Ispiši ovu stranicu

Bundeva teška 420 kg pobjednica Tovarničkog jesenskog festivala

Bundeva kraljica tovarničkog festivala i pobjednik Zvonimir Tišnjer Bundeva kraljica tovarničkog festivala i pobjednik Zvonimir Tišnjer Foto: A. Ivanković

Tovarnički jesenski festival postaje iz godine u godinu nezaobilaznim sajamskim događajem u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji je prepoznatljivost izgradio i očuvao ponajprije zahvaljujući izboru najteže bundeve. 

Najtežom bundevom proglašena je bundeva vojvođanskog uzgajivača Zvonimira Tišnera iz Nove Subocke teška 420 kilograma.

- Već godinama pokušavam uzgojiti ovakvu bundevu i tek sad sam uspio. Nije to lak posao. Morate svakodnevno bdjeti nad sadnicama i opskrbljivati ih dovoljnim količinama gnojiva i vode. Ova je godina bila dobra za bundeve jer je bilo kiša – rekao je ponosni vlasnik pobjedničke bundeve dodajući kako se uzgojem divovskih bundeva bavi iz čistog zadovoljstva.

Drugo mjesto podijelile su 340 kilograma teške bundeve proizvođača Ivana Udovičića iz Beravaca i Đorđa Vukadinovića iz Jarka u Vojvodini dok je treći bio Krunoslav Peić iz Lovasa, koji je uzgojio bundevu tešku 280 kilograma.

Predsjednik Organizacijskog odbora Tovarničkog jesenskog festivala Marinko Beljo kaže kako je bit Festivala potaknuti poljoprivrednike i povrtlare na uzgoj bundeva i tikvica.

- S tom idejom smo i krenuli prije 13 godina. A druga namjera nam je bila stvoriti mjesto na kojem će naši vrijedni zemljoradnici i povrtlari moći predstaviti plodove jeseni, ubrane iz svojih polja i vrtova – rekao je Beljo dodajući kako je u protekla dva dana Festival posjetilo nekoliko tisuća posjetitelja koji su sa zanimanjem razgledali neki od stotinjak izložbenih i prodajnih štandova.

Po riječima načelnice Općine Tovarnik Ruže Veselčić, vrijedna nagrade, osim za najtežu bundevu, dodijeljene su i za najdulju tikvu te najbolje skuhani pekmez i zeleni grah. Posebna atrakcija bio je pečeni vol s ražnja, a da niti jedna posjetitelj sajma ne ode praznih ruku pobrinuo se organizator, podijelivši na stotine muškatnih tikava.

Pročitano 569 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac