Ispiši ovu stranicu

Održana uvodna konferencija "Kap dobrote"

Uvodna konferencija projekta "Kap dobrote" Uvodna konferencija projekta "Kap dobrote" Foto: R. Rac

Humanitarna udruga Duga Vukovar s partnerima održala je uvodnu konferenciju projekta "Kap dobrote". Riječ je o projektu sufinanciranom iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije od 2014. do 2020. godine pod nazivom „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane ili osnovne materijalne pomoći - faza II“. 

Tamara Mikulić, predsjednica Humanitarna udruga Duga Vukovar je rekla  kako su na projekt aplicirali uz pomoć Grada Vukovara i Općina Bogdanovci, Tompojevci, Trpinja, Borovo, Lovas, Negoslavci, Tovarnik te Grada Iloka. Projekt je odobren, vrijednost mu je 2.899.145 kuna te će trajati 12 mjeseci.

- Ugovor je potpisan u kolovozu, dakle neke pripremne radnje već su odrađene. Cilj projekta je ublažiti siromaštvo na području Vukovarsko-srijemske županije za socijalno najugroženije osobe - rekla je Mikulić, pojašnjavajući kako je u planu kroz idućih 10 mjeseci podijeliti 15.000 paketa s prehrambenim namirnicama, bez higijenskih potrepština, a u planu je obuhvatiti oko 3.000 osoba.

Ispričala je kako će jedan mjesec pomagati Grad Vukovar, odnosno korisnike Socijalne samoposluge, a idućega će mjeseca pomagati općine te Grad Ilok. Planirano je ukupno pet podjela u Gradu Vukovaru, te pet podjela u navedenim općinama te Iloku.

- Dijeliti ćemo četiri vrste paketa prilagođenih dobi korisnika. Prva dobna kategorija je od nulte do četvrte, druga od četvrte do petnaeste, treća od petnaeste do šezdesetpete i četvrta od šezdesetpete godine pa naviše. Projektom smo obuhvatili i umirovljenike kojima je mirovina u iznosu do dvije tisuće kuna, te obitelji koje su ispod 65 godina starosti, a koje po članu obitelji imaju manje od 1200 kuna mjesečno kao i korisnike Centra za socijalnu skrb - pojasnila je Mikulić.   

Mikulić je izrazila posebno zadovoljstvo što se Humanitarna udruga Duga Vukovar putem ovoga projekta povezala i s drugim vukovarskim udrugama poput Udruge umirovljenika, Vukovarskih leptirića, Udruge žena Vukovara te Udruge invalida rada, jer obuhvaćaju i njihove korisnike.

- Držim da je to jako korisno jer svi mi na neki određeni način skrbimo o socijalno osjetljivim skupinama naših sugrađana, a zajedno zasigurno možemo učiniti puno više - zaključila je Mikulić.

02 SUDIONICI
Predstavnici općina i Grada Iloka

Jelena Milić, stručna suradnica u Vukovarskoj razvojnoj agenciji VURA je rekla kako joj je veliko zadovoljstvo što je VURA-a sudjelovala u ovome projektu koji pruža pomoć najpotrebitijim građanima.

- VURA-a sudjeluje kao tehnička pomoć, sudjelovali smo u pripremi projektnog prijedloga "Kap dobrote", te u pripremi plana nabave, kao i u pripremi dokumentacije za provedbu postupka nabave - rekla je Milić.

Siniša Mitrović, stručni suradnik u Gradu Vukovaru je istaknu dobru suradnju Grada Vukovara i Humanitarne udruge Duga, a koja traje već treću godinu za redom. Pojasnio je kako Grad Vukovar sufinancira dvije plaće te režijske troškove u Socijalnoj samoposluzi.

- Ako im Grad Vukovar da jednu kunu, oni od nje naprave deset što je svakako dobra priča. Radeći na ovome projektu moram reći kako su se rodile još neke ideje koje bi smo realizirali u budućnosti - rekao je Mitrović.

Pohvalio je rad Udruge zato što uz podjelu hrane i potrepština socijalno ugroženim korisnicima, u Udruzi se trude angažirati korisnike putem brojnih radionica na kojima imaju priliku naučiti nešto novo, učiniti nešto svojim rukama te se osjećati društveno korisnima.

Pročitano 1068 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac