Ispiši ovu stranicu

U tijeku su Dani obrane i Dani općine Nuštar

Novi spomenik u Nuštru Novi spomenik u Nuštru Foto: Radio Vinkovci

Dani obrane i Dani općine Nuštar, dani su u kojima se Nuštarci, Cerićanci i Marinčani prisjećaju listopada 1991. godine i onoga što su žitelji i njihova mjesta prošli tijekom Domovinskoga rata.


Dani su to u kojima se na poseban način sjećaju svojih poginulih i nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu i časne borbe za obranu domovine te posebice značaja bitke za Nuštar i obrane Nuštra u obrani istočne Slavonije i Hrvatske. Stoga je za Dan općine Nuštar i proglašen 5. listopada, dan kada se 1991. godine odigrala presudna bitka za Nuštar u kojoj su, nakon što se Marinci i Cerić nisu uspjeli obraniti, hrvatski branitelji izvojevali veliku pobjedu kada su se, nakon. 3. listopada, još jednom uspjeli oduprijeti i po drugi put iz mjesta potisnuti daleko nadmoćnije agresorske snage, koje su činile postrojbe Jugoslavenske narodne armije uz dobrovoljce iz Srbije i pobunjene pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. O žestini borbi i razmjerima razaranja govori podatak da su u Nuštru poginula 94 branitelja iz svih krajeva Hrvatske, a oko 280 ih je ranjeno dok je do kraja Domovinskoga rata život izgubilo 56 Nuštaraca.

U spomen na herojsku bitku za Nuštar, u spomen na sve žrtve u obrani Nuštra, ali i u obrani cijele Hrvatske i na čast svim hrvatskim braniteljima iz Nuštra, Cerića, Marinaca, Vinkovaca, iz Slavonije i iz mnogih krajeva Hrvatske, koji su branili i obranili Nuštar, danas, na 27. obljetnicu obrane, u središtu Nuštra na Trgu hrvatskih branitelja, svečano je otkriven Spomenik obrani Nuštra, rad Ivana Matkovića Laste. Spomenik su otkrili branitelji Nuštra, 100% HRVI Vilim Karaula i Goran Šanić.

Pročitano 1315 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić