Ispiši ovu stranicu

Susret makedonskih i vukovarskih poduzetnica

Makedonske poduzetnice u okviru studijskog putovanja posjetile Vukovar Makedonske poduzetnice u okviru studijskog putovanja posjetile Vukovar Foto: Valerija Lozančić

Makedonske poduzetnice su u okviru projekta „WE Make“ kojemu je cilj poticanje i osnaživanje ženskog poduzetništva na studijskom putovanju po Hrvatskoj. Projekt se provodi u Hrvatskoj i Makedoniji, nositelj je GTF IOR, a financiran je sredstvima Europske unije.


Studijsko putovanje poduzetnica iz Makedonije započelo je u Vukovaru susretom sa zamjenicom gradonačelnika Ivanom Mujkić, njenim suradnicama i vukovarskim poduzetnicama na vodenom autobusu Magenta 1.
-Na studijskom putovanju je 11 žena poduzetnica koje se bave različitim djelatnostima, a koje se žele bolje povezati s hrvatskim poduzetnicama i upoznati s hrvatskom poduzetničkom klimom. Poanta je posjeta prikupiti savjete iz ženskog klastera koji u Makedoniji još uvijek ne postoji, a osim Vukovara, makedonske poduzetnice će posjetiti Zagreb, Split, Sinj i Dubrovnik, pojašnjava Valentina Disoska, predsjednica Udruge poslovnih žena iz Republike Makedonije.

Mary Ann Rukavina Cipetić, direktorica Udruge GTF -Inicijativa za održivi rast iz Zagreba, koja je nositelj projekta,  dodala je kako je teško biti žena poduzetnica te stoga kolegicama iz Makedonije žele dati potporu:
- Cilj ove studijske posjete je upoznati makedonske žene poduzetnice s mogućnošću boljeg povezivanja s hrvatskim poduzetnicama, upoznati ih s hrvatskom poduzetničkom klimom i dati im potporu za potencijalne buduće suradnje. Često mislimo da nam političari trebaju osigurati radna mjesta, a ustvari ih stvaraju poduzetnici i poduzetnice i njih trebamo podržavati. Hrvatske poduzetnice imaju veću i višegodišnju potporu Vlade i lokalne uprave za razliku od Makedonije koja “malo kaska” za nama pa su makedonske poduzetnice došle učiti od naših, rekla je Rukavina Cipetić.

 

Makedonske poduzetnice2


Potporu vukovarskim i makedonskim poduzetnicama u ime Grada dala je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić koja je naglasila kako Grad Vukovar puno ulaže u jačanje gospodarstva.
- Vukovarske poduzetnice vrlo su aktivne, a Grad Vukovar puno ulaže u razvoj i jačanje gospodarstva. Prošle smo godine primili povelju „Prijatelj ženskog poduzetništva". Održali smo 4 radionice, odnosno edukacije za žene u poduzetništvu, a ove godine će ih biti još 10 tako da i na taj način pružamo potporu našim poduzetnicama, rekla je Mujkić te dodala kako ovim susretom žele približiti vukovarske i makedonske poduzetnice kojima žele dati svu moguću potporu.

Unatoč velikim izazovima i poteškoćama na koje nailaze, poduzetnice u Vukovaru jako napreduju i puno toga mogu napraviti, mišljenja je poduzetnica, doktorica Mirjana Semenić Rutko, dodajući kako im velike probleme stvara nepotrebno komplicirana administracija.
-Administraciju treba svesti na minimum jer nama i našim djelatnicima znatno otežava posao i nova zapošljavanja, naglašava Semenić Rutko.

I poduzetnica Zrinka Šesto susrela se s problemima vezanim uz administraciju te svim budućim poduzetnicama poručila da uz dobru ideju moraju biti jako dobro informirane o svemu što ih čeka.

Poduzetnice iz Makedonije svoje putovanje po Hrvatskoj završavaju u Dubrovniku s ciljem da novim iskustvima ohrabre mlade na poduzetništvo i ostanak u svojoj državi.

Pročitano 868 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić