Ispiši ovu stranicu

Ministri Bošnjaković i Božinović odgovorili na prozivke

Gradonačelnik Penava i ministri Bošnjaković i Božinović Gradonačelnik Penava i ministri Bošnjaković i Božinović Foto: GV, jutarnji.hr

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uputio je oštre kritike i zatražio od državnih institucija prekid šutnje o ratnim zločinima i procesuiranju svih odgovornih. Za komentar Penavinog jakog nastupa i kritika upitani su ministri pravosuđa i policije, Dražen Bošnjaković i Davor Božinović.

- Mi u okviru Ministarstva pravosuđa niti procesuiramo niti odlučujemo, mi stvaramo uvjete za bolji rad pravosuđa, kako sudova tako i drugih pravosudnih tijela. Bolji uvjeti se očitavaju u tome da stvaramo bolju kadrovsku bazi, bolju materijalnu opremljenost naših tijela i rezultati su bolji rad sudova - izjavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirajući prozivke gradonačelnika Vukovara Ivana Penave zbog nerješavanja ratnih zločina i pitanja nestalih.

Upitan da navodno postoje dokazi o zločinima, ali da se ništa ne poduzima, Bošnjaković je rekao da o dokazima u konkretnim predmetima ne može govoriti.

- Sustav pravosuđa u cjelini počiva na neovisnosti. Neovisnosti u procesuiranju i neovisnosti u odlučivanju. Tako da i prozivke i razni komentari ne mogu utjecati na rad onih stručnih tijela koji kada procesuiraju u nekom predmetu moraju dosegnuti određenu razinu i količinu dokaza da bi nešto procesuirali - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je pak kako je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine osnovao posebnu radnu skupinu za ratne zločine s ciljem analiziranja svih kriminalističkih istraživanja i sudskih postupaka.

- Dva mjeseca nakon osnivanja podignuta je kaznena prijava, optužnica, za slučaj Ovčara. U posljednje vrijeme su podignuti i optužni prijedlozi i kada su u pitanju napad na Banske dvore, Sisak, Manjača, Široka Kula.... tako da policija vrlo ozbiljno radi na tim predmetima i to je jadan od prioriteta - rekao je Božinović.

Pročitano 989 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac