Ispiši ovu stranicu

Obilježena 27. obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

Mjesto minskog polja kod Lovasa Mjesto minskog polja kod Lovasa Foto: arhiva HRV

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja mještani Lovasa prisjetili su se 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za zločine dosad nitko nije odgovarao. 

- Strašno smo ogorčeni i frustrirani što i nakon 27 godina od zločina pravda nije zadovoljena, a krivci nisu odgovarali za počinjene zločine u Lovasu. Gotovo je to nemoguće objasniti obiteljima žrtava, koje već pomalo gube nadu da će pravda ikada biti zadovoljena. Iako je tu ne treba niti očekivati i nikada neće biti postignuta jer ubijenih više jednostavno nema i ne postoji ništa što bi obiteljima bol moglo ublažiti - rekla je načelnica općine Lovas Tanja Cirba.

U spomen na ta tragična zbivanja vijence su podno spomen-obilježja u nekadašnjem minskom polju na ulazu u Lovas položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Kod spomen-križa u središtu mjesta se molilo, dok je u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela služena misa zadušnica. Navečer će u Dječjem vrtiću "Bajka" biti upriličena promocija knjige "Krvava istina (novome životu ususret)"

Za ratni zločin u Lovasu 1991. godine, u kojem je ubijeno 85 Lovaščana, vođeni su i još se vode kazneni postupci pred pravosudnim tijelima u Hrvatskoj i Srbiji te pred Međunarodnim kaznenim sudom. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 19. prosinca 1994. podignulo optužnicu protiv 18 osoba za zločin u Lovasu. Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, Državno odvjetništvo RH je kazneni predmet ustupilo Tužiteljstvu za ratne zločine u Srbiji jer većina optuženika nije ni danas dostupna hrvatskom pravosuđu. Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije podignulo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora. Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno raspravljanje. Do danas prvostupanjski postupak nije završen.

Pročitano 988 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac