Ispiši ovu stranicu

Dani polja šećerne repe u Županji

Tolušić: Primarni je cilj stvoriti kvalitetan okvir za snažniji rast gospodarstva Tolušić: Primarni je cilj stvoriti kvalitetan okvir za snažniji rast gospodarstva Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Dani polja šećerne repe tvrtke Sladorana Županja okupili su 200-tinjak proizvođača kooperanata tvrtke Viro koji su zajedno s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem te članovima Uprave obišli polja.

- Radimo svim silama da popravimo stanje u poljoprivrednoj proizvodnji. Naš primarni cilj u Vladi i Ministarstvu poljoprivrede je stvoriti kvalitetan okvir za snažniji rast gospodarstva. Kroz efikasno korištenje financijskih sredstava raspoloživih kroz Program ruralnog razvoja omogućit ćemo velike, kvalitetne pomake u hrvatskoj poljoprivredi i rast volumena u svim proizvodnjama, bolju konkurentnost, te nova radna mjesta - izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Proizvodna ograničenja u sektoru šećera od 1. listopada 2017. godine više se ne primjenjuju stoga je tržišna godina 2017./2018. prva godina u kojoj je proizvodnja šećera na razini EU neograničena. Sektor šećera je već bio pogođen krizom u 2015. godini, zato ukidanje kvotnog sustava svakako predstavlja novi izazov kako za proizvođače šećerne repe tako i za proizvođače šećera.

U 2017. godini na površini od 19.533 ha proizvedeno 1.295.459 t šećerne repe, uz prirod od 66,3 t/ha. U odnosu na 2016. godinu, u 2017. godini se bilježi rast površina pod šećernom repom za 26%. Proizvodnja šećera u trenutnoj u 2017./2018. tržišnoj godini iznosi 276.265 tona, od čega je 229.143 tona šećera od šećerne repe.

Sladorana Županja u većinskom je vlasništvu tvornice šećera Viro tvornica šećera d.d. Započela je s radom 1947. godine, a konstantnim ulaganjem u proizvodne kapacitete i kadrove nastoji odgovoriti na izazove iz okruženja koje postaje sve složenije. Zajedno s matičnom tvrtkom Viro korisnici su Mjere 4 Programa ruralnog razvoja za ulaganja u proizvodnju šećerne repe.

Pročitano 979 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac