NAJNOVIJE
U središtu Vukovara obilježen Dan narcisa

Povodom Dana narcisa i pod sloganom „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“  članice Društva „Hrvatska žena“ Vukovar u suradnji s Udrugom Europa Donna i  Klubom žena liječenih na dojci prodavale su na šetnici u središtu grada narcise i dijelile promidžbene materijale želeći  upozoriti na potrebu ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja te bolesti.

-Rak dojke je prvi po smrtnosti među ženama stoga ih na ovaj način želimo upoznati s važnošću njegovog ranog otkrivanja i prevencije-rekla je Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar.

U središtu grada Dan narcisa prodajom narcisa i dijeljenjem promotivnih materijala obilježila je i Liga protiv raka dojke.
-Od ove bolesti godišnje na području županije oboli oko 80 žena, a ako se na vrijeme otkrije izliječi se u 95% slučajeva. Stoga redovito pregledavajte svoje dojke i odazivajte se pregledima, poručio je kirurg, dr Mario Begović.

Dan narcisa liga 19 2
Potporu humanitarnoj akciji daje i Grad Vukovar.
- Ako ova akcija skrene pozornost na važnost samopregleda i pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravili, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji namijenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama oboljelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo njihovu borbu s tom teškom bolešću.

 

(Subota, 23 Ožujak 2019 12:28)
Krenuo 2. Memorijalni ultramaraton "Od velikog do malog Vukovara"

Sinoć je u 20:45 sati od Križa na ušću Vuke u Dunav krenuo 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“.  

(Subota, 23 Ožujak 2019 11:22)
Dječji vrtić Vukovar I obilježio Svjetski dan voda

Povodom Svjetskog dana voda u svim područnim objektima Dječjeg vrtića  Vukovar I održane su brojne aktivnosti, različite od skupine do skupine.

-U svim našim objektima u Vukovaru, Sotinu i Bogdanovcima  provodili smo različite aktivnosti, eksperimentirali  smo i istraživali što tone, što ne, za što nam voda služi, što se u vodi nalazi od korisnih stvari poput biljaka i riba, a što od štetnih. Pri tome smo ukazivali na važnost ekološke dimenzije, koliko je i zašto voda onečišćena, što možemo učiniti po tom pitanju i kako ju očuvati - pojašnjava pedagoginja Olesja Beč.

Mališani Područnog objekta Mitnica, skupine Zečići, prvo su u vrtiću doznali više o biljnom i životinjskom svijetu u rijekama te pecanju, a potom su u pratnji pedagoginje, odgojiteljica Marije Jukić i Milke Kunac i roditelja otišli do obale Dunava gdje ih je dočekao predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar,  Mario Kamenjaš koji ih je upoznao s ronilačkim vještinama te upozorio na važnost očuvanja okoliša.
- Ovom prigodom apeliram na sve da probude ekološku svijest i čuvaju okoliš, ne zagađuju rijeke jer ih ostavljamo u nasljedstvo svojoj djeci, rekao je  Kamenjaš dodajući kako nekoliko puta godišnje organiziraju akcije čišćenja Dunava i uvijek iznova imaju što čistiti. 

 

Vrtic voda ronilac

 

U Dunav su simbolično pušteni i papirnati čamci s eko porukama koje su djeca izradila u vrtiću.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka s ciljem da se diljem svijeta skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, a ovi su mališani svoju lekciju zahvaljujući uspješnoj suradnji djelatnika vrtića, roditelja i Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar naučili.

(Petak, 22 Ožujak 2019 16:31)
Ministar turizma Gari Capelli u Vinkovcima

Ministar turizma Gari Cappelli boravi u Vinkovcima gdje će održati radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:19)
Nakon obnove u internat dolaze specijalci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su u Gradskoj vijećnici sporazum o sufinanciranju uređenja i prenamjene nekretnine u Vukovaru na adresi Rudolfa Perešina 5.

(Petak, 22 Ožujak 2019 13:14)
12. obljetnica Gardijske oklopno-mehanizirane brigade u Vinkovcima

U Vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima upriličena je središnja svečanost 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:58)
Ugovori s poljoprivrednicima za priključak električne energije

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić potpisao je u Vukovaru s poljoprivrednim proizvođačima Marijanom Balićem iz Ilače i Dubravkom Asićem iz Bapske ugovore za unapređenje poljoprivredne infrastrukture, a temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije, iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020.

(Petak, 22 Ožujak 2019 12:52)

Voda koju isporučuje VGV je u potpunosti ispravna za ljudsku potrošnju

Dario Tišov, direktor Vodovoda Grada Vukovara Dario Tišov, direktor Vodovoda Grada Vukovara Foto: R. Rac

Nakon što je među Vukovarcima počela kolati neprovjerena informacija kako konzumiramo neispravnu vodu, a što je postalo posebice prisutno nakon konferencije  za medije koju su čelnici MOST-a održali u Vukovaru, a na kojoj su se referirali o kakvoći vode na području Vukovarsko-srijemske županije, posjetili smo Vodovod Grada Vukovara kako bi istražili kakvu vodu distribuira ova gradska tvrtka. 

Direktor Vodovoda Grada Vukovara Dario Tišov rekao nam je kako je voda koju isporučuje ova gradska tvrtka u potpunosti ispravna za ljudsku potrošnju.

- U izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo niti jednom riječju ne spominje se Vukovar, već Vukovarsko-srijemska županija. HZJZ obavlja redovite analize kakvoće vode na području cijele Hrvatske, pa tako i na području Vukovara, a redovna uzorkovanja vode te ispitivanje njezine kakvoće sustavno provodimo i mi u Vodovodu Grada Vukovara - rekao je Tišov, dodajući kako bi u slučaju nekakvih ustanovljenih nepravilnosti promptno reagirali i obavijestili javnost kao i nadležne institucije poput HZJZ-a.  

Tišov nam je predočio i cjelovitu dokumentaciju kao i rezultate ispitivanja kakvoće vode, a koju je proveo HZJZ. Prošle je godine bio samo jedan neispravan uzorak na području kojega vodom snabdijeva VGV.

- Naime, tijekom radova na Projektu Vukovar, uslijed prespajanja cijevi došlo je do privremenog zamućenja vode zbog taloga u cijevima. Naši djelatnici su odmah krenuli u pročišćavanje cijevi i taj je problem istoga trena riješen - pojašnjava nam Tišov.

Direktor VGV-a nam je rekao i kako sa sigurnošću može reći da pijemo jednu od najkvalitetnijih voda u cijeloj Republici Hrvatskoj. Razlog tomu je što VGV 90 posto vode koju nakon obrade distribuira do krajnjih potrošača koristi iz Dunava.

- Riječna voda, za razliku od vode iz arteških bunara, sadrži uglavnom samo bakterijska onečišćenja koja se jednostavnom obradom uklanjaju, dok vodu iz arteških bunara karakterizira zasićenost raznim kemijskim elementima poput arsena, pa je takvoj vodi potrebna i dodatna obrada prije nego što postane ispravna za piće - zaključio je Tišov.

Pročitano 1782 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija