NAJNOVIJE
Norijada 2019. u Vukovaru

Norijada 2019. održat će se u srijedu 22. svibnja na šetnici u Ulici J.J. Strossmayera u Vukovaru s početkom u 12,00 sati.

(Nedjelja, 19 Svibanj 2019 14:36)
U Vukovaru je u tijeku prvi stručni sastanak neurologa

U Hotelu Lav održan je prvi stručni sastanak neurologa Slavonije i Baranje na kojem su sudjelovali djelatnici osam slavonskih općih i županijskih bolnica te Neurološke klinike KBC Osijek i KBC Zagreb, a održana su brojna predavanja te prezentirani zanimljivi prikazi bolesnika.

Voditeljica  Odjela za neurologiju  dr.sc. Biserka Kovač, neurolog istaknula je kako u zadnja 2-3 desetljeća dolazi do izrazite ekspanzije postignuća u području neuroznanosti  koja liječnike obogaćuju boljim kliničkim prepoznavanjem neuroloških bolesti, sofisticiranijom dijagnostikom i učinkovitijom terapijom pa je trajna edukacija svakodnevnica u njihovom radu, obaveza i pokretačka snaga.
-Cilj ovog sastanka je, osim međusobnog upoznavanja s uvjetima u kojim svaka od naših neurologija u Slavoniji radi, razmjena iskustava, poboljšanje rada s neurološkim pacijentima, bolja dijagnostika i terapija, smanjenje invaliditeta te produženje života pacijenata – istaknula je dr.sc. Kovač dodajući kako su najčešće neurološke bolesti, uz moždani udar, bolesti od kojih obolijevaju mlađi pacijenti - multipla skleroza, epilepsija, bolesti perifernog živčanog sustava, bolesti mišića i neuromišićne spojnice.
-Neurologija je struka koja se bavi, na žalost, mladim pacijentima koji obolijevaju od kroničnih bolesti ili teških akutnih bolesti, ali oružje kojim se suprotstavljamo tim bolestima sada je puno kvalitetnije – dodaje dr. Kovač naglašavajući kako je, primjerice, smrtnost od moždanog udara u vukovarskoj bolnici nakon mirne reintegracije bila oko 50%, a desetak godina kasnije 14%, što je u skladu sa zemljama zapadne Europe.

Rekla je kako vukovarska bolnica ima 7 neurologa specijalista i 4 specijalizanta te da je odlično opremljena, ima 15 ležaja za hospitalizirane pacijente i dnevnu bolnicu.

Predsjednica hrvatskog neurološkog društva prof.dr.sc Zdravka Poljaković subspecijalist intenzivne neurologije Neurološke klinike KBC Zagreb rekla je kako je  pri razvoju neuroloških bolesti važna i prevencija, odnosno kontrola krvnog tlaka, šećera i masnoće u krvi,  tjelesna težina, tjelesna aktivnost, pravilna prehrane i  nepušenje.   

Ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac izrazila je ponos na rad  neurologinja i organizaciju ovoga skupa jer, kako je rekla, „osim stručnog i mukotrpnog rada imaju vremena i za znanost i razmjenu iskustava“.

Skup je organizirao Odjel za neurologiju Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, održava se pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 18 Svibanj 2019 14:30)
Vukovarski kros Hrvatskoj na ponos

Na omiljenom vukovarskom izletištu Adica održan je četvrti po redu Vukovarski kros Hrvatskoj na ponos pod sloganom „Trčim i pomažem“.

(Subota, 18 Svibanj 2019 12:30)
Vinkovci, Otok i Ilok imat će slobodnu povezivost Wi-FI na javnim mjestima

U sklopu Inicijative WiFi4U objavljen je popis lokalnih zajednica dobitnika vaučera u vrijednosti 15.000 eura u svrhu promicanja pristupa bežičnim vezama na javnim mjestima.

(Petak, 17 Svibanj 2019 16:01)
Obilježena peta godišnjica katastrofalne poplave

U Društvenom domu i knjižnici u Gunji obilježena je peta godišnjica katastrofalne poplave u županjskoj Posavini kada je Sava 17. svibnja 2014. u ranim jutarnjim satima probila nasip kod Gunje i poplavila Cvelferiju.

(Petak, 17 Svibanj 2019 15:04)
Početak radova na obnovi savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške

U Gunji je svečano obilježen početak radova na modernizaciji lijevo obalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške na dionici crpne stanice Konjuša - Topola.

(Petak, 17 Svibanj 2019 14:55)
U Galeriji Oranžerija otvorena izložba akademskog slikara – grafičara Vedrana Karadže Tabulova Međudjelovanja

U Galeriji Oranžerija, Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba akademskog slikara – grafičara Vedrana Karadže Tabulova pod nazivom Međudjelovanja.

(Petak, 17 Svibanj 2019 14:50)

Penava za Vukovarske novine o razlozima prosvjeda

Penava dan uoči prosvjeda dao veliki intervju za Vukovarske novine Penava dan uoči prosvjeda dao veliki intervju za Vukovarske novine Foto: R. Rac

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dao je veliki intervju u novom broju Vukovarskih novina, uoči sutrašnjeg mirnog i apolitičnog prosvjeda u organizaciji Grada Vukovara. 

Ponovio je da je prosvjed usmjeren protiv šutnje, nerada ili nedovoljnoga rada nadležnih institucija u Hrvatskoj kada je riječ o procesuiranju i kažnjavanju počinitelja ratnih zločina i nerješavanja sudbine nestalih čiji članovi obitelji za istinom tragaju već dugih 27 godina.

Otkrio je razloge organiziranja prosvjeda, postoji li pozadina cijeloga slučaja. Objasnio je zašto mu Vukovar liči na rezervat američkih Indijanaca, no izrazio je i svoje mišljenje da se sve ovo vrijeme nad Vukovarcima provodi eksperiment kojemu se ne nazire kraj.

02 penava groblje

- Nažalost, zbog protoka posljednjih 27 godina, u kojima nismo dobili odgovore, više se ne postavlja samo pitanje tko su izravni krivci iz 1991. godine, nego i tko su krivci za ovih 27 godina šutnje. To su pitanja nas Vukovaraca. Došao sam do spoznaje da sve što radimo u Vukovaru i za što smo danas sigurni da je dobro i da idemo u dobrom smjeru, sve se to u jednom trenutku može naglavce okrenuti jer radimo kuću bez temelja - rekao je Penava.

Nadalje je u razgovoru otkrio svoja očekivanja od prosvjeda, ali je i rekao kako misli da prosvjed neće eskalirati mogućim nasiljem.

- Apsolutno ne dolazi u obzir da dođe do nasilja bilo koje vrste. Iskreno, do sada nisam niti čuo takve najave da bi moglo doći do eskalacije nasilja. Ako one pak postoje, mišljenja sam da su namjerno plasirane u javnost kako bi se ljude odvratilo od dolaska na prosvjed. Sve čitatelje Vukovarskih novina molim da ne nasjedaju na takve priče zbog kojih sam se više puta obratio u medijima - rekao je Penava.

03 vukovarske

Gradonačelnik je u intervjuu Vukovarskim novinama otkrio i kakvi su trenutni odnosi na relaciji Vukovar-Zagreb kao i to kakav je trenutni odnos njega i hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića.

Ispričao je i zašto postoje određeni ljudi unutar Hrvatske demokratske zajednice koji ga ne vole, a prokomentirao je i neprovjerene informacije koje su se pojavile među novinarima o mogućem raspuštanju vukovarskog Gradskog odbora HDZ-a, zbog njegovoga "neposluha" prema središnjici.

Intervju je završio komentiranjem suživotu u Vukovaru te time kako će se sutrašnji prosvjed na njega odraziti.

Intervju s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom u cijelosti pročitajte u novom broju Vukovarskih novina.

Pročitano 1525 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija