NAJNOVIJE
Predstavljen projekt Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima- Simpa

U Vukovaru je  održana Početna konferencija EU projekta „Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima-Simpa“.

(Srijeda, 24 Travanj 2019 15:05)
Priprema se energetska obnova Vatrogasnoga doma

Direktor gradske tvrtke Komunalac d.o.o. Igor Štrangarević i zapovjednik DVD-a Vukovar Stjepan Draganić potpisali su ugovor o energetskoj obnovi Vatrogasnog doma Vukovar.

(Srijeda, 24 Travanj 2019 13:22)
Obnavlja se Dom zdravlja Vukovar

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski obišli su radove na obnovi zgrade Doma zdravlja na Sajmištu u Vukovaru.

(Srijeda, 24 Travanj 2019 12:36)
Predstavljene priče o Iloku

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ilok predstavljena je knjiga Priče iz liječničke torbe vukovarskoga autora Zlatka Šimunovića.

(Srijeda, 24 Travanj 2019 09:34)
Predstavljena dva romana za djecu i mlade

U Gradskoj knjižnici Vukovar obilježena je manifestacija Noć knjige.

(Srijeda, 24 Travanj 2019 09:19)
U Lipovači skinuta i poderana hrvatska zastava

Tijekom uskrsnog vikenda u vukovarskom prigradskom naselju Lipovača zabilježena su dva slučaja kada su skinute i poderane hrvatske državne zastave koje su bile postavljene na prostorijama NK Lipovača. Prvi slučaj skidanja i oštećivanja državne zastave dogodio se u petak u večernjim satima. Dan poslije postavljena je nova zastava, ali je i ona u noći na nedjelju bila skinuta i poderana.Iz policije doznajemo kako provode istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja.

(Utorak, 23 Travanj 2019 16:14)
Koprivnica – Vukovar 1991 0:1

U derbi utakmici začelja 3. Hrvatske nogometne lige Istok nogometaši Vukovara u gostima su pobijedili izravnog konkurenta za ostanak u ligi Koprivnicu 0:1. Jedni pogodak na utakmici postigao je Dino Brajković u 87. minuti susreta. Ovom pobjedom napravljen je značajan korak u borbi za ostanak u ligi - Ostvarili smo vrlo važnu pobjedu u gostima zato što nam je to direktan konkurent u borbi za ostanak u ligi. Nakon ove pobjede lakše se diše i lakše ćemo ući u utakmicu sa Slavonijom. Dečki su igrali odgovorno i maksimalno angažirano, praktički smo sve proveli na terenu što smo kroz tjedan  radili na treninzima. Igrači su zaslužili sve čestitke za igru i zalaganje na utakmici – rekao je trener HNK Vukovar 1991 Željko Mažar. U ostalim susretima 23. kola: Bedem – Oriolik 3:2, Vihor – Zrinski 0:0, Slavonija – Mladost 1:2, Marsonia – Belišće 1:0, Croatia Đakovo – Slavija 1:1, Bjelovar – Sloga NG 3:2, Čepin – Cibalia 0:3.

Poredak:

 1. Cibalia 55

 2. Vihor 43

 3. Čepin 42

 4. Belišće 37

 5. Zrinski (J) 33

 6. Marsonia 33

 7. Slavonija 32

 8. Mladost 32

 9. Bedem 31

 10. Croatia Đakovo 30

 11. Slavija 29

 12. Oriolik 29

 13. Sloga NG 25

 14. Bjelovar 22

 15. Vukovar 1991 22

 16. Koprivnica 16

Parovi 24. kola: Oriolik – Čepin, Cibalia – Bjelovar, Sloga NG – Croatia Đakovo, Slavija – Marsonia, Belišće – Koprivnica, Vukovar 1991 – Slavonija, Mladost – Vihor, Zrinski (J) – Bedem.

(Utorak, 23 Travanj 2019 13:03)

Udruga turističkih vodiča grada Vukovara zahtjeva da područje grada bude mjesto posebnog pijeteta kao zaštićeni lokalitet

Grad Vukovar+ Grad Vukovar+ Foto. HRV

Uoči izrade pravilnika o zaštićenim lokalitetima, Udruga turističkih vodiča grada Vukovara ponovo ističe zahtjev da se područje grada Vukovara uvrsti u popis kao cjelokupno zaštićena cjelina (lokalitet).

Udruga je osnovana početkom godine upravo kako bi se spriječilo netočno i neistinito predstavljanje povijesti Vukovara, pojašnjava Dubravko Žuvić, predsjednik Udruge turističkih vodiča grada Vukovara. 
-Obzirom da se na terenu susrećemo sa sve češćim nezakonitim obavljanjem djelatnosti turističkog vodiča, netočnim predstavljanjem kulturne baštine i povijesti Vukovara smatramo da je itekako potrebno inzistirati na usvajanju našeg zahtjeva. Vukovar je područje koje bi trebalo biti od iznimnog nacionalnog interesa, a u želji da se očuva sjećanje na Vukovar i dignitet Domovinskog rata smatramo da je od presudne važnosti posjetiteljima i turistima ispričati istinu o Domovinskom ratu te primjereno prikazati, prenijeti patnju, emocije i ponos ovog područja. Ujedno zahvaljujemo Gradu Vukovaru što je prepoznao važnost djelatnosti turističkih vodiča i važnost autentičnog predstavljanja Domovinskog rata i Vukovara kao cjelovito zaštićenog lokaliteta, ističe Žuvić.

Izrazio je nadu kako ministarstva turizma i kulture uvažiti njihov prijedlog te Pravilnik o zaštićenim cjelinama (lokalitetima) uskladiti s Prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog  domovinskog pijeteta.
-Nadamo se da će ministar turizma gosp. Capelli i ministrica kulture gđa Obuljen Koržinek razmotriti i uvažiti ovaj prijedlog te Pravilnik o zaštićenim cjelinama(lokalitetima) uskladiti s Prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog  domovinskog pijeteta s ciljem očuvanja trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, izgradnje mira, poticanja njegovog društvenog razvoja s posebnim naglaskom na razvoj kulturnog turizma sukladno usvojenoj nacionalnoj strategiji razvoja kulturnog turizma RH, što nije moguće realizirati bez sustavne zaštite svih predloženih zaštićenih lokaliteta i cjelina čija stručna interpretacija zahtijeva dodatnu edukaciju u posebnom dijelu kurikuluma  za edukaciju turističkih vodiča s ciljem promocije i zaštite nacionalnog i lokalnog identiteta hrvatskog naroda, poručuje Žuvić.

Pročitano 442 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija