Ispiši ovu stranicu

Počeo sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom

U Ministarstvu hrvatskih branitelja počeo je sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom o prosvjedu u Vukovaru najavljenom za 13. listopada zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru, javlja Hina.

Uoči sastanka Penava je novinarima potvrdio da ne odustaje od prosvjeda rekavši kako "ne očekuje ništa revolucionarno od sastanka".

Na upit kako komentira kritike svojih kolega iz HDZ-a, od premijera Andreja Plenkovića do raznih ministara, zbog organiziranja prosvjeda koji se doživljava kao udar na Vladu, odgovorio je kako "nema razloga sumnjati u ničiju dobronamjernost i dobrohotnost, a svatko ima svoj stav i poziciju".
-Mislim da zastupamo istu politiku i nema potrebu davati prostora manipulacijama u javnosti. Pročitajte poziv na prosvjed pa će vam sve biti jasno, rekao je Penava.

Predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora Pavao Miljavac poručio je pak da problem procesuiranja ratnih zločina u Vukovaru treba gledati u sklopu procesa mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, u što je i osobno bio uključen 1998. godine.
-Tada je izvršen silan pritisak na hrvatsku stranu, koja je podigla preko 2000 optužnica za ratne zločine, da smanji broj optužnica. Bilo je - ili ćete smanjiti broj optužnica ili neće biti mirne reintegracije, pa je onda ostalo tih 90-tak optužnica, rekao je Miljavac dodavši kako ratni zločini ne zastarijevaju pa se optužnice mogu i sada pokrenuti, ali za to se mora imati dokaze.

Na pitanje je li tadašnji predsjednik Republike Franjo Tuđman pogriješio što je pristao na smanjenje broja optužnica u zamjenu za mirnu reintegraciju, Miljavac je odgovorio kako nije pogriješio jer bi u slučaju vojnog oslobađanja tog područja Hrvatska vojska imala velike gubitke.
-Bio bi veliki broj mrtvih, imali smo procjenu o preko 1500 mrvtih jer je to područje bilo jako utvrđeno, ravnica je, bio bi sasvim drugi način ratovanja, ustvrdio je Miljavac. 

U međuvremenu je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi odlučio da neće nazočiti sastanku s Medvedom jer "ne žele da se njihova udruga stavlja u politički kontekst". Ostaju kod ranijih stajališta da podržavaju prosvjed i žele tematsku sjednicu Sabora o stavovima čelnika SDSS-a Milorada Pupovca.

Pročitano 1057 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić