Ispiši ovu stranicu

Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta

Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta Foto: Valerija Lozančić

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Vukovara, Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute – Tur kultur te Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj – Klub članova selo u Vukovaru se održava dvodnevna edukacija na temu Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta.


Seminar je prvenstveno namijenjen turističkim interpretatorima, turističkim vodičima, lokalnim turističkim agencijama, potencijalnim i registriranim OPG-ima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima (pružateljima ugostiteljskih i turističkih usluga u turizmu) te svima onima koji rade na području turizma na temu lokalnih kulturnih i turističkih ruta (jedinice područne i lokalne samouprave, turističke zajednice, LAG-ovi, komore, udruge, zadruge, tvrtke, savjetodavna služba i ostali zainteresirani).

-­Kulturne rute su tematske rute koje povezuju putnike i putovanja s nekim određenim interesom, a na području Europe ima ih oko 33. Mi se tek sporadično spominjemo na nekoliko ruta i na žalost nemamo nacionalni projekt priključenju međunarodnim rutama, naglasila je  Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.

Tur Kultur je hrvatska udruga za turističke i kulturne rute, osnovana 15. lipnja 2016. godine s ciljem razvoja tematskih i kulturnih ruta, odnosno njihovim promoviranjem i spajanjem kulturnih vrijednosti s potencijalnim turizmom.  Predsjednica udruge Dubravka Davidović ističe  kako smo, unatoč tome što u Hrvatskoj trenutno imamo samo 8 kulturnih ruta, među 3-4 vodeće zemlje po njihovom mogućem broju te da imamo potencijal za njih bar 15.
-Turističke i kulturne rute idealne su za Hrvatsku i naš turizam jer produžuju turističku sezonu na 365 dana u godini i omogućuju nam besplatan marketing te turiste koji dolaze zbog svog interesa pa samim time i najviše troše, rekla je Davidović te dodala kako na našem području postoji mogućnost za oko 9 ruta, među kojima rutu vinove loze izdvaja kao onu s najvećim potencijalom. Zanimljive su, kaže,  i  rute groblja, keramike te židovske baštine.

Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara rekla je kako Vukovar bilježi stalan porast broja dolazaka i noćenja, a najviše su zainteresirani za goste koje će privući kulturna i povijesna baština.

Prvoga dana seminar se održava u Muzeju vučedolske kulture, a sutra će biti održan u Gradskom muzeju Vukovar. Seminar je za sve sudionike besplatan, a polaznici će  dobiti Uvjerenje o sudjelovanju na seminaru.

Pročitano 927 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić