Ispiši ovu stranicu

Povodom blagdana Svih svetih izaslanstvo Grada Vukovara položilo vijence i upalilo svijeće

Polaganje vijenca i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata Polaganje vijenca i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata Foto: Valerija Lozančić

Povodom  Dana Svih svetih i Dušnoga dana izaslanstvo Grada Vukovara tradicionalno je položilo vijence i upalilo svijeće na gradskim grobljima i spomen obilježjima.


U spomen na sve u Domovinskome ratu poginule branitelje i civile te mrtve građane izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i  predsjednikom Gradskoga vijeća Tomislavom Šotom  prvo je vijenac položilo i svijeću upalilo podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata.

Gradonačelnik Penava podsjetio je kako je studeni poseban za sve Vukovarce koji se prisjećaju svojih poginulih i umrlih.

-Već tradicionalno sukladno našoj vjeri, kulturi i tradiciji obilježavamo blagdan Svih svetih, dane koji donose jednu posebnu težinu u atmosferi grada Vukovara, mada ona počinje već sredinom rujna… Studeni je posebno težak, ali na ovome mjestu ipak pronalazimo neki mir i spokoj, palimo svijeće i polažemo cvijeće na grobovima ili bar kod centralnih križeva za one za koje ne znamo gdje su skončali. Moramo uložiti dodatan napor kako bismo u maksimalno mogućoj mjeri otkrili gdje su ta mjesta iako smo svjesni da nećemo pronaći i posljednjeg Vukovarca, a još tragamo za njih nešto manje od 300. Ovakva mjesta i obilježavanja na centralnim križevima pružaju nam spokoj i bude nadu  da će duše poginulih pronaći svoj mir u zagrobnom životu, naglasio je gradonačelnik Penava.

Molitvu za sve ubijene, poginule, i umrle kao i za mir i napredak našega grada i Domovine predvodio je gvardijan i župnik župe svetih Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

-Ovi dani, a osobito svetkovina Svih svetih, Dušni dan i ovaj naš hod prema 18. studenome zapravo je vrijeme pijeteta,vrijeme kada se sa uzvišenošću i svečanošću u srcu želimo prisjetiti svih tih  dobrih, plemenitih i hrabrih ljudi koji su sada zasigurno u nebeskom Jeruzalemu, nebeskome gradu. Pogled i sjećanje na njih, njihove geste i hrabre podvige koje su učinili za nas i našu slobodu nama su i danas jedno veliko značenje i ohrabrenje. U njima gledamo nešto sveto i uzvišeno. I utoliko i nama to postaje poticaj na ljepši i bolji život, da budemo bolji ljudi, dobri i u ljubavi jedni prema drugima, rekao je fra Ivica Jagodić.

Izaslanstvo Grada Vukovara položilo je vijence i upalilo svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, podno Spomen obilježja „Ovčara“ te na Novom groblju „Dubrava“ , Starom katoličkom groblju i grobljima u Sotinu i Lipovači.

Pročitano 781 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić