NAJNOVIJE
Predstavljena zbirka pjesama Doba bršljana

U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je zbirka poezije Doba bršljana autora Davora Ivankovca.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 18:56)
Zašto vojnici napadaju gradove?

U okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine Institut Ivo Pilar organizirao je tradicionalni 21. po redu znanstveno stručni skup "Vukovar 91. - dvadeset i sedma godina poslije".

(Srijeda, 14 Studeni 2018 16:11)
Prigodni poštanski žig uz Dan sjećanja na žrtvu vukovara i Škabrnje

Na inicijativu vrbovečkog filatelista i tajnika zagrebačkog Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije Stjepana Zdenka Brezarića, Hrvatski časnički zbor Vrbovec inicirao je uporabu prigodnog poštanskog žiga u subotu 17.11.2108. u poštanskom uredu 10340 Vrbovec kojim se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 13:56)
Gradska knjižnica Vukovar osvojila prvo mjesto

Gradska knjižnica Vukovar osvojila je prvo mjesto na natječaju Baština na mreži Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pod pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 12:15)
Otvorenjem izložbe Logoraši počeo Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U Hrvatskom domu Vukovar sinoć je u  organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Dokumentacijsko informacijskog središta  otvorena izložba pod nazivom „Logoraši" koja skulpturom tematizira logoraše srbijanskih koncentracijskih logora.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 11:08)
U prometnoj nesreći u Petrovcima smrtno stradao 42-godišnji muškarac

Muškarac 42-godišnjak iz Petrovaca, smrtno je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 19,15 minuta u Petrovcima.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 09:54)
Otvorena izložba slika Vlastimira Lončara

U Gradskoj knjižnici Vukovar otvorena je izložba slika Vlastimira Lončara nazvana Vukovarski crni dani.

(Utorak, 13 Studeni 2018 19:12)

Povodom blagdana Svih svetih izaslanstvo Grada Vukovara položilo vijence i upalilo svijeće

Polaganje vijenca i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata Polaganje vijenca i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata Foto: Valerija Lozančić

Povodom  Dana Svih svetih i Dušnoga dana izaslanstvo Grada Vukovara tradicionalno je položilo vijence i upalilo svijeće na gradskim grobljima i spomen obilježjima.


U spomen na sve u Domovinskome ratu poginule branitelje i civile te mrtve građane izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i  predsjednikom Gradskoga vijeća Tomislavom Šotom  prvo je vijenac položilo i svijeću upalilo podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata.

Gradonačelnik Penava podsjetio je kako je studeni poseban za sve Vukovarce koji se prisjećaju svojih poginulih i umrlih.

-Već tradicionalno sukladno našoj vjeri, kulturi i tradiciji obilježavamo blagdan Svih svetih, dane koji donose jednu posebnu težinu u atmosferi grada Vukovara, mada ona počinje već sredinom rujna… Studeni je posebno težak, ali na ovome mjestu ipak pronalazimo neki mir i spokoj, palimo svijeće i polažemo cvijeće na grobovima ili bar kod centralnih križeva za one za koje ne znamo gdje su skončali. Moramo uložiti dodatan napor kako bismo u maksimalno mogućoj mjeri otkrili gdje su ta mjesta iako smo svjesni da nećemo pronaći i posljednjeg Vukovarca, a još tragamo za njih nešto manje od 300. Ovakva mjesta i obilježavanja na centralnim križevima pružaju nam spokoj i bude nadu  da će duše poginulih pronaći svoj mir u zagrobnom životu, naglasio je gradonačelnik Penava.

Molitvu za sve ubijene, poginule, i umrle kao i za mir i napredak našega grada i Domovine predvodio je gvardijan i župnik župe svetih Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

-Ovi dani, a osobito svetkovina Svih svetih, Dušni dan i ovaj naš hod prema 18. studenome zapravo je vrijeme pijeteta,vrijeme kada se sa uzvišenošću i svečanošću u srcu želimo prisjetiti svih tih  dobrih, plemenitih i hrabrih ljudi koji su sada zasigurno u nebeskom Jeruzalemu, nebeskome gradu. Pogled i sjećanje na njih, njihove geste i hrabre podvige koje su učinili za nas i našu slobodu nama su i danas jedno veliko značenje i ohrabrenje. U njima gledamo nešto sveto i uzvišeno. I utoliko i nama to postaje poticaj na ljepši i bolji život, da budemo bolji ljudi, dobri i u ljubavi jedni prema drugima, rekao je fra Ivica Jagodić.

Izaslanstvo Grada Vukovara položilo je vijence i upalilo svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, podno Spomen obilježja „Ovčara“ te na Novom groblju „Dubrava“ , Starom katoličkom groblju i grobljima u Sotinu i Lipovači.

Pročitano 128 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija