Ispiši ovu stranicu

Ako se na vrijeme otkrije, rak prostate izlječiv je u 98 posto slučajeva

Godišnje 600 muškaraca u Hrvatskoj umre od raka prostate Godišnje 600 muškaraca u Hrvatskoj umre od raka prostate Foto: Marija Molnar

U organizaciji Udruge za prevenciju raka prostate i oboljelih od raka – Podružnice Vukovar, u središtu grada održana je tradicionalna Kestenijada s ciljem jačanja svijesti javnosti o potrebi prevencije raka prostate od kojega u Hrvatskoj na godišnjoj razini oboli 1700 muškaraca, a umre 600.

Rak prostate izlječiv je u prvom stadiju u 98 posto slučajeva, naglašava predsjednik udruge, dr.Vaso Žarkić, vukovarski urolog, loše je to da simptoma nema pa su redoviti pregledi kod urologa nešto o čemu muškarci pogotovo nakon pedesete godine života moraju strogo voditi računa.

-Rak prostate je kod mušakaraca drugi karcinom po učestalosti odmah iza karcinoma pluća, a drži drugo mjesto s karcinomom debelog crijeva. No za razliku od ta dva karcinoma, ovaj prostate je lakše detektirati pa je šeteta da pored svih mehanizama ranog otkrivanja to ne uspijemo. Zato je važno odlaziti na redovite kontrolne preglede, a naša poruka danas muškarcima glasi nemojte zakasniti, brinite o svom zdravlju – istaknuo je dr.Žarkić.

Predstavnici udruge građanima su dijelili pečeno kestenje jer sombolično prostata podsjeća na plod pitomog kestena, a koje je osigurao Grad Vukovar. Također su građani mogli razgovarati s članovima i stručnjacima te doznati više o ovom zdravstvenom problemu.

Pročitano 1777 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar