Ispiši ovu stranicu

Kažem DA pristojnom ponašanju na internetu

Mladi dosta pričaju na internetu s nepoznatim osobama Mladi dosta pričaju na internetu s nepoznatim osobama Foto: Marija Molnar

U organizaciji Europskoga doma Vukovar u našem je gradu održana završna konferencija projekta Kažem DA pristojnom ponašanju na internetu. Projekt je proveden u suradnji s OŠ Nikole Andrića Vukovar, Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima te Centrom za socijalnu skrb Vukovar.

-Cilj našega projekta kojeg smo provodili godinu dana je smanjiti oblike elektroničkog nasilja među djecom i mladima, poboljšati kvalitetu života djece i mladih te povećati umreženost i informiranost partnera i drugih ključnih dionika te zainteresiranih građana. Proveli smo brojne aktivnosti tijekom projekta kao i istraživanje o zaštiti djece na internetu. Rezultati istraživanja su zabrinjavajući i pokazuju da djeca i mladi dosta razgovaraju s nepoznatim osobama, ali i da o tome ne razgovaraju sa svojim roditeljima. S druge strane, roditelji su tijekom istraživanja iskazali interes za edukacijom o korištenju interneta i o tome kako zaštititi djecu prilikom korištenja interneta – istaknula je voditeljica projekta Romana Uglješić

Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U okviru konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati projekta, predavanje je održao Igor Jurić, iz Fondacije Tijana Jurić. Otac je djevojčice Tijane koja je 2015. godine svirepo ubijena u Srbiji, a što ga je ponukalo da osnuje fondaciju s ciljem preventivnog djelovanja i educiranja kako bi se poboljšala sigurnost djece ali i sačuvala uspomena na Tijanin tragično ugašeni život. Fondacija je uspjela izlobirati promjene u srbijanskome Zakonu o policiji koji je se otada često naziva i Tijanin zakon. U Vukovaru je dan prije održao predavanje na temu Nasilje ne poznaje granice. Kaže da je nasilje nad djecom u ekspanziji kako u njegovoj zemlji tako i u zemljama u okruženju.

Igor Juric

-Pedofilija, nasilje nad djecom, vršnjačko nasilje, pojave su koje eskaliraju posljednjih godina u Srbiji, a koliko doznajem iz razgovora ovdje ni Hrvatska nije u boljoj poiziciji kao niti druge zemlje na ovom području. Problem je zajednički i možemo zajedno djelovati kako bi pokrenuli stvari. Ovo je problem svih nas, problem koji ne bira ni vjeru ni naciju, a djeca nam moraju biti prioritet – rekao je Jurić.

Također, predavanje na konferenciji održali su i predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, a tijekom konferencije za mlade je sudionike organiziran i rad u grupama nakon čega su izlagali mišljenja i diskutirali.

Konferencija Kažem da pristojnom ponašanju na internetu održana je u prostorijama Gradske knjižnice Vukovar – odjela za mlade Spajalica.

 

Pročitano 827 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar