Ispiši ovu stranicu

Penava za Vukovarske novine o razlozima prosvjeda

Penava dan uoči prosvjeda dao veliki intervju za Vukovarske novine Penava dan uoči prosvjeda dao veliki intervju za Vukovarske novine Foto: R. Rac

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dao je veliki intervju u novom broju Vukovarskih novina, uoči sutrašnjeg mirnog i apolitičnog prosvjeda u organizaciji Grada Vukovara. 

Ponovio je da je prosvjed usmjeren protiv šutnje, nerada ili nedovoljnoga rada nadležnih institucija u Hrvatskoj kada je riječ o procesuiranju i kažnjavanju počinitelja ratnih zločina i nerješavanja sudbine nestalih čiji članovi obitelji za istinom tragaju već dugih 27 godina.

Otkrio je razloge organiziranja prosvjeda, postoji li pozadina cijeloga slučaja. Objasnio je zašto mu Vukovar liči na rezervat američkih Indijanaca, no izrazio je i svoje mišljenje da se sve ovo vrijeme nad Vukovarcima provodi eksperiment kojemu se ne nazire kraj.

02 penava groblje

- Nažalost, zbog protoka posljednjih 27 godina, u kojima nismo dobili odgovore, više se ne postavlja samo pitanje tko su izravni krivci iz 1991. godine, nego i tko su krivci za ovih 27 godina šutnje. To su pitanja nas Vukovaraca. Došao sam do spoznaje da sve što radimo u Vukovaru i za što smo danas sigurni da je dobro i da idemo u dobrom smjeru, sve se to u jednom trenutku može naglavce okrenuti jer radimo kuću bez temelja - rekao je Penava.

Nadalje je u razgovoru otkrio svoja očekivanja od prosvjeda, ali je i rekao kako misli da prosvjed neće eskalirati mogućim nasiljem.

- Apsolutno ne dolazi u obzir da dođe do nasilja bilo koje vrste. Iskreno, do sada nisam niti čuo takve najave da bi moglo doći do eskalacije nasilja. Ako one pak postoje, mišljenja sam da su namjerno plasirane u javnost kako bi se ljude odvratilo od dolaska na prosvjed. Sve čitatelje Vukovarskih novina molim da ne nasjedaju na takve priče zbog kojih sam se više puta obratio u medijima - rekao je Penava.

03 vukovarske

Gradonačelnik je u intervjuu Vukovarskim novinama otkrio i kakvi su trenutni odnosi na relaciji Vukovar-Zagreb kao i to kakav je trenutni odnos njega i hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića.

Ispričao je i zašto postoje određeni ljudi unutar Hrvatske demokratske zajednice koji ga ne vole, a prokomentirao je i neprovjerene informacije koje su se pojavile među novinarima o mogućem raspuštanju vukovarskog Gradskog odbora HDZ-a, zbog njegovoga "neposluha" prema središnjici.

Intervju je završio komentiranjem suživotu u Vukovaru te time kako će se sutrašnji prosvjed na njega odraziti.

Intervju s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom u cijelosti pročitajte u novom broju Vukovarskih novina.

Pročitano 2239 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac