NAJNOVIJE
Predstavljena zbirka pjesama Doba bršljana

U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je zbirka poezije Doba bršljana autora Davora Ivankovca.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 18:56)
Zašto vojnici napadaju gradove?

U okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine Institut Ivo Pilar organizirao je tradicionalni 21. po redu znanstveno stručni skup "Vukovar 91. - dvadeset i sedma godina poslije".

(Srijeda, 14 Studeni 2018 16:11)
Prigodni poštanski žig uz Dan sjećanja na žrtvu vukovara i Škabrnje

Na inicijativu vrbovečkog filatelista i tajnika zagrebačkog Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije Stjepana Zdenka Brezarića, Hrvatski časnički zbor Vrbovec inicirao je uporabu prigodnog poštanskog žiga u subotu 17.11.2108. u poštanskom uredu 10340 Vrbovec kojim se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 13:56)
Gradska knjižnica Vukovar osvojila prvo mjesto

Gradska knjižnica Vukovar osvojila je prvo mjesto na natječaju Baština na mreži Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pod pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 12:15)
Otvorenjem izložbe Logoraši počeo Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U Hrvatskom domu Vukovar sinoć je u  organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Dokumentacijsko informacijskog središta  otvorena izložba pod nazivom „Logoraši" koja skulpturom tematizira logoraše srbijanskih koncentracijskih logora.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 11:08)
U prometnoj nesreći u Petrovcima smrtno stradao 42-godišnji muškarac

Muškarac 42-godišnjak iz Petrovaca, smrtno je stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 19,15 minuta u Petrovcima.

(Srijeda, 14 Studeni 2018 09:54)
Otvorena izložba slika Vlastimira Lončara

U Gradskoj knjižnici Vukovar otvorena je izložba slika Vlastimira Lončara nazvana Vukovarski crni dani.

(Utorak, 13 Studeni 2018 19:12)

U Vukovaru se od 10. do 14. rujna održava 13. Kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva

Marija Romić, predsjednica Hrvatskog tloznanstvenog društva Marija Romić, predsjednica Hrvatskog tloznanstvenog društva Foto: Valerija Lozančić

U Vukovaru se od 10. do 14. rujna održava 13. Kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s međunarodnim sudjelovanjem kojemu je ovogodišnja glavna tema “Potencijal tla i zemljišnih resursa: ključne uloge znanosti i učinkovitih politika”.

- Kongres se održava svake četvrte godine, a ima za cilj širiti napredne znanstvene spoznaje u području gospodarenja tlom i zemljištem, pokrivajući sva glavna tloznanstvena područja, počevši od postanka i klasifikacije tala do kakvoće tla i njegovog potencijala za proizvodnju hrane. Kongres tako nudi niz mogućnosti za predstavljanje i razmjenu ideja i iskustava u tloznanstvu i gospodarenju zemljištem koje tloznanstvena zajednica može ponuditi obrazovnim institucijama, gospodarstvu i zakonodavcima. Potrudit ćemo se u interdisciplinarnoj raspravi iznjedriti perspektive i primjene inovativnih i naprednih tehnologija za održivost uloga tla u različitim područjima ljudske djelatnosti: poljoprivredi, šumarstvu, zaštiti okoliša, gospodarenju otpadom, građevinarstvu i drugim, rekla je na svečanosti otvorenja u Hrvatskom domu Vukovar Marija Romić, predsjednica Hrvatskog tloznanstvenog društva dodajući kako se zasigurno ne može naći bolje mjesto za raspravu o tlu i njegovim ulogama u prirodi i ljudskoj civilizaciji od baroknog hrvatskog grada Vukovara.
-Na tom posebnom mjestu na obali Dunava plodna tla ispunjavaju sve svoje uloge, od čuvanja povijesnih i kulturnih tajni do intenzivne proizvodnje hrane, naglasila je Romić.

 U Hotelu Lav  u 13.30 sati otvara se Okrugli stol na temu „Korištenje zemljišnih resursa u službi razvoja gospodarstva i održivosti života u ruralnim područjima Hrvatske“.

Na kongresu sudjeluje 80-ak sudionika,  među kojima su predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Krunoslav Zmaić te gosti iz Austrije, Australije, Norveške, Italije i Srbije. Kongres je otvorila zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

Hrvatsko tloznanstveno društvo utemeljeno je 1931. g., a hrvatski tloznanstvenici slijede dugu i bogatu povijest izučavanja i promoviranja održivog korištenja i zaštite tla i zemljišnih resursa.

Pročitano 350 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija