Ispiši ovu stranicu

Mađarska vlada financirala dječje igralište u Adici

Projekt vrijedan 80 tisuća kuna Projekt vrijedan 80 tisuća kuna Foto: Marija Molnar

Judit Szabo, načelnica Odjela za mađarske zajednice u inozemstvu u uredu mađarskoga premijera Viktora Orbana i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček otvorili su u park-šumi Adica dječje igralište kojega je financirala mađarska vlada u okviru Programa razvoja vrtića u Karpatskom bazenu. Na projektu je uz Vladu Republike Mađarske i Grad Vukovar sudjelovao i Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika. Ovaj je događaj ujedno bio i uvod u proslavu desetog rođendana Udruge Mađara Grada Vukovara.

-Od 2016. godine mađarska vlada podupire program obnove vrtića u Karpatskom bazenu, u zemljama koje su susjedi Mađarskoj kako bi pomogla djeci i mladim roditeljima u zemljama koje graniče s Mađarskom i u kojma žive Mađari. U tu smo svrhu osigurali 38 tisuća forinti od kojih smo obnovili ili izgradili 150 vrtića i jaslica te na različite načine pomogli još 200-njak institucija. U Hrvatskoj smo obnovili sedam dječjih vrtića, a u planu je otvoriti pet dječjih igrališta od kojih smo prvo otvorili ovdje u Vukovaru. Iznimno sam radosna što je prvo dječje igralište u Hrvatskoj otvoreno ovom gradu i zahvaljujem Gradu Vukovaru što su nam pomogli u ishođenju potrebnih dozvola te općenito njihovom odnosu prema ovom projektu. Posebno zahvaljujem i na tome što Grad Vukovar pomaže Mađarima i nadam se da će ovo igralište koristiti zajedno mađarska i hrvatska djeca - istaknula je Szabo.

Igralište je vrijedno 80 tisuća kuna i upravo su u Vukovaru uspjeli najbrže dobiti sve potrebne dozvole, pa je tako ovo igralište prvo takvo otvoreno u Hrvatskoj.

Dogradonačelnik Pavliček zahvalio je na donaciji, pohvalio dobru suradnju Grada Vukovara i Vlade Republike Mađarske te izrazio uvjerenje da će ovakvih projekata biti i budućnosti.

-Imamo iznimno dobru suradnju s mađarskom nacionalnom manjinom, posebno s Udrugom Mađara Grada Vukovara. To nije brojčano velika nacionalna zajednica u Vukovaru, ima ih po posljednjem popisu stanovništva oko 350, od kojih je polovica u udruzi, ali su vrlo aktivni i prisutni na svim događajima u gradu.Vjerujem da će naši najmlađi sugrađani čuvati ovo igralište i da će ovakvih i sličnih projekata biti još – istaknuo je Pavliček.

Predsjednica Udruge Mađara Grada Vukovara Rozalija Jakumetović iznimno je zadovoljna ovim realiziranim projektom i otvorenjem dječjeg igrališta baš na rođendan udruge koja danas slavi 10 godina rada.

-Zahvalni smo našoj matičnoj zemlji na ovom projektu jer u Vukovaru nemamo vrtić niti školu na mađarskom jeziku i svoj jezik i kulturu njegujemo samo u našoj maloj udruzi. Posebno me raduje što je dječje igralište postavljeno u Adici i što će ga koristiti sva djeca bez obzira na nacionalnost – istaknula je Jakumetović. Naglasila je i da iako su brojčano mali, vukovarski Mađari se odazivaju svim gradskim manifestacijama i nastoje dati svoj doprinos zajednici u kojoj žive.

Otvorenju su nazočili i generalni konzul Mađarske u RH Antonio Giovanni de Blasio saborski zastupnik iz redova mađarske nacionalne manjine Robert Janković te predsjednik Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika Nandor Čapo. Nakon otvorenja dječjeg igrališta, u Mađarskoj kući koja je otvorena prije tri godine zahvaljujući sredstvima mađarske vlade i Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, upriličena je proslava 10-og rođendana Udruge Mađara Grada Vukovara.

Pročitano 1181 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar