Ispiši ovu stranicu

Voda koju isporučuje VGV je u potpunosti ispravna za ljudsku potrošnju

Dario Tišov, direktor Vodovoda Grada Vukovara Dario Tišov, direktor Vodovoda Grada Vukovara Foto: R. Rac

Nakon što je među Vukovarcima počela kolati neprovjerena informacija kako konzumiramo neispravnu vodu, a što je postalo posebice prisutno nakon konferencije  za medije koju su čelnici MOST-a održali u Vukovaru, a na kojoj su se referirali o kakvoći vode na području Vukovarsko-srijemske županije, posjetili smo Vodovod Grada Vukovara kako bi istražili kakvu vodu distribuira ova gradska tvrtka. 

Direktor Vodovoda Grada Vukovara Dario Tišov rekao nam je kako je voda koju isporučuje ova gradska tvrtka u potpunosti ispravna za ljudsku potrošnju.

- U izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo niti jednom riječju ne spominje se Vukovar, već Vukovarsko-srijemska županija. HZJZ obavlja redovite analize kakvoće vode na području cijele Hrvatske, pa tako i na području Vukovara, a redovna uzorkovanja vode te ispitivanje njezine kakvoće sustavno provodimo i mi u Vodovodu Grada Vukovara - rekao je Tišov, dodajući kako bi u slučaju nekakvih ustanovljenih nepravilnosti promptno reagirali i obavijestili javnost kao i nadležne institucije poput HZJZ-a.  

Tišov nam je predočio i cjelovitu dokumentaciju kao i rezultate ispitivanja kakvoće vode, a koju je proveo HZJZ. Prošle je godine bio samo jedan neispravan uzorak na području kojega vodom snabdijeva VGV.

- Naime, tijekom radova na Projektu Vukovar, uslijed prespajanja cijevi došlo je do privremenog zamućenja vode zbog taloga u cijevima. Naši djelatnici su odmah krenuli u pročišćavanje cijevi i taj je problem istoga trena riješen - pojašnjava nam Tišov.

Direktor VGV-a nam je rekao i kako sa sigurnošću može reći da pijemo jednu od najkvalitetnijih voda u cijeloj Republici Hrvatskoj. Razlog tomu je što VGV 90 posto vode koju nakon obrade distribuira do krajnjih potrošača koristi iz Dunava.

- Riječna voda, za razliku od vode iz arteških bunara, sadrži uglavnom samo bakterijska onečišćenja koja se jednostavnom obradom uklanjaju, dok vodu iz arteških bunara karakterizira zasićenost raznim kemijskim elementima poput arsena, pa je takvoj vodi potrebna i dodatna obrada prije nego što postane ispravna za piće - zaključio je Tišov.

Pročitano 3788 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac