Ispiši ovu stranicu

Obilježena 26.obljetnica osnivanja 5.gardijske brigade Slavonski sokolovi

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

U vinkovačkoj vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ održana je središnja svečanost obilježavanja 26.obljetnice osnivanja slavne brigade po kojoj vojarna nosi ime. Među brojnim uzvanicima bili su i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Damir Krstičević te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved Ujedno je obilježen i Dan kapelanije Sv. Krunice i Sv. Ivana Kapistrana. Kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade položen je vijenac i upaljene svijeće, a svetu je misu predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH.

-Želim se zahvaliti na svemu onome što su pripadnici ove brigade učinili za oslobađanje Slavonije i Hrvatske, a posebice obiteljima poginulih pripadnika te brigade. Hrvatska je vojska danas prožeta simbolima pobjedničkog Domovinskog rata, a jedan je od tih simbola i 5. gardijska brigada Sokolovi. Oni su bili ponos i udarna gardijska brigada i zato mi je drago da Hrvatska vojska ima bojnu Sokolova koja nastavlja tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske. Oni su jamac mira i sigurnosti u Hrvatskoj. Drago mi je da Hrvatska vojska osnažuje odnos prema Domovinskom ratu i prema ovim vrhunskim postrojbama Hrvatske vojske - istaknuo je Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je svim pripadnicima 5. gardijske brigade čestitao njihov dan, a posebno je zahvalio članovima obitelji 83 pripadnika gardijske brigade koji su život položili u obrani i oslobađanju Hrvatske. -Neizmjerna zahvala svim našim hrvatskim ratnim vojnim invalidima, svim preživjelim pripadnicima, čestitka i pripadnicima koji su danas u sustavu Hrvatske vojske. Ministarstvo obrane i Ministarstvo hrvatskih branitelja zajedno čuvaju pozitivne vrijednosti donesene iz Domovinskog rata u cilju stvaranja novih sposobnosti – istaknuo je Medved.

U okviru obilježavanja održan je i Dan otvorenih vrata vojarne, a svi zainteresirani mogli su pogledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme pripadnika Hrvatske vojske.  

Pročitano 1055 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar