NAJNOVIJE
Na Gradskome vijeću donesene odluke o izmjenama i dopunama Proračuna te osnivanju d.o.o. - Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva d.o.o.

S 15 glasova za i 3 protiv na sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Vukovara za 2018. godinu.

(Utorak, 18 Prosinac 2018 15:33)
Žestoki aktualni sat posljednje sjednice Gradskoga vijeća u ovoj godini

Iako se očekivalo kako će posljednja sjednica Gradskoga vijeća u ovoj godini proteći u blagdanskome ozračju, aktualni sat gradonačelnika protekle sjednice gradskoga vijeća bio gotovo najžešći do sada.

(Utorak, 18 Prosinac 2018 15:24)
Nadbiskup Hranić pozvao obitelji na udomljavanje djece

Svoju ovogodišnju božićnu pastirsku poruku nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić u cijelosti je u ponedjeljak posvetio važnosti udomljavanja, odnosno posvajanja djece, ističući kako hrvatsko društvo ne smije dopustiti da ijedno dijete ostane uskraćeno za toplinu doma zbog nedostatnog broja udomitelja. 

(Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 18:32)
U muzej stiglo 470 knjiga iz Zagreba

Predstavnici Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba predali su ravnateljici Gradskoga muzeja Vukovar Ruži Marić donaciju 470 knjiga za knjižnicu Gradskog muzeja Vukovar.

(Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 15:24)
Župan Galić s novinarima na tradiocinalnom blagdanskome domjenku

Vukovarsko-srijemski župan  Božo Galić, ugostio je direktore, urednike i novinare medijskih kuća s područja Vukovarsko-srijemske županije na već tradicionalnome prijemu u povodu božićno-novogodišnjih blagdana.

(Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 14:57)
Obilježena peta godišnjica smrti ratnog načelnika Policijske uprave Vukovar 91. Stipe Poleta

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata počast načelniku Policijske uprave Vukovar 91. Stipi Poletu odali su članovi obitelji, izaslanstvo Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije, odnosno dožupan Damir Barna, Grada Vukovara i Savjeta za branitelje gradonačlnika Grada Vukovara na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom te izaslanstvo PU vukovarsko-srijemske. 

 

Stipe Pole vijenci 18

 

Mate Dudić, zamjenik predsjednika Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar podsjetio je kako je Pole bio hrabar i skroman čovjek koji je uvijek brinuo o svojim suborcima.
-Sjećamo ga se kao hrabrog i skromnog čovjeka koji je uvijek brinuo o svojim suborcima. Kao ratni načelnik policije uz ispomoć policije iz više policijskih uprava i dragovoljaca Vukovara i drugih gradova lijepe naše , među prvima je organizirano i profesionalno postavio vojnu obranu Grada. Surađivao je s poginulim general bojnikom g. Blagom Zadrom, povjerenikom Vlade RH g. Marinom Vidićem – Bilim a potom i zapovjednicima 204 vukovarske brigade HV, gospodom  Milom Dedakovićem - Jastrebom i Brankom Borkovićem - mladim Jastrebom . Posebno je  surađivao s bolničkim timom na čelu sa ravnateljicom Opće bolnice Vukovar dr. Vesnom Bosanac, kao i  civilnom zaštitom i drugim organiziranim asocijacijama koje su sudjelovale u obrani Grada.

Molitvu je izgovorio gvardijan i župnik župe svetih Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, a potom je u crkvi svetih Filipa i Jakova služena sveta misa.

(Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:58)
Mario Zovko pobjednik je pojedinačnog brzopoteznog prvenstva VSŽ u šahu

U Sotinu je proteklog vikenda održano pojedinačno brzopotezno prvenstvo Vukovarsko-srijemske županije u šahu. Pojedinačni turnir odigran je u 11 kola s tempom igre 3 minute po igraču uz dodatak 2 sekunde po odigranom potezu.

Nakon 11 kola prvo mjesto je zauzeo član ŠK „Vukovar '91“, Mario Zovko s 9 osvojenih bodova (7 pobjeda i 4 neriješena rezultata). Drugo mjesto osvojio je član ŠK „Vinkovci“, Esad Gorić s 8,5 bodova, koliko je osvojio i trećeplasirani Josip Stočko.

Od šahista ŠK „Vukovar '91“ još su nastupili Ilija Mutapčić, koji je s 5,5 bodova zauzeo 15. mjesto, Ivan Luketić s osvojenih 5 bodova i Franjo Mrgan koji je osvojio 4,5 boda.

(Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:10)

Predstavljen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Predstavljanje programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. Predstavljanje programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. Foto: R. Rac

Povodom nadolazećega obilježavanja „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. godine", gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio ovogodišnji program 27. godišnjice sloma herojske obrane Vukovara u Domovinskome ratu.

- Grad Vukovar je organizator središnjega događaja, a tradicionalno ga u tome prate i podržavaju udruge proistekle iz Domovinskoga rata, javne ustanove te gradske tvrtke koje djeluju Vukovaru. Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., odlučio je da se i ove godine obljetnica održi pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" - rekao je Penava.

Istaknuo je kako je središnji događaj 18. studenog, Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara za Domovinu, koja iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana prolazi Županijskom ulicom, potom središtem grada preko mosta Jean Michel-Nicolier te se nastavlja Radićevom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata.

Veličina djela koje su isklesali hrvatski branitelji u Vukovaru živi i danas

- Ove godine 18. studenoga pada na nedjelju, pa upravo stoga očekujemo veliki broj građana iz cijele Hrvatske i inozemstva koji će se doći pokloniti žrtvi Vukovara - rekao je Penava, podsjetivši kako za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovar Grad Vukovar, kao organizator, nikada ne šalje posebne pozivnice jer smatraju kako su za 18. studeni svi građani Republike Hrvatske koji je doživljavaju svojom domovinom dužni doći u Vukovar.

U izjavi novinarima, Penava je naglasio da je Vukovar otvoren svim hrvatskim građanima i svima onima koji cijene i vole Hrvatsku.

- U Vukovar će toga dana doći hrvatski domoljubi, prijatelji i svi oni koji svojim dolaskom žele postati dio Vukovara i pokloniti se svim velikanima koji su dali svoj doprinos u Domovinskom ratu. Pozivam na dostojanstvo i zajedništvo koje smo pokazali proteklih godina te da se u miru, s mislima na velikane iz 1991. godine okupimo i na taj način pokažemo da i dvadeset sedam godina nakon nemilih događaja veličina djela koje su isklesali hrvatski branitelji u Vukovaru živi i danas - poručio je gradonačelnik Vukovara.

Krenite na vrijeme

Također, ovom je prilikom Penava pozvao sve građane da u Vukovar krenu na vrijeme kako bi izbjegli prometne gužve koje bi mogle nastati zbog očekivano velikoga broja građana koji bi došli odati počast žrtvi Vukovara 1991. godine.

- Gradska uprava u suradnji s MUP-om učinit će sve što može kako bi osigurali što veću protočnost prometnica, međutim, moguće su gužve na prometnicama uslijed dolaska velikoga broja ljudi. Stoga molim sve građane neka krenu nekoliko sati ranije kako bi u Vukovar stigli na vrijeme - rekao je Penava.

Gradonačelnik je novinare informirao kako je prije par dana održao i sastanak s vukovarskim ugostiteljima, na koje je apelirao, kao i na sve građane, da se u ovim danima suzdrže od bilokakvih proslava i pjesama, jer ovo nisu dani koji se slave, već je riječ o danima tuge i bola s kojima se s dužnim pijetetom odaje počast za heroje koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države.

Penava je izvijestio i kako ove godine neće biti organiziranoga prijevoza građana gradskim autobusima na povratku od Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata prema središtu grada, zbog očekivanoga velikoga broja posjetitelja. Dodao je kako će on biti reguliran na drugačiji način isto kao i prijevoz od Vukovarske gospodarske zone do središta grada. Rekao je kako će građani o tome biti na vrijeme naknadno obaviješteni.

Okupljanje na Gradskom stadionu

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić rekao je kako će i ove godine Kolonu sjećanja predvoditi hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja grada Vukovara.

- Pozivam sve hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, posebice one koji nisu iz Vukovara da se 18. studenoga od 8 sati okupe na Gradskom stadionu u Vukovaru, gdje ćemo im poslužiti okrjepu, a odakle ćemo organizirano krenuti ka OŽB Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, kako bi lakše u grupi prošli kroz sigurnosne i redarske službe koje će osiguravati ovaj skup - poručio je Josić.

Lidija Subotić, viša stručna suradnica za odnose s javnošću Upravnoga odjela za opće poslove i Ured gradonačelnika Grada Vukovara novinarima je prezentirala cjelokupni program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2018. posebno stavljajući naglasak na središnje obilježavanje 18. studenoga, te dan kasnije 19. studenog kada se odaje počast žrtvama Borova naselja za Domovinu, a 20. studenoga se s pijetetom sjećamo žrtava srpskih koncentracijskih logora i žrtava masovne grobnice na Ovčari.

Pročitano 440 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija