NAJNOVIJE
Deset godina Info centra za mlade Vukovar

Informiranje mladih – Vizija? Stvarnost? Izazovi?, naziv je panel rasprave održane u Odjelu za mlade Spajalica Gradske knjižnice Vukovar, a u organizaciji PRONI Centra za socijalno podučavanje Vukovar. Rasprava, a potom i prigodna izložba održani su u povodu deset godina rada Info centra za mlade Vukovar koji je počeo kao PRONI-jev projekt, a danas je stalni program.

(Srijeda, 20 Veljača 2019 15:45)
Velika zainteresiranost za ugradnju dizala u zgrade

Gotovo 700 tisuća osoba u Hrvatskoj živi u zgradama bez dizala, a među njima su starije osobe, umirovljenici, invalidi, roditelji s malom djecom. Kako bi se riješio ovaj problem, prije tri godine iniciran je projekt izgradnje dizala u zgradama s tri i više katova i to sufinanciranjem nepovratnim sredstvima iz fondova Europske Unije u iznosu od 85 posto, dok bi preostalih 15 posto namirila država i lokalne jedinice.

(Srijeda, 20 Veljača 2019 13:56)
Poskupljenje goriva

Nastavlja se trend rasta cijena goriva u Hrvatskoj te je rast cijena osjetan.

(Srijeda, 20 Veljača 2019 11:37)
Djeca vukovarskih dječjih vrtića prije doručka dobivaju med

U okviru aktivnosti koje Dječji vrtić Vukovar I provodi u cilju dobivanja statusa Ekovrtića od početka veljače djeca svih odgojnih skupina svako jutro prije doručka dobivaju žlicu meda. Ujedno je to i jedan od načina podizanja kvalitete dječje prehrane za koji vjeruju da će se pozitivno odraziti na zdravlje djece pa se projekt provodi u oba vukovarska dječja vrtića, Dječjem vrtiću Vukovar I i Dječjem vrtiću Vukovar II.

(Srijeda, 20 Veljača 2019 10:53)
BDP u Vukovarsko-srijemskoj županiji iznosi 49.417 kuna po stanovniku

Iako analiza Hrvatske gospodarske komore (HGK) pokazuje da Bruto domaći proizvod (BDP) u svim hrvatskim županijama raste, u osam godina, od 2008.do 2016.  BDP u pet slavonskih županija - Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj, snažno pada, udio Zagreba, Zagrebačke, Istarske i Međimurske županije u hrvatskom BDP-u - raste.

(Srijeda, 20 Veljača 2019 08:27)
Udruge proistekle iz Domovinskoga rata grada Vukovara dobile 6 milijuna kuna

Iz Europskog socijalnog fonda odobreno je 5.809.732 kuna za projekte koje je VURA – Razvojna agencija Vukovar d.o.o. u suradnji s Gradom Vukovarom i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata aplicirala na natječaj „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“.

(Utorak, 19 Veljača 2019 16:44)
Tri osobe pobjegle iz PP Županja

Policija intenzivno traga za tri osobe koje su u ponedjeljak pobjegle iz Policijske postaje Županja, doznajemo od glasnogovornika PU Vukovarsko-srijemske Domagoja Džigumovića.

(Utorak, 19 Veljača 2019 11:10)

Udruga turističkih vodiča grada Vukovara zahtjeva da područje grada bude mjesto posebnog pijeteta kao zaštićeni lokalitet

Grad Vukovar+ Grad Vukovar+ Foto. HRV

Uoči izrade pravilnika o zaštićenim lokalitetima, Udruga turističkih vodiča grada Vukovara ponovo ističe zahtjev da se područje grada Vukovara uvrsti u popis kao cjelokupno zaštićena cjelina (lokalitet).

Udruga je osnovana početkom godine upravo kako bi se spriječilo netočno i neistinito predstavljanje povijesti Vukovara, pojašnjava Dubravko Žuvić, predsjednik Udruge turističkih vodiča grada Vukovara. 
-Obzirom da se na terenu susrećemo sa sve češćim nezakonitim obavljanjem djelatnosti turističkog vodiča, netočnim predstavljanjem kulturne baštine i povijesti Vukovara smatramo da je itekako potrebno inzistirati na usvajanju našeg zahtjeva. Vukovar je područje koje bi trebalo biti od iznimnog nacionalnog interesa, a u želji da se očuva sjećanje na Vukovar i dignitet Domovinskog rata smatramo da je od presudne važnosti posjetiteljima i turistima ispričati istinu o Domovinskom ratu te primjereno prikazati, prenijeti patnju, emocije i ponos ovog područja. Ujedno zahvaljujemo Gradu Vukovaru što je prepoznao važnost djelatnosti turističkih vodiča i važnost autentičnog predstavljanja Domovinskog rata i Vukovara kao cjelovito zaštićenog lokaliteta, ističe Žuvić.

Izrazio je nadu kako ministarstva turizma i kulture uvažiti njihov prijedlog te Pravilnik o zaštićenim cjelinama (lokalitetima) uskladiti s Prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog  domovinskog pijeteta.
-Nadamo se da će ministar turizma gosp. Capelli i ministrica kulture gđa Obuljen Koržinek razmotriti i uvažiti ovaj prijedlog te Pravilnik o zaštićenim cjelinama(lokalitetima) uskladiti s Prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog  domovinskog pijeteta s ciljem očuvanja trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, izgradnje mira, poticanja njegovog društvenog razvoja s posebnim naglaskom na razvoj kulturnog turizma sukladno usvojenoj nacionalnoj strategiji razvoja kulturnog turizma RH, što nije moguće realizirati bez sustavne zaštite svih predloženih zaštićenih lokaliteta i cjelina čija stručna interpretacija zahtijeva dodatnu edukaciju u posebnom dijelu kurikuluma  za edukaciju turističkih vodiča s ciljem promocije i zaštite nacionalnog i lokalnog identiteta hrvatskog naroda, poručuje Žuvić.

Pročitano 398 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija