NAJNOVIJE
Uskrsni doručak za korisnike Doma za starije i nemoćne

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava posjetio je s članovima Udruge „Sv. Bono“ i Udruge Hrvatska žena Vukovar korisnike Dom za starije i nemoćne osobe Vukovar kako bi ih povodom blagdana Uskrsa darivali uskrsnim doručkom i pisanicama.

(Nedjelja, 21 Travanj 2019 10:21)
Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva - Kristovo uskrsnuće od mrtvih.

(Nedjelja, 21 Travanj 2019 07:49)
Mladež HDZ-a grada Vukovara povodom Uskrsa tradicionalno dijelila pisanice

Povodom blagdana Uskrsa Mladež HDZ-a grada Vukovara i ove je godine u središtu grada, na Strossmayerovom šetalištu, dijelila građanima pisanice.

(Subota, 20 Travanj 2019 13:27)
Povodom blagdana Uskrsa članovi vukovarskog HKS-a dijelili pisanice

Svojim sugrađanima povodom blagdana Uskrsa pisanice su u središtu grada dijelili  članovi  Hrvatske Konzervativne Stranke (HKS-a) Vukovar.

(Subota, 20 Travanj 2019 13:20)
Kršćani slave Veliku subotu

Velika subota slavi se u dan prije Uskrsa, a zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.

(Subota, 20 Travanj 2019 09:35)
Veliki je petak

Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti.

(Petak, 19 Travanj 2019 14:00)
Moliški Hrvati posjetili Vukovar

U Gradskoj vijećnici u Vukovaru gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima primio je skupinu Hrvata iz Italije koja je došla u posjet Vukovaru.

(Petak, 19 Travanj 2019 13:33)

Povodom blagdana Svih svetih izaslanstvo Grada Vukovara položilo vijence i upalilo svijeće

Polaganje vijenca i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata Polaganje vijenca i paljenje svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata Foto: Valerija Lozančić

Povodom  Dana Svih svetih i Dušnoga dana izaslanstvo Grada Vukovara tradicionalno je položilo vijence i upalilo svijeće na gradskim grobljima i spomen obilježjima.


U spomen na sve u Domovinskome ratu poginule branitelje i civile te mrtve građane izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i  predsjednikom Gradskoga vijeća Tomislavom Šotom  prvo je vijenac položilo i svijeću upalilo podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata.

Gradonačelnik Penava podsjetio je kako je studeni poseban za sve Vukovarce koji se prisjećaju svojih poginulih i umrlih.

-Već tradicionalno sukladno našoj vjeri, kulturi i tradiciji obilježavamo blagdan Svih svetih, dane koji donose jednu posebnu težinu u atmosferi grada Vukovara, mada ona počinje već sredinom rujna… Studeni je posebno težak, ali na ovome mjestu ipak pronalazimo neki mir i spokoj, palimo svijeće i polažemo cvijeće na grobovima ili bar kod centralnih križeva za one za koje ne znamo gdje su skončali. Moramo uložiti dodatan napor kako bismo u maksimalno mogućoj mjeri otkrili gdje su ta mjesta iako smo svjesni da nećemo pronaći i posljednjeg Vukovarca, a još tragamo za njih nešto manje od 300. Ovakva mjesta i obilježavanja na centralnim križevima pružaju nam spokoj i bude nadu  da će duše poginulih pronaći svoj mir u zagrobnom životu, naglasio je gradonačelnik Penava.

Molitvu za sve ubijene, poginule, i umrle kao i za mir i napredak našega grada i Domovine predvodio je gvardijan i župnik župe svetih Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić.

-Ovi dani, a osobito svetkovina Svih svetih, Dušni dan i ovaj naš hod prema 18. studenome zapravo je vrijeme pijeteta,vrijeme kada se sa uzvišenošću i svečanošću u srcu želimo prisjetiti svih tih  dobrih, plemenitih i hrabrih ljudi koji su sada zasigurno u nebeskom Jeruzalemu, nebeskome gradu. Pogled i sjećanje na njih, njihove geste i hrabre podvige koje su učinili za nas i našu slobodu nama su i danas jedno veliko značenje i ohrabrenje. U njima gledamo nešto sveto i uzvišeno. I utoliko i nama to postaje poticaj na ljepši i bolji život, da budemo bolji ljudi, dobri i u ljubavi jedni prema drugima, rekao je fra Ivica Jagodić.

Izaslanstvo Grada Vukovara položilo je vijence i upalilo svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, podno Spomen obilježja „Ovčara“ te na Novom groblju „Dubrava“ , Starom katoličkom groblju i grobljima u Sotinu i Lipovači.

Pročitano 253 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija