Ispiši ovu stranicu

Predstavljen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Predstavljanje programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. Predstavljanje programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. Foto: R. Rac

Povodom nadolazećega obilježavanja „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. godine", gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio ovogodišnji program 27. godišnjice sloma herojske obrane Vukovara u Domovinskome ratu.

- Grad Vukovar je organizator središnjega događaja, a tradicionalno ga u tome prate i podržavaju udruge proistekle iz Domovinskoga rata, javne ustanove te gradske tvrtke koje djeluju Vukovaru. Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., odlučio je da se i ove godine obljetnica održi pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" - rekao je Penava.

Istaknuo je kako je središnji događaj 18. studenog, Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara za Domovinu, koja iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana prolazi Županijskom ulicom, potom središtem grada preko mosta Jean Michel-Nicolier te se nastavlja Radićevom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata.

Veličina djela koje su isklesali hrvatski branitelji u Vukovaru živi i danas

- Ove godine 18. studenoga pada na nedjelju, pa upravo stoga očekujemo veliki broj građana iz cijele Hrvatske i inozemstva koji će se doći pokloniti žrtvi Vukovara - rekao je Penava, podsjetivši kako za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovar Grad Vukovar, kao organizator, nikada ne šalje posebne pozivnice jer smatraju kako su za 18. studeni svi građani Republike Hrvatske koji je doživljavaju svojom domovinom dužni doći u Vukovar.

U izjavi novinarima, Penava je naglasio da je Vukovar otvoren svim hrvatskim građanima i svima onima koji cijene i vole Hrvatsku.

- U Vukovar će toga dana doći hrvatski domoljubi, prijatelji i svi oni koji svojim dolaskom žele postati dio Vukovara i pokloniti se svim velikanima koji su dali svoj doprinos u Domovinskom ratu. Pozivam na dostojanstvo i zajedništvo koje smo pokazali proteklih godina te da se u miru, s mislima na velikane iz 1991. godine okupimo i na taj način pokažemo da i dvadeset sedam godina nakon nemilih događaja veličina djela koje su isklesali hrvatski branitelji u Vukovaru živi i danas - poručio je gradonačelnik Vukovara.

Krenite na vrijeme

Također, ovom je prilikom Penava pozvao sve građane da u Vukovar krenu na vrijeme kako bi izbjegli prometne gužve koje bi mogle nastati zbog očekivano velikoga broja građana koji bi došli odati počast žrtvi Vukovara 1991. godine.

- Gradska uprava u suradnji s MUP-om učinit će sve što može kako bi osigurali što veću protočnost prometnica, međutim, moguće su gužve na prometnicama uslijed dolaska velikoga broja ljudi. Stoga molim sve građane neka krenu nekoliko sati ranije kako bi u Vukovar stigli na vrijeme - rekao je Penava.

Gradonačelnik je novinare informirao kako je prije par dana održao i sastanak s vukovarskim ugostiteljima, na koje je apelirao, kao i na sve građane, da se u ovim danima suzdrže od bilokakvih proslava i pjesama, jer ovo nisu dani koji se slave, već je riječ o danima tuge i bola s kojima se s dužnim pijetetom odaje počast za heroje koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države.

Penava je izvijestio i kako ove godine neće biti organiziranoga prijevoza građana gradskim autobusima na povratku od Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata prema središtu grada, zbog očekivanoga velikoga broja posjetitelja. Dodao je kako će on biti reguliran na drugačiji način isto kao i prijevoz od Vukovarske gospodarske zone do središta grada. Rekao je kako će građani o tome biti na vrijeme naknadno obaviješteni.

Okupljanje na Gradskom stadionu

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić rekao je kako će i ove godine Kolonu sjećanja predvoditi hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja grada Vukovara.

- Pozivam sve hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, posebice one koji nisu iz Vukovara da se 18. studenoga od 8 sati okupe na Gradskom stadionu u Vukovaru, gdje ćemo im poslužiti okrjepu, a odakle ćemo organizirano krenuti ka OŽB Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, kako bi lakše u grupi prošli kroz sigurnosne i redarske službe koje će osiguravati ovaj skup - poručio je Josić.

Lidija Subotić, viša stručna suradnica za odnose s javnošću Upravnoga odjela za opće poslove i Ured gradonačelnika Grada Vukovara novinarima je prezentirala cjelokupni program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. posebno stavljajući naglasak na središnje obilježavanje 18. studenoga, te dan kasnije 19. studenog kada se odaje počast žrtvama Borova naselja za Domovinu, a 20. studenoga se s pijetetom sjećamo žrtava srpskih koncentracijskih logora i žrtava masovne grobnice na Ovčari.

Pročitano 1426 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac