Ispiši ovu stranicu

"Dan ružičaste vrpce" - Od raka dojke u Hrvatskoj godišnje umre oko 900 žena

Štand u središtu grada Štand u središtu grada

Društvo "Hrvatska žena Vukovar i članice Lige za borbu protiv raka u suradnji s Hrvatskim forumom protiv raka dojke „Europa Donna Hrvatske“ sudjeluju u velikoj humanitarnoj akciji posvećenoj ranom otkrivanju i liječenju raka dojke pod nazivom „Dan ružičaste vrpce“. 

Organizatori su na šetalištu u središtu Vukovara proveli humanitarnu akciju "Dan ružičaste vrpce" koji se održava u cijeloj Hrvatskoj uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, dok je pokrovitelj vukovarske akcije gradonačelnik Ivan Penava.

Ahnetka Stjepanović, predsjednica Kluba žena liječenih na dojci, kaže da je važno rano otkriće zloćudne bolesti. Pojasnila je kako je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke, a "Dan ružičaste vrpce" u Hrvatskoj se obilježava prve subote u mjesecu listopadu. Ovogodišnje obilježavanje 19. je po redu u Hrvatskoj.

- Upravo ovakvim akcijama pokušavamo osvijestiti žene o važnosti samopregelda i redovitih liječničkih pregleda, prije svega kod liječnika obiteljske medicine, kako bi se potencijalne promjene na dojci otkrile u što ranijoj fazi - ispričala nam je Stjepanović.

- Rak dojke prvi je po učestalosti među ženama u Hrvatskoj pa je stoga vrlo važno opetovano upozoravati žene na važnost samopregleda.  Grad Vukovar maksimalno podržava rad svih udruga koje sustavno rade na razvoju kvalitete življenja naših građana, tako da i ovim putem još jednom podržavamo udruge koje su se danas našle ovdje - rekla je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić, koja je posjetila štand u središtu grada te na taj način iskazala podršku ovoj humanitarnoj akciji.

U Hrvatskoj se godišnje kod 2.500 žena otkrije rak dojke, a oko 900 žena umre. Na razini Vukovarsko-srijemske županije ta je broja oko 85.  

Pročitano 1149 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac