Ispiši ovu stranicu

Grad Vukovar financirao edukaciju deset turističkih vodiča

Tečaj je trajao tri mjeseca Tečaj je trajao tri mjeseca Foto: Marija Molnar

U siječnju ove godine između Grada Vukovara i osječkoga Ekonomskoga fakulteta potpisan je ugovor o provedbi edukacije za polaznike iz Vukovara - turističke vodiče za područje Istočne Hrvatske. Grad Vukovar stipendirao je deset polaznika koji su uspješno odslušali i položili sve ispite. Kandidati su ispunili sve uvjete da ishode dozvole za turističko vođenje na području Vukovara i okolice, a na svečanosti upriličenoj u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara primili su i uvjerenja o završenom seminaru.

Uvjerenja su im uručili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc.Boris Crnković, a svečanosti su nazočili i voditelj seminara za turističke vodiče doc.dr.sc.Ivan Kelić, dogradonačelnica Vukovara Ivana Mujkić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Grada Vukovara Dražen Kobašević, direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić te Ivana Rožić, tajnica seminara.

-Raspisivanjem natječajnog postupka odabrali smo doista one kandidate koji su nam se pokazali najbolji i u suradnji s Ekonomskim fakultetom te ljude poslali na edukaciju. Koliko čujem, pokazali su se kao iznimno dobra grupa. Za deset smo našli sredstva i platili tečaj, a dio ljudi sa strane je sam snosio troškove edukacije. Sama činjenica o 30 posto posto većem broju dolazaka u 2017. u odnosu na 2016. godinu te 36 posto povećanju noćenja govori dovoljno za sebe, to je smjer kojim žlimo ići a on vodi jedino preko kvalitetno osmišljenih poteza. To možemo postići jedino u suradnji s jednako takvim partnerima - izjavio je gradonačelnik Penava, čestitavši ujedno Ekonomskom fakultetu u Osijeku na odlično obavljenom poslu.

Tečaj je trajao tri mjeseca, a dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković iznimno je zadovoljan postignutim rezultatima. - Mi ovu priču s edukacijom za turističke vodiče na našem fakultetu realiziramo već 20 godina. To je jedno specifično zanimanje u kojem turistički vodiči moraju imati različitu širinu znanja. Prije svega moraju imati komunikacijske vještine da bi mogli komunicirati s ljudima i grupama koje će voditi, ali moraju imati i teorijska znanja koja se vežu uz povijest destinacije koju opisuju uz kulturne i prirodne sadržaje destinacije i to je sve uobličeno u taj jedan tečaj koji traje dugo, ali činjenica da traje dugo govori da je kvalitetan - rekao je Crnković.

Iz vukovarske gradske uprave poručuju da pozitivni statističkih podaci ukazuju na ekspanziju turističkog sektora u Vukovaru, a u tijeku je i niz projekata koji će dodatno proširiti i ojačati turističku djelatnost.

"Na području cijele Vukovarsko-srijemske županije u 2017. godini ostvareni su rekordni turistički podaci s 30,17 posto više dolazaka i 36,23 posto više noćenja u odnosu na 2016., a najviše noćenja 70.621 odnosno 46,63 posto ostvareno je u Vukovaru. Ove brojke prati i privatni sektor te je tako u protekloj godini otvoreno osam novih smještajnih objekata s ukupno 188 ležaja. Sukladno podacima eVisitora u prošloj je godini broj noćenja u Vukovaru iznosio 70.621 što je povećanje od 23.117 u odnosu na 2016. godinu, kada je brojka noćenja iznosila 47.504. Porast bilježimo i u broju dolazaka. U 2017. godini ta brojka iznosi 47.894, što je porast od 12.932 dolaska u odnosu na godinu ranije, kada je u Vukovar došlo 34.917 osoba. U travnju 2016. godine bilježili smo 3.029 noćenja i 1.977 dolazaka, a godinu kasnije, 7.198 noćenja i 4.017 dolazaka. Riječ o porastu od 4.169 odnosno 2.040 osoba.

Također, porast je zabilježen i u svibnju 2017. godine kada smo imali 9.907 noćenja i 4.852 dolazaka, što je povećanje od 3.208 odnosno 42 osobe u odnosnu na isto razdoblje u 2016. godini kada je u našem gradu registrirano 6.699 noćenja i 4.810 dolazaka. Sukladno podacima Lučke uprave Vukovar u Vukovaru je u 2016. godini pristalo 224 kruzera s 27.122 putnika, dok se u prošloj godini usidrio manji broj kruzera, njih 205, ali s većim brojem turista, njih 27.162.

Prema najavama za 2018. godinu u Vukovar bi trebao pristati 221 kruzer.

Također, destinacija Vukovar - Vučedol - Ilok proglašena je nacionalnim pobjednikom Europske destinacije izvrsnosti na temu kulturnog turizma. Ovo su sve pokazatelji ekspanzije turizma u našem gradu te se zato nastoje ojačati kapaciteti koji su za sada nedovoljni i preslabi. Budući da cjelokupna ponuda od smještajnih kapaciteta, kvalitete gastroponude i infrastrukture nije dovoljna za turističku potražnju intenzivno se radi na pojačanju ovoga sektora u kojemu bi mnogi sugrađani mogli naći svoje zaposlenje i egzistenciju. U suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije provedene su edukacije za djelatnike u turizme te je osnovana Udruga turističkih vodiča grada Vukovara", navode iz vukovarske gradske uprave.

Pročitano 1801 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar