Ispiši ovu stranicu

SDSS o Penavinoj kritici i inicijativi: Pitanje ratnih zločina i nestalih ne rješava se na ulici

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara i logotip SDSS-a Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara i logotip SDSS-a Foto: HRV

Povodom najave vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave da će se u Vukovaru održati miran prosvjed kao izraz nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju ratnih zločina i rješavanju pitanja nestalih iz Domovinskog rata, iz županijskog i gradskog SDSS-a priopćili su kako takva pitanja treba prepustiti mjerodavnim institucijama, a ne rješavati ih na ulici.

"Od nesretnih ratnih događanja prošlo je više od 27 godina i vraćanje na ratnu retoriku dodatno će unazaditi međunacionalne odnose. Želimo vjerovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvijetliti bez obzira na nacionalnost, a počinitelji, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, odgovarajuće sankcionirati" - navodi se u priopćenju SDSS-a te se dodaje kako je "u ljeto 1991. u Vukovaru nestalo 50-ak Srba, koji su ubijeni ili na drugi način skončali".

"Želimo da mislimo da je naš gradonačelnik mislio i na ove ljude i njihove obitelji", poručuju iz SDSS-a.

Milaković se referirao i na likvidaciju srpskih civila

Oglasio se i zamjenik vukovarskoga gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković, koji Ivanu Penavi zamjera što "nabrajajući zločine nije nigdje spomenuo likvidacije više desetaka srpskih civila odvedenih s radnih mjesta i iz njihovih domova, likvidiranih od hrvatskih snaga prije nego što su u Vukovaru počeli ozbiljniji sukobi, a koji do danas nisu sankcionirani".

 "I Srbi u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj žele funkcioniranje pravne države" -poručio je Milaković.

Ocijenio je da je gradonačelnik Penava optužio državne institucije za "nedovršeni posao kažnjavanja Srba" te najavio prosvjed kako bi se na njih izveo pritisak da "po kratkom postupku obave taj posao, inače im se ne piše dobro". (Hina)

Pročitano 1063 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac