NAJNOVIJE
Predstavnici Zagrebačke filharmonije upalili II. svijeću na adventskom vijencu u dvorcu Eltz

Na velikom adventskom vijencu u Muzeju grada Vukovara upaljena je druga adventska svijeća koju su upalili predstavnici Zagrebačke filharmonije povodom 20-te godišnjice njihovoga prvoga gostovanja nakon povratka u Vukovar.

(Nedjelja, 09 Prosinac 2018 23:46)
Pupovac: Cilj je izazvati uznemirenost i pravnu nesigurnost

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je u Vukovaru da se pritisci prema jednom broju građana srpske nacionalnosti koji rade ili su radili u gradskoj upravi i drugim institucijama poduzimaju od 1997. godine te da je cilj nedavnih uhićenja u Vukovaru izazvati uznemirenost i pravnu nesigurnost.  

(Subota, 08 Prosinac 2018 14:48)
U Vukovaru održana večer dobročinitelja Inicijative "40 dana za život"

U Vukovaru je održana treća Večer dobročinitelja Inicijative "40 dana za život" koja je održana pod sloganom „Izgrađujmo zajedno kulturu života!“, a koja je okupila oko 120 sudionika.

(Petak, 07 Prosinac 2018 19:41)
Zlatne kune Spačvi, Iločkim podrumima i Iteksu

U Vukovaru je na svečanoj sjednici Gospodarskoga vijeća Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Vukovar, dodijelila plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama s područja Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini.

(Petak, 07 Prosinac 2018 15:01)
MUP RH pojasnio razloge uhićenja Vukovaraca osumnjičenih za ratni zločin

Dan poslije uhićenja pet vukovarskih Srba oglasio se i MUP RH koji pojašnjava razloge uhićenja, ali i najavljuje preseljenje Radne skupine MUP-a u Vukovar. Priopćenje MUP-a RH prenosimo u cijelosti:

(Petak, 07 Prosinac 2018 14:44)
Zločin u Vukovaru 1991. ima svoje ime i prezime

Povodom jučerašnjih uhićenja  pet osoba u gradu Vukovaru od kojih su dvije optužene da su počinile rati zločin u Vukovaru 1991.godine, a tri su privedene na obavijesni razgovor izjavu za medije dao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

(Petak, 07 Prosinac 2018 12:31)
U Vukovaru proslavljen blagdan svetog Nikole i otvoreno klizalište

U organizaciji Grada Vukovara i ove je godine na središnjem gradskom trgu proslavljen blagdan Sv. Nikole, a na radost brojnih građana otvoreno je i klizalište.

(Četvrtak, 06 Prosinac 2018 19:32)

Penava za Vukovarske novine o razlozima prosvjeda

Penava dan uoči prosvjeda dao veliki intervju za Vukovarske novine Penava dan uoči prosvjeda dao veliki intervju za Vukovarske novine Foto: R. Rac

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dao je veliki intervju u novom broju Vukovarskih novina, uoči sutrašnjeg mirnog i apolitičnog prosvjeda u organizaciji Grada Vukovara. 

Ponovio je da je prosvjed usmjeren protiv šutnje, nerada ili nedovoljnoga rada nadležnih institucija u Hrvatskoj kada je riječ o procesuiranju i kažnjavanju počinitelja ratnih zločina i nerješavanja sudbine nestalih čiji članovi obitelji za istinom tragaju već dugih 27 godina.

Otkrio je razloge organiziranja prosvjeda, postoji li pozadina cijeloga slučaja. Objasnio je zašto mu Vukovar liči na rezervat američkih Indijanaca, no izrazio je i svoje mišljenje da se sve ovo vrijeme nad Vukovarcima provodi eksperiment kojemu se ne nazire kraj.

02 penava groblje

- Nažalost, zbog protoka posljednjih 27 godina, u kojima nismo dobili odgovore, više se ne postavlja samo pitanje tko su izravni krivci iz 1991. godine, nego i tko su krivci za ovih 27 godina šutnje. To su pitanja nas Vukovaraca. Došao sam do spoznaje da sve što radimo u Vukovaru i za što smo danas sigurni da je dobro i da idemo u dobrom smjeru, sve se to u jednom trenutku može naglavce okrenuti jer radimo kuću bez temelja - rekao je Penava.

Nadalje je u razgovoru otkrio svoja očekivanja od prosvjeda, ali je i rekao kako misli da prosvjed neće eskalirati mogućim nasiljem.

- Apsolutno ne dolazi u obzir da dođe do nasilja bilo koje vrste. Iskreno, do sada nisam niti čuo takve najave da bi moglo doći do eskalacije nasilja. Ako one pak postoje, mišljenja sam da su namjerno plasirane u javnost kako bi se ljude odvratilo od dolaska na prosvjed. Sve čitatelje Vukovarskih novina molim da ne nasjedaju na takve priče zbog kojih sam se više puta obratio u medijima - rekao je Penava.

03 vukovarske

Gradonačelnik je u intervjuu Vukovarskim novinama otkrio i kakvi su trenutni odnosi na relaciji Vukovar-Zagreb kao i to kakav je trenutni odnos njega i hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića.

Ispričao je i zašto postoje određeni ljudi unutar Hrvatske demokratske zajednice koji ga ne vole, a prokomentirao je i neprovjerene informacije koje su se pojavile među novinarima o mogućem raspuštanju vukovarskog Gradskog odbora HDZ-a, zbog njegovoga "neposluha" prema središnjici.

Intervju je završio komentiranjem suživotu u Vukovaru te time kako će se sutrašnji prosvjed na njega odraziti.

Intervju s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom u cijelosti pročitajte u novom broju Vukovarskih novina.

Pročitano 1389 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija