje zločinaca.

I izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, savjetnik za branitelje Ante Deur naglasio je kako je elementarno kazniti zločince za zločine.

Antun Vidović izgubio je u ratu 10 članova obitelji, a kaže kako su neprijatelji znali imena svih Hrvata.

Melita Antolović izgubila je tada supruga, svekra i svekrvu. Doznala je kako joj je muž poginuo od neprijateljske paljbe, svekar je bio ranjenpa su ispalili još jedan rafal u njega, a svekrvu su zajedno s drugim ženama odvukli u podrum iz kojega su se potom, kaže, čuli plač i zapomaganja.

-Nas je u Lušcu bilo malo, ali smo napravili jedno od najjunačkijih djela u Domovinskome ratu. Na dan pogibije  generala Blage Zadre  16. 10. Neprijatelj je zauzeo pola Lušca, borbe su trajale dvadeset sati, ali smo  izašli kao pobjednici,. Izbacili smo ih s Lušca i pri tome zarobili 3 tenka i veliko skladište municije, rekao je Ivan Čurić, zapovjednik Dobrovoljačke postrojbe iz Đakova koja je došla braniti Lužac .

Vijence je položila i svijeće upalila Udruga branitelja i stradalnika Hrvatske i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara te roditelji poginulih i nestalih; izaslanstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koje je predvodio Ante Deur, Hrvatskoga sabora, predvođeno izaslanicom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića saborskom  zastupnicom Marijanom Balić i Vlade Republike Hrvatske predvođeno izaslanikom premijera Andreja Plenkovića, Tomom Medvedom, ministrom branitelja, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićm, izaslanstvo Grada Vukovara na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Penavom,  izaslanstvo Općine Nuštar i Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskoga rata,  predstavnici Hrvatske demokratske zajednice i predstavnici Hrvatske konzervativne stranke te učenici OŠ Dragutina Tadijanovića koji su izveli prigodni program. Obilježavanju su nazočili i učenici iz Slavonskog Broda.

Molitvu je za sve ubijene i nestale predvodio fra Slavko Milić, župnik župe sv. Josipa Radnika, a sveta misa za sve ubijene služena je u crkvi Gospe Fatimske.

Pročitano 1261 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić